Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 97

Wątek: Reportaż

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    58
    Moja galeria

Odp: Reportaż

Właśnie wróciłem z pracy a tu temat się "rozwija "
    Zamieszczone przez Saboor
    Sorry Robert, ale wszyscy do szkół chodziliśmy prawda?
    I każdy uczył się co to dokument, reportaż czy esej, teraz tylko
    zmień środek przekazu z pisma na zdjęcia, odrobina wyobraźni i
    odpowiedzi na wszystkie pytania Masz przed nosem.
    Saboor myślę,że spłaszczasz sprawę .Moim zdaniem reportaż to nie jest sucha definicja .
    Definicja nie powie ci o wieloplanowości ujęcia , fotoedycji zdjęć itp.

---------- Post dodany o 23:54 ---------- Poprzedni post był o 23:50 ----------

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Może niech inni teraz popiszą
    Nie chcę zawłaszczać tematu, ale poczytam chętnie
    Nic nie zawłaszczasz ja naprawdę dużo wyniosłem z tej dyskusji .

| OlyJedi Awatar ehosonda
    Mieszka w
    WRO
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ehosonda Zobacz posta
    w skrócie:
    reportaż = pomysł
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Ja bym raczej skrócił:
    reportaż - wiedza + narracja (jak było?)
    dokument - szukanie odpowiedzi (jak jest?)
    nie wiem, czy się dobrze zrozumieliśmy.
    pisałem ogólnie, a nie, że w skrócie taki jest sens twoich słów (z którymi trudno się nie zgodzić)

Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    58
    Moja galeria

http://www.szerokikadr.pl/fotograf_m...sz_tomaszewski

---------- Post dodany o 09:35 ---------- Poprzedni post był o 09:34 ----------

Minus ,że trzeba się zalogować.

dzarro
    Gość

Jako osoba nie interesująca się reportażem mam pytanie nieretoryczne: w jakim stopniu reportaż odrywa się w dniu dzisiejszym do swojej niegdyś podstawowej funkcji informacyjnej? Mam na myśli wszystkie te dynamiczne przemiany w rynku mediów, które sprawiają,że fotografia traci częściowo(a może nawet w większym stopniu) funkcję podstawowego nośnika informacji. Bo jeśli jest prawdą, że fotografia traci na znaczeniu, to reportaż fotograficzny staje się trochę sztuką dla sztuki, to znaczy jest pewna formą wyrazu osadzoną w tradycji ale wykorzystywaną bez swojego pierwotnego kontekstu i - co ważniejsze - skierowanego do innego odbiorcy(np. do bywalców galerii, koneserów fotografii zamiast do czytelników wielkonakładowych magazynów ilustrowanych). W tym sensie opanowanie podstawowych reguł tworzenia foto-reportażu byłoby istotne jedynie dla celów warsztatowych(opanowujemy reguły potem myślimy czy musimy je wykorzystać). Jeśli się nie mylę i reportaż traci swoją funkcje podstawową - to staje się on tak naprawdę jedynie projektem wykorzystującym konwencję reportażu, może też na przykład łączyć tę konwencję z innymi, często skrajnie odmiennymi.
    Wtrącam się dlatego, że w moim odczuciu, reportaż oderwany od swej podstawowej użytkowej funkcji eksponuje przede wszystkim swoje wady genetyczne - tzn. ucieka się do(w mojej opinii pustych) fetyszy w takich jak: "temat", "narracja", "historia", które świadczą raczej o tym, że fotografia - jako medium będące bękartem ludzkiego ducha i technologii - próbuje udawać coś czym nie jest (np. literaturę). Skrajnym przypadkiem jest konstatacja: że zdjęcie traci jakiekolwiek funkcje znaczeniowe bez odpowiedniego opisu. Ale skoro to miała by być prawda - to nie prościej w ogóle zrezygnować ze zdjęć i rozbudować opis?
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 27.02.13 o 10:47

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Jako osoba nie interesująca się reportażem mam pytanie nieretoryczne: w jakim stopniu reportaż odrywa się w dniu dzisiejszym do swojej niegdyś podstawowej funkcji informacyjnej? Mam na myśli wszystkie te dynamiczne przemiany w rynku mediów, które sprawiają,że fotografia traci częściowo(a może nawet w większym stopniu) funkcję podstawowego nośnika informacji. Bo jeśli jest prawdą, że fotografia traci na znaczeniu, to reportaż fotograficzny staje się trochę sztuką dla sztuki, to znaczy jest pewna formą wyrazu osadzoną w tradycji ale wykorzystywaną bez swojego pierwotnego kontekstu i - co ważniejsze - skierowanego do innego odbiorcy(np. do bywalców galerii, koneserów fotografii zamiast do czytelników wielkonakładowych magazynów ilustrowanych).
    Nie wydaje mi się aby reportaż aż tak bardzo stracił na znaczeniu. Jesteśmy społeczeństwem obrazkowym. Poza tym spełniać on ma nie tylko funkcje informacyjne lecz (może nawet bardziej) społeczne. Zmieniły się środki przekazu ale funkcja chyba nadal jest taka sama.

dzarro
    Gość

Dlatego zadaję pytanie - gdzie teraz są pokazywane takie reportaże - żeby mogły społecznie oddziaływać? Jest mnóstwo dziedzin, które kiedyś były powszechne, a z czasem stają się niszowe. Np. w XIX w. opera była czymś w rodzaju kultury masowej i w tej poetyce pisano utwory również komercyjne, a w pierwszych dekadach XX w. kiedy rozwijała się fonografia, praktycznie nie było jeszcze muzycznych gwiazd pop, funkcję te poniekąd spełniali śpiewacy operowi(Caruso był prawdopodobnie pierwszym gwiazdorem fonografii, potem większość słynnych śpiewaków było gwiazdorami filmowymi - nawet gdy nie mieli "warunków"). Dziś funkcja opery jest zupełnie inna: jest odbierana albo jako rodzaj reliktu(kiedy grane są dzieła tzw. klasyczne) albo jako obszar hermetycznych eksperymentów (w przypadku muzyki tzw. współczesnej). W obu przypadkach opera jest raczej postrzegana jako fanaberia dla mniej lub bardziej wąskiego grona specyficznych odbiorców
    Czy więc funkcja foto-reportażu jest identyczna jak - powiedzmy - 40 lat temu? A czy jeśli jest inna - czy nie powinno mieć to wpływu na zmianę podejścia do znaczeń jakie ze sobą niesie - ujmując rzecz w uproszczeniu - jego "formy"/"treści" ?

---------- Post dodany o 11:50 ---------- Poprzedni post był o 11:41 ----------

PS. Początek tego wątku wywodzi się z dyskusji nad pewnym foto-blogiem. Nie chcę wnikać czy foto-blog jest be czy cacy - wydaje mi się natomiast oczywiste, że trudno mierzyć go kryteriami reportażu. Wydaje mi się prawdopodobne, że coś takiego jak foto-blog będzie(jest?) bardziej powszechnym narzędziem komunikacji(może to źle) niż fotoreportaż - co może mieć wpływ na sposób funkcjonowania, a nawet formę tego drugiego.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 27.02.13 o 12:44

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez robert1088 Zobacz posta
    Właśnie wróciłem z pracy a tu temat się "rozwija "
    Zamieszczone przez Saboor
    Sorry Robert, ale wszyscy do szkół chodziliśmy prawda?
    I każdy uczył się co to dokument, reportaż czy esej, teraz tylko
    zmień środek przekazu z pisma na zdjęcia, odrobina wyobraźni i
    odpowiedzi na wszystkie pytania Masz przed nosem.
    Saboor myślę,że spłaszczasz sprawę .Moim zdaniem reportaż to nie jest sucha definicja .
    Definicja nie powie ci o wieloplanowości ujęcia , fotoedycji zdjęć itp.
    Nic nie zawłaszczasz ja naprawdę dużo wyniosłem z tej dyskusji .
    Reportaż, dokument, esej mają swoje definicje, na prawdę konkretnie osadzające je w rzeczywistości.
    To o czym Piszesz to tylko technikalia. Nie spłaszczam sprawy, tylko Mylisz pojęcia definicja ma określać co to słoń i dla czego,
    a nie jak się słonia hoduje.
    Wieloplanowość, foto edycja, etc. to podstawy całej fotografii, a nie wybranych dziedzin.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    58
    Moja galeria

Jeden potrafi okiełznać definicje inny nie . Piszesz,że wystarczy użyć odrobiny wyobraźni gdyby tak było większość robiłaby doskonałe reportaże.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez robert1088 Zobacz posta
    Jeden potrafi okiełznać definicje inny nie . Piszesz,że wystarczy użyć odrobiny wyobraźni gdyby tak było większość robiłaby doskonałe reportaże.
    Robert, nie Rozumiesz, nie Chcesz zrozumieć, czy Piszesz żeby pisać?
    Tak piszę, że wystarczy odrobina wyobraźni żeby zrozumieć tę kwestię: Fotografia to takie samo medium,
    jak słowo pisane czy ryte w skale obrazki.
    Co tu jest o okiełznania?? Definicja jest do stosowania a nie okiełznania.Żeby stworzyć to coś co jest zdefiniowane(określone) Masz poruszać się w granicach,
    przez tę definicję wyznaczonych, inaczej powstanie zupełnie inny twór, podlegający innej definicji.
    Do stworzenia dobrego reportażu potrzeba o wiele więcej, ale to już instrukcja a nie definicja.
    O! Zobacz co to w ogóle znaczy "definicja" i po problemie.
    Uff! Ale się na pisałem.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Fotografia to takie samo medium,
    jak słowo pisane czy ryte w skale obrazki.
    To są zupełnie inne media.