Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 97

Wątek: Reportaż

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Odp: Reportaż

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    To są zupełnie inne media.
    ?? bo nie rozumiem.
    Przekazuje informację - przekazuje i pismo i obraz i rzeźba. Inna Panie Dzarro, jest tylko forma tegoż przekazu.
    Czy może jest ukryta, utajona inna inność?
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Reportaż, dokument, esej mają swoje definicje, na prawdę konkretnie osadzające je w rzeczywistości.
    To o czym Piszesz to tylko technikalia. Nie spłaszczam sprawy, tylko Mylisz pojęcia definicja ma określać co to słoń i dla czego,
    a nie jak się słonia hoduje.
    Wieloplanowość, foto edycja, etc. to podstawy całej fotografii, a nie wybranych dziedzin.
    Te definicje wcale nie są takie konkretne. Świadczą o tym nie tylko wątpliwości obu Robertów ale też fakt, że w dziale Ocena Zdjęć mamy sporo wątków z "reportażem" w tytule, gdzie fakt reportażowości tych reportaży jest dość wątpliwy
    Myślę że doszliście tu i tak do wielu konkretów pomagających uściślić te niedokładne definicje - za to dzięki wielkie.
    Może to kwestia ścisłości lub nie naszych umysłów, że dla niektórych wystarcza prosta definicja, a dla innych to dopiero początek zgłębiania tematu

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Te definicje wcale nie są takie konkretne. Świadczą o tym nie tylko wątpliwości obu Robertów ale też fakt, że w dziale Ocena Zdjęć mamy sporo wątków z "reportażem" w tytule, gdzie fakt reportażowości tych reportaży jest dość wątpliwy
    Myślę że doszliście tu i tak do wielu konkretów pomagających uściślić te niedokładne definicje - za to dzięki wielkie.
    Może to kwestia ścisłości lub nie naszych umysłów, że dla niektórych wystarcza prosta definicja, a dla innych to dopiero początek zgłębiania tematu
    Ano zgłębianie i rozwijanie tematu, rzecz wielce pożyteczna i targanie po forum oświaty kagańca, godne podziwu.
    Ale... może należy do całego bałaganu podejść tak: definicja "fotoreportaż cykl zdjęć łączący informację z interpretacją przedstawionych zjawisk" to podstawa, której naruszać nie wolno bo jeżeli dodamy nutkę fikcji i szczyptę dekadencji zmieni się w esej.
    Możemy za to tę definicję(granice pojęcia fotoreportażu) rozwijać i tłumaczyć. Tak by każdy pojął o co w tym zdarzeniu chodzi?
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

diabolique
    Gość

to podstawa, której naruszać nie wolno bo jeżeli dodamy nutkę fikcji i szczyptę dekadencji zmieni się w esej.
    A przeróbka na bw i szczypta fotoszopowego szumu nazywanego artystycznie "ziarnem" zrobi z tego dokument

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    A przeróbka na bw i szczypta fotoszopowego szumu nazywanego artystycznie "ziarnem" zrobi z tego dokument
    No dobrze, a jeżeli usuniemy wszystkie te: przeróbki, szczypty, domieszki i nutki... to co zostanie?
    fota 1 - siedzi dwóch abs'ów przy piwie
    fota 2 - idą z grupą machając bejsbolami ulicą
    fota 3 - zaśmiecona ulica rozpirzone wystawy
    Nuuda Panie, nuuda.

| OlyJedi Awatar ehosonda
    Mieszka w
    WRO
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

tojadwagrosze jeszcze
    Reportaż wyobrażam sobie jako rozmowę. Jeśli mówisz prosto, to łatwiej cie zrozumieć. Jeśli lubisz emfazy, hiperbole, cebule i czosnek, to wymagany będzie komentarz. Jedni wolą to, inni tamto.
    Dzarro zapytal: „w jakim stopniu reportaż odrywa się w dniu dzisiejszym do swojej niegdyś podstawowej funkcji informacyjnej?„
    odpowiadam: w stopniu sierżanta. zamień słowo reportaż na rozmowa

dzarro
    Gość

?? bo nie rozumiem.
    Przekazuje informację - przekazuje i pismo i obraz i rzeźba. Inna Panie Dzarro, jest tylko forma tegoż przekazu.
    Czy może jest ukryta, utajona inna inność?
    Nie ma czegoś takiego jak informacja(treść) oddzielona od formy - każde z tych mediów inaczej przekazuje znaczenia i dysponuje środkami wyrazu niedostępnymi dla innych mediów. Jeśli dana "informacja" jest przekazywana w inny sposób to już nie jest tą samą "informacją". Zupełnie czym innym jest portret jako rysunek, czym innym portret fotograficzny, jeszcze czym innym będzie literacki opis tej samej twarzy. Oczywiście rożne dziedziny mogą na siebie wywierać wpływ(i wywierają) i się wzajemnie przenikać(się przenikają) - ale to zupełnie inna sprawa.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Nie ma czegoś takiego jak informacja(treść) oddzielona od formy - każde z tych mediów inaczej przekazuje znaczenia i dysponuje środkami wyrazu niedostępnymi dla innych mediów. Jeśli dana "informacja" jest przekazywana w inny sposób to już nie jest tą samą "informacją". Zupełnie czym innym jest portret jako rysunek, czym innym portret fotograficzny, jeszcze czym innym będzie literacki opis tej samej twarzy. Oczywiście rożne dziedziny mogą na siebie wywierać wpływ(i wywierają) i się wzajemnie przenikać(się przenikają) - ale to zupełnie inna sprawa.
    Inaczej: Twarz to zdarzenie, a informację o nim, możemy przekazać za pomocą różnych mediów, przedstawiając to samo: pismo - opis twarzy, fotografia - zdjęcie twarzy, rysunek - szkic twarzy. Zmieniła się forma przekazu, sam przekaz pozostał ten sam: Twarz.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Dlaczego mialem racje ,dlaczego?Jeszcze troche a wyjdzie ze to to samo co przepis na pomidorowa.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Dlaczego mialem racje ,dlaczego?Jeszcze troche a wyjdzie ze to to samo co przepis na pomidorowa.
    A ja tak sobie czytałem ale cały czas z tyłu głowy miałem to co Mirek54 w jednym z pierwszych postów napisał "Zaraz znajda sie dojrzali artysci,reklamiarze podpasek i nowych kierunkow i powiedza co o tym mysla." Ale teraz chyba juz wiem kto godny a kto nie w tym temacie