Strona 17 z 38 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 376

Wątek: Nikon D3 i d300

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    The z00m - rozumiem Twoją frustrację, ale na Twoim miejscu bym się jeszcze wstrzymał z przesiadką zamiast zaczynać kompletowanie drugiego systemu - gorący jesienny okres dopiero się zaczyna Przed Nami jeszcze premiery sonolty, pętaka i Olka

Chociaż z drugiej strony napisz co tam masz w arsenale co by wiedzieć na co można liczyć podczas Twojej garażowej wyprzedaży Ja bym z chęcią nabył 14-54 w dobrej cenie
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    The z00m - rozumiem Twoją frustrację, ale na Twoim miejscu bym się jeszcze wstrzymał z przesiadką zamiast zaczynać kompletowanie drugiego systemu - gorący jesienny okres dopiero się zaczyna Przed Nami jeszcze premiery sonolty, pętaka i Olka

Chociaż z drugiej strony napisz co tam masz w arsenale co by wiedzieć na co można liczyć podczas Twojej garażowej wyprzedaży Ja bym z chęcią nabył 14-54 w dobrej cenie
    Na wstępie zaznaczę, że ten post to moja opinia i nie mam zamiaru wywoływać polemiki.

Widzisz jesień pewnie będzie gorąca... tylko nie wiem, dla kogo Z Olympusem jest pewien problem. Nie wiadomo, dla kogo robi sprzęt. W naszej Olypedii E-510 jest pozycjonowany jako semi-pro z czym niezwykle łatwo polemizować. To jest wynikiem niestety braku puszki semi pro. Nie ma, co włożyć do tej kategorii to wkłada się cokolwiek. Olympus jest w tyle z matrycami i zapewne już tak pozostanie. Panasonic nie ma ambicji semi pro czy też pro, a raczej posiadania rozbudowanego kompaktu z wymienną optyką. Dla tego rodzaju sprzętu nie tworzy matryc na miarę tych, jakie znajdziesz w 40D czy D300. Nie wiem jak wielu ludzi zwraca uwagę na to, co ludzie na tym forum piszą. Staram się czytać wszystkich, obserwować, co się dzieje na rynku i wyciągać mniej lub bardziej (czas pokaże) wnioski. Radek kiedyś napisał (spooooro czasu temu), że chłopaki z Olympusa popełnili błąd przy projektowaniu systemu 4/3 w ocenie tego, co się wydarzy w przyszłości. I trudno się z nim obecnie nie zgodzić. Patrząc po ostatnich premierach widać, że z matrycami dopiero dociągnęli do konkurencji, która prezentuje obecny poziom już od min. dwóch lat Jak dociągnęli to cała reszta znów odjeżdża, co widać min. po zaprezentowanych przez c+ fotkach z D300 na ISO6400. Jak wygląda ISO3200 opisał Piotr/admin na nikon.org.pl jako porównywalne z ISO1600 z 30D. Wszystkie te bardziej lub mniej przydatne ficzery jak czyszczenie matrycy, LV czy stabilizacja matrycy szybko są adoptowane przez konkurencję i tracą na znaczeniu. Matryca pozostaje kluczowa. Zobaczymy, co przyniesie jesień. Oby e-system zobaczył puszkę, która jakością obrazowania dorówna przykładowo Fuji S5Pro. Skoro to ma być marketingowy pociąg ciągnący e-system przez kolejne lata (pewnie min. 3 lata) nie może prezentować jakości E-510.

Wszystko ok jak nie inwestujesz sporej kasy w sprzęt. Jeśli wydasz kasę na 14-54 oraz ewentualnie 50 Macro czy 50-200 to wielce prawdopodobne, że nie stracisz na nich aż tak wiele, ponieważ to szkiełka, na które może być stać część ludzi posiadających E-510. Jak wpakujesz kasę w 7-14, 35-100 czy 150 to już płyniesz. Nowy 150 z interfoto leży na allegro już kilka miechów, a w ich ofercie sklepowej już z dwa lata jak nie lepiej. Chcą za nie 6690zł i jeszcze troszkę by zjechali. To blisko 25% mniej niż cena sklepowa i przykładowo w systemie Canona lub Nikona takiego obiektywu już by nie było. Jak wpakujesz kasę w takie szkła to jesteś zdany na kaprys Olympusa. Ewentualna przesiadka na inny system niesie za sobą stratę dużej gotówki. I tyle...

Do tego dochodzi w moim przypadku brak w miarę jasnych obiektywów o ogniskowej 300mm & up w cenie do 8k. Używany w idealnym stanie Nikkor 300/2.8 AF IF-ED kosztował mnie 5k. To mniej niż zestaw 50-200 z EC-14. Mimo, że śrubokręt to wolniej niż przy zestawie E-1/50-200/EC-14 nie będzie, a światełko 2,8 jak najbardziej użyteczne.

Co do moich gratów. Nie będą dostępne do grudnia. Na święta będę leciał do domu i dwa tygodnie przed wylotem znajdą się na allegro. Będą dostępne:

OLYMPUS E-1 z EP-2 oraz SHLD-2
    ZUIKO 11-22mm 1:2.8-3.5
    ZUIKO 14-54mm 1:2.8-3.5
    ZUIKO ED 50-200mm 1:2.8-3.5
    ZUIKO ED 50mm 1:2.0 Makro
    EC-14

Wszystko w stanie idealnym. Dbam o sprzęt. Najstarszego E-1 sobie zachowam. Z sentymentu bo bym go chyba za 500zł musiał oddać. Kupię 14-45 i będzie na dobijanie.

Bardzo kibicuję Olympusowi. Szczerze. Jak widać min. jego działalność przyczyniła się do rozwoju systemów Canona i Nikona. Do dzisiajszego dnia lustro nie widziałoby LV czy czyszczałki, gdyby nie Olympus. Oby E-3 dał kopa.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Na wstępie zaznaczę, że ten post to moja opinia i nie mam zamiaru wywoływać polemiki.
    Pozwolę sobie jednak skomentować. Trudno się nie zgodzić z tym co piszesz. Odczucia mam podobne, chociaż osobiście bardzo ostrożnie podchodzę do zakupów w E-systemie i nie wydałem tyle co Ty. Skoro Nikon poszedł w FF a i o Sony się słyszy raczej nie ma wątpliwości - taki będzie kierunek rozwoju i to będzie coraz tańsze. Oczywiście szkło pod FF musi być bardzo dobre nie będzie więc tanie. Ale przecież ZUIKO z najwyższej półki tanie nie są. Powstaje pytanie - dokąd idziesz Olympusie i dla kogo systemem będziesz? Jako sprzęt lekki, turystyczny - jak najbardziej. Dla amatorów też, zresztą 4/3 może z powodzeniem rywalizować z APS-X i na wielu polach tą rywalizację wygrać. Z FF już nie bardzo, szczególnie jak oferta cenowa Olka na sprzęt z wyższej półki nie będzie znacznie atrakcyjniejsza - wówczas mogłaby skusić pasjonatów, sympatyków marki. Profi i tak bardziej będą dbać o potencjalne największe możliwości niż o cenę sprzętu. Póki co z ekonomicznego punktu widzenia dobre szkło systemowe (N, C), kryjące FF jest znacznie mniej ryzykownym wydatkiem niż ZUIKO w półki wysokiej. W planach zakupowych na kolejne m-ce miałem zakup 50-200 oraz wymianę FL-36 na 50 i być może zakup lampy pierścieniowej do makro... Waham się jednak czy nie kupić jakiegoś APS-X konkurencji + 1.8/50 na start i w dalszej perspektywie co kilka m-cy coś dobudować do tego by w konsekwencji za kilka lat mieć jakąś puszkę semi-pro ale FF - coś ala obecne 5D. Mógłbym to robić stopniowo bo póki co sprzęt Olka, który mam sprawia wiele radości. Taki amator jak ja więcej nie potrzebuje ale perspektywa fotografowania FF jest bardzo kusząca... Tyle sprawozdania z mętliku w mojej głowie...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

dinx6
    Gość
    Ja póki co jestem zadowolony z tego co mam i ile mogę z tego wyciągnąć. Chcę jednak tej jesieni zobaczyć puszkę która technologicznie będzie dawała mi perspektywy sięgnięcia za jakiś czas półki semi-pro. Matryca z użytecznym wysokim ISO, szybki i pewny AF przede wszystkim. Jeśli jej nie zobaczę, będę musiał poważnie zastanowić się nad tym, co dalej, czy ładować kasę w kolejne zabawki Olka. Wyścig z C i N mnie nie interesuje, Olek niech idzie swoją drogą, byle zbytnio nie odstawał. Ja mu gorąco kibicuję i mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    ktotek - takie dylematy ma praktycznie każdy, kto chce wejść głębiej w jakikolwiek system ... C i N dali sporo nadziei swoim userom - My dalej czekakamy (aczkolwiek pętaki i tak są w gorszej pozycji ... ) Ja zainwestowałem ostatnio trochę grosza i wcale nie żałuję. Sprzęt klasy D3 prawdopodobnie nigdy nie będzie mi potrzebny, a to co mnie interesuje czyli średnia (średnio-niższa) półka u Olka będzie zawsze i tutaj nie będę miał problemów z wymianą body na nowsze ... I jeżeli w najbliższym czasie miałbym okazję kupić 14-54 za 1000-1200zł, to bez wahania bym to zrobił, bo wiem, że to ma sens. Olek cały czas poszerza gamę obiektywów i pewnie za jakieś 2-3 lata będzie ich na tyle dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie.
    Co do samej matrycy - jak widać poniekąd błędne założenie dot. jej fizycznego rozmiaru powoli daje się zneutralizować nowszymi generacjami (mniejsze szumy przy większych ISO). Jedynie z GO i bokeh trzeba trochę powalczyć - ale to odpowiednimi szkła też da się przezwyciężyć.
    Prawda jest taka, ze dopóki ktoś nie potrzebuje mieć wszystkiego co najnowsze, najlepsze i najmodniejsze, to może spokojnie pracować na systemie Olka, który jest pod względem jakości na bardzo wysokim poziomie.

PS. Jak by na to nie patrzeć 4/3 to jest FF (skoro nie ma cropa, to jest wykorzystywana pełna klatka )
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    The z00m nie ukrywam, że Twoja wypowiedź podoba mi się, i też się z nią zgadzam. Jeżeli celujesz już tak wysoko.. blisko lub wręcz FF. To niestety Olek tego nie da i chyba prędko nic nie zaoferuje. Natomiast będzie to świetny wybór dla zaawansowanego amatora, lub zapasowe narzędzie dla zawodowca. To raczej będzie dodatkiem, albo dla tych którzy głównie cenią sobie lekkość i niski ciężar.

BTW
    Kiedy oficjalnie mają pokazać E3 ?
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    ktotek - takie dylematy ma praktycznie każdy, kto chce wejść głębiej w jakikolwiek system ... C i N dali sporo nadziei swoim userom - My dalej czekakamy (aczkolwiek pętaki i tak są w gorszej pozycji ... ) Ja zainwestowałem ostatnio trochę grosza i wcale nie żałuję. Sprzęt klasy D3 prawdopodobnie nigdy nie będzie mi potrzebny, a to co mnie interesuje czyli średnia (średnio-niższa) półka u Olka będzie zawsze i tutaj nie będę miał problemów z wymianą body na nowsze ... I jeżeli w najbliższym czasie miałbym okazję kupić 14-54 za 1000-1200zł, to bez wahania bym to zrobił, bo wiem, że to ma sens. Olek cały czas poszerza gamę obiektywów i pewnie za jakieś 2-3 lata będzie ich na tyle dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie.
    Co do samej matrycy - jak widać poniekąd błędne założenie dot. jej fizycznego rozmiaru powoli daje się zneutralizować nowszymi generacjami (mniejsze szumy przy większych ISO). Jedynie z GO i bokeh trzeba trochę powalczyć - ale to odpowiednimi szkła też da się przezwyciężyć.
    Prawda jest taka, ze dopóki ktoś nie potrzebuje mieć wszystkiego co najnowsze, najlepsze i najmodniejsze, to może spokojnie pracować na systemie Olka, który jest pod względem jakości na bardzo wysokim poziomie.

PS. Jak by na to nie patrzeć 4/3 to jest FF (skoro nie ma cropa, to jest wykorzystywana pełna klatka )

W chwili obecnej za systemem 4/3 przemawia fakt zaangażowanie się oprócz Olka, takich potentatów, jak Panasonic i Leica.
    W kategorii aparatów i szkieł małych i lekkich (a więc raczej amatorskich) ten system ma bardzo wiele zalet.
    Jednak zgadzam się z opinią Radka, którą podziela wielu fotografików i komentatorów rynku foto, że przy pomocy FF Canon bardzo daleko uciekł konkurencji.
    Wobec braku riposty konkurentów, cena wiodącego aparatu FF Canona stoi od dłuższego czasu w miejscu, na bardzo wysokim poziomie.
    Nie można wykluczyć, że FF kiedyś stanie się obowiązującym standardem, ale nieco potrwa, zanim to nastąpi.
    Pozdrówka

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Panasonic i Leica juz od dluzszego czasu sa "zaangazowane" w 4/3 i jak na razie, oprocz dwoch blizniaczych modeli lustrzanek tych firm, bardzo drogich i trudno dostepnych dwoch obiektywow Leici nic sie nie pojawilo. Panasonic podobno robi matryce, to juz jest cos. A co robi Leica dla rozwoju systemu? Jakis rok temu czytalem tu dokladnie taki sam argument, ze za tym systemem przemawia zaangazowanie sie Panasonica i Leici. I co sie od tamtego czasu zmienilo? Mysle, ze niewiele, szczegolnie, jesli chodzi o Leice...
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    przy pomocy FF Canon bardzo daleko uciekł konkurencji.
    Wobec braku riposty konkurentów, cena wiodącego aparatu FF Canona stoi od dłuższego czasu w miejscu, na bardzo wysokim poziomie.
    Nie można wykluczyć, że FF kiedyś stanie się obowiązującym standardem, ale nieco potrwa, zanim to nastąpi.
    Obserwując to co się dzieje wcale nie wykluczam, że Olek może w następcy E-P1 zrobić takie rozwiązanie jak Nikon w D3 - wprowadzi matrycę FF lub FF/2 z trybem kompatybilności (crop) z 4/3. Modele E-510 i teoretyczny E-XX bedą korzystać z 4/3, a przez te 2-3 lata Olek wprowadzi nowe wersje szkieł dla FF dlo Profi. Tylko wtedy będzie szkoda rozstawać się z obecnymi słoikami ... (ew. pierwsi nabywcy dostaną upgrade swoich szkieł do FF po okazyjnych cenach )
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Leica ie stanowi klu tego systemu. Tu decyduje OLek, a tu sie ruszyło, SPoro nowych i aparatów i nowe obiektywy. Widać że system żyje... i będzie raczej żył
    /*...................*/
    /* ...........................*/