Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 97

Wątek: Reportaż

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Odp: Reportaż

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Sorry Robert, ale wszyscy do szkół chodziliśmy prawda?
    I każdy uczył się co to dokument, reportaż czy esej, teraz tylko
    zmień środek przekazu z pisma na zdjęcia, odrobina wyobraźni i
    odpowiedzi na wszystkie pytania Masz przed nosem.
    Cytat Zamieszczone przez Saboor
    I te słownikowe definicje powinny w zupełności wystarczyć. Potem zaczyna się tylko naginanie zasad w nich określonych, po kątem czy to potrzeb środowiska, czy wręcz zdarzenia.
    Piotrze, muszę się przyznać, że właśnie brakuje mi tego współczynnika 'wyobraźni...'
    Chcąc przenieść dokument na formę obrazu - czy powinienem prezentować wyłącznie 'suche fakty' ? Czy tylko w taki sposób, jak zarejestruje je materiał światłoczuły ? Bez obróbki? A co z wyborem - przeze mnie - zdjęć - jakie wybrać - czy pozwoli mi to na zachowanie obiektywnego dokumentu? Szczerze - mi osobiście 'definicja szkolna' nie wystarcza, ciągle się gubię.
    Dlatego potrzebuję przełożenia na język fotografii tak, abym mógł to zrozumieć

W przypadku reportażu - dobór zdjęć, rzetelne prowadzenie po temacie - podczas gdy wiedza, jaką mam - a na pewno wiedza ta jest ograniczona - narzuca pewien sposób patrzenia i interpretacji obserwowanej sytuacji - więc czy na pewno właściwie i obiektywnie oddam sytuację?
    W reportażu - są określone potrzeby o których bazując na przykładzie podanym przez Hadesa, a są to moje zdjęcia, więc podchodzę do tego jak najbardziej osobiście i subiektywnie - pisze Diabolique - "konkretna fotoedycja, wybór właściwych nieprzegadanych kadrów, szersze plany, kontekst, punkt kulminacyjny, operowanie dużą głębia ostrości, aby zdjęcia miały więcej, niż jeden plan, wszak cenna jest wieloplanowość - jednym ujęciem można pokazać więcej niż dwoma, trzema zdjęciami po kolei"
    Przez to, że nie mam wyobraźni, to w tej wypowiedzi znalazłem więcej, niż w definicji (z którą można, lub nie, się zgadzać).

Zdecydowanie w podanym przykładzie jest za dużo zdjęć, za dużo powtarzających się ujęć - i trudno odnaleźć w tym sens, poza początkowym zachłyśnięciem się i brakiem rzetelnego podejścia do wyboru - Autor, czyli ja, starał się umieścić całość kolorytu, który zastał - teraz patrząc, w oczywisty sposób przesadzając w ilości.
    Diabolique, pisałeś o tym: "Nie myśli się całościowo jako "zestawie zdjęć". Efekt jest taki, że autor nie może się zdecydować, które zdjęcia są najlepsze i wrzuca do internetu te, które jego zdaniem są najfajniejsze. A w rzeczywistości są to zdjęcia, które darzy największym sentymentem - bo jest na nich ktoś znajomy, bo dziewczyna była ładna, bo ładnie tło się rozmyło itp."
    Przesada może się też brać z faktu, że osobiście było się obecnym w tym wydarzeniu, i 'wszystko' wydaje się być ciekawe, faktycznie są na zdjęciach osoby - których osobiście nie znam, ale wydawałoby się, że są kluczowe w całym tamtejszym wydarzeniu.
    Diabolique, twoja selekcja zdjęć - dzięki za rzetelne podejście, że ci się chciało - tym samym dokonałeś 'reżyserskich cięć' co powoduje, że zestaw zdjęć staje się bardziej przejrzysty, lżejszy dla oglądającego, ale też zmienia trochę swój przekaz - skupia się na samej walce o krzyż, eliminując obecną 'folwarczność' tego wydarzenia, zbieraninę różnych osobowości, które chciały ugrać swoje 'przy okazji' - koncentruje wypowiedź wokół wiodącego tematu - starcia przy barierkach. Jaki materiał, taka edycja.
    Teraz ja sobie zadaje pytanie - czy po cięciach teraz jest to wystarczająca treść tego wydarzenia? Czy też może w tych kilku zdjęciach, z racji zbyt wąsko prowadzonych kadrów, nie udało się tego oddać, czy też może reportaż jako taki nie może obejmować zbyt szerokiej tematyki nawet, jeśli występuje - to nie powinien 'odpływać' na boki, lecz ciągnąć trzon, sedno przekazu/zagadnienia.

I znowu, Saboorze, prze mój brak wyobraźni ta przykładowa selekcja dała mi więcej niż definicja, do której się odwołujesz.
    Hades poszedł dobrym torem - łatwiej rozmawiać na przykładach - może zatem znajdziecie inne przykłady, które niekoniecznie odnoszą się do demonstracji jako takiej?

pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez Sawa ; 26.02.13 o 17:12 Powód: .

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    Teraz ja sobie zadaje pytanie - czy po cięciach teraz jest to wystarczająca treść tego wydarzenia?
    Każdy edytuje zdjęcia na swój sposób - tak jak mu w duszy gra. Być może ateista dokonałby innego wyboru. Wiele dałby pewnie też tytuł zestawu.
    Tak czy inaczej stoję na stanowisku, że: a) lepiej dokonać jakiejkolwiek fotoedycji niż wrzucać wszystko co wydaje się ciekawe, b) warto dawać zdjęcia do fotoedycji osobie trzeciej, która w wydarzeniu nie uczestniczyła. Nauczyłem się tego od bardzo dobrych fotografów i od pewnego czasu stosuję. Zapewniam, że z wymiernymi efektami.

Kolejna sprawa, regulaminy dobrych konkursów fotograficznych wskazują, że "zestawy zdjęciowe" powinny mieć mniej więcej 5-6 do 8 zdjęć. Ta liczba nie bierze się z sufitu. Widocznie da się w ten sposób przedstawić historię, tak by była ciekawa i kompletna. Oczywiście z zestawu 40 zdjęć da się utworzyć różne opowieści. Pewnie za 4-5 lat dokonałbyś innego wyboru niż dziś (ja sam od czasu do czasu wchodzę na swoją stronę i wyrzucam po kilka zdjęć, które z upływem czasu wydają mi się zbędne).
    Ważne, by zrobić to konsekwentnie i bez sentymentu.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Piotrze, muszę się przyznać, że właśnie brakuje mi tego współczynnika 'wyobraźni...'
    Chcąc przenieść dokument na formę obrazu - czy powinienem prezentować wyłącznie 'suche fakty' ? Czy tylko w taki sposób, jak zarejestruje je materiał światłoczuły ? Bez obróbki? A co z wyborem - przeze mnie - zdjęć - jakie wybrać - czy pozwoli mi to na zachowanie obiektywnego dokumentu? Szczerze - mi osobiście 'definicja szkolna' nie wystarcza, ciągle się gubię.
    Dlatego potrzebuję przełożenia na język fotografii tak, abym mógł to zrozumieć
    Oj Wiesz ty, jak staremu dokuczyć Ja Panie Sawa, zawsze upraszczam sobie życie, zawsze. I tak:
    Dokument-suche przedstawienie faktów, bez tła uczuciowego autora(można nie zrozumieć), tu autor ma być całkowicie pasywny, i to już samo w sobie jest duża sztuką. Dobry dokument ma mieć cechę główną: rzetelność i przedstawiać wyłącznie "suche fakty".

W przypadku reportażu - dobór zdjęć, rzetelne prowadzenie po temacie - podczas gdy wiedza, jaką mam - a na pewno wiedza ta jest ograniczona - narzuca pewien sposób patrzenia i interpretacji obserwowanej sytuacji - więc czy na pewno właściwie i obiektywnie oddam sytuację?
    W reportażu - są określone potrzeby o których bazując na przykładzie podanym przez Hadesa, a są to moje zdjęcia, więc podchodzę do tego jak najbardziej osobiście i subiektywnie - pisze Diabolique - "konkretna fotoedycja, wybór właściwych nieprzegadanych kadrów, szersze plany, kontekst, punkt kulminacyjny, operowanie dużą głębia ostrości, aby zdjęcia miały więcej, niż jeden plan, wszak cenna jest wieloplanowość - jednym ujęciem można pokazać więcej niż dwoma, trzema zdjęciami po kolei"
    Przez to, że nie mam wyobraźni, to w tej wypowiedzi znalazłem więcej, niż w definicji (z którą można, lub nie, się zgadzać).
    Tu mogę sobie pozwolić na subiektywizm w przekazie, wszak to tylko sprawozdanie z miejsca akcji i jak sprawozdawca sportowy, wpada w euforię w momencie czasie udanej akcji "naszych" tak fotoreporter może sobie pozwolić na zwiększenie ekspresji, przez obróbkę nie mającą wpływu na sytuację zarejestrowaną na zdjęciu.
    I tak, musiałem(nie bez przyjemności, ale musiałem) przebrnąć, przez Twoje Robercie wypracowanie i czuję satysfakcję!
    Czy to co nasmarowałem jest proste?

P.S.
    Diabeł zanim dotknie klawiatury, już ocenia - taka Jego natura.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Hej,
    Zdaje sobie sprawę, że tych elaboratów nikt nie czyta, dlatego sobie na nie pozwalam
    Z tym dokumentowaniem z definicji - ciągle sobie nie radzę, szczerze - jakoś nie widzę możliwości, żeby 'rzetelnie coś udokumentować' - zawsze będzie jakaś selekcja potem, i jak Diabolique mówił, każdy wybierze na swój sposób....
    Reportaż - jak dla mnie - to wielce subiektywne podejście.

pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez Sawa ; 26.02.13 o 18:18 Powód: korekta myśli:)

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Hej,
    Zdaje sobie sprawę, że tych elaboratów nikt nie czyta, dlatego sobie na nie pozwalam
    Widzisz jak to się można oszukać?
    Z tym dokumentowaniem z definicji - ciągle sobie nie radzę, szczerze - jakoś nie widzę możliwości, żeby 'rzetelnie coś udokumentować' - zawsze będzie jakaś selekcja potem, i jak Diabolique mówił, każdy wybierze na swój sposób....
    Reportaż - jak dla mnie - to wielce subiektywne podejście.
    pozdrawiam,
    I tu się zgadzamy, fajne to.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

diabolique
    Gość

Z tym dokumentowaniem z definicji - ciągle sobie nie radzę, szczerze - jakoś nie widzę możliwości, żeby 'rzetelnie coś udokumentować'
    Dla uproszczenia przyjmij, że fotoreportaż ma narrację - zaczyna się od czegoś, jest punkt kulminacyjny, zakończenie (by poprzeć przykładem - zawodnik trenuje, potem zawody i zwycięstwo lub porażka); dokument obrazuje pewien stan, styl życia (np. mniejszość romska) i nie odnosi się do umownego "problemu" (czy jak niektórzy fachowcy nazywają "komplikacji).

Na przykładzie - jest związek gejowski (tradycyjny nie byłby tak ciekawy wizualnie ).
    Robiąc reportaż musisz mieć narrację - podejmują decyzję o zalegalizowaniu związku, walczą, piszą petycje, gdzieś manifestują, w międzyczasie jeden przeprowadza się do drugiego, całość kończy się tym, że legalizują związek bądź ponoszą porażkę lub się rozstają. Jest początek i koniec historii.
    Chcąc zrobić dokument po prostu pokazujesz ich wspólne życie - śniadania, wyście do pubu, sposób w jaki urządzają mieszkanie, czy mają wspólne hobby - innymi słowy pokazujesz ludziom nie znającym tematu "jak oni żyją" (kto robi kanapki, a kto naprawia kran ). Kolejność następujących po sobie zdjęć nie ma aż takiego znaczenia w reportażu, gdzie musisz prowadzić widza. To, czy zrobisz z tego reportaż czy dokument zależy od ciebie. A widzom wszystko jedno, oba tematy będą ciekawe
    Ufff... jaśniej chyba nie potrafię

---------- Post dodany o 19:42 ---------- Poprzedni post był o 19:41 ----------

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    P.S.
    Diabeł zanim dotknie klawiatury, już ocenia - taka Jego natura.
    Że niby szybciej niż mądrzej?

| OlyJedi Awatar ehosonda
    Mieszka w
    WRO
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

w skrócie:
    reportaż = pomysł

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez ehosonda Zobacz posta
    w skrócie:
    reportaż = pomysł
    Ja bym raczej skrócił:
    reportaż - wiedza + narracja (jak było?)
    dokument - szukanie odpowiedzi (jak jest?)

Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Dla uproszczenia przyjmij, że
    fotoreportaż ma narrację - zaczyna się od czegoś, jest punkt kulminacyjny, zakończenie
    dokument obrazuje pewien stan, styl życia (np. mniejszość romska) i nie odnosi się do umownego "problemu" (czy jak niektórzy fachowcy nazywają "komplikacji").

Na przykładzie - jest związek gejowski (tradycyjny nie byłby tak ciekawy wizualnie ).
    Robiąc reportaż musisz mieć narrację...
    Chcąc zrobić dokument po prostu pokazujesz ich wspólne życie...
    Ok, faktycznie prościej to wyrazić byłoby trudno
    Jednocześnie tym samym rozumiem, że reportaż posiadający narrację, musi mieć narrację emocjonalną, inaczej będzie dokumentem ?
    Dlaczego tak sądzę - przykład z gejowską parą - kiedy walczą - jest to temat nacechowany emocjami, walką, celem, wyrazistość aż bije z obrazu - reportaż.
    Gdy zaś rejestruje życie tej samej pary gejowskiej, bez mocnych punktów w programie - bez walki, ale np z łożem małżeńskim, wspólną kawą czy hobby, 'przytulaniem' - to dokument?

Hmm, piszą to zacząłem się jednak zastanawiać, czy mam dobre zrozumienie gdyż i w tym przypadku pojawia się narracja - jest delikatniejsza, nie ma tak oczywistego tematu, ale wcale nie będzie pozbawiona emocji...
    Ale dopisujesz w kolejnym poście :
    Cytat Zamieszczone przez diabolique
    reportaż - wiedza + narracja (jak było?)
    dokument - szukanie odpowiedzi (jak jest?)
    i to mi daje zupełnie inne światło - ciągle to 'jak jest' - moim zdaniem - będzie poparte wiedzą i narracją, ale nie będzie w tym jednego opowiadania - ale większa (choć nie zupełna) swoboda interpretacji, potencjalnie bez pokazywania początku czy bez dopowiadania końca historii.

Sporo się dziś nauczyłem... i w całym spektrum definicji i możliwości fotograficznego wypowiedzenia się, to wnioski jakie wyciągam są następujące - reportaż to doprecyzowany, węższy pod względem dowolności interpretacji i opowiedziany wg określonej narracji dokument.
    Inaczej mówiąc - nie każdy dokument będzie reportażem, ale każdy reportaż jest dokumentem który dokumentuje rzeczywistość.
    Czy wg was wniosek poprawny ?
    To teraz może realne przykłady?

A esej? Czy esej będzie dokumentem? (jeśli nie będzie, to nie może też być reportażem...)

pozdrawiam,

diabolique
    Gość

Może niech inni teraz popiszą
    Nie chcę zawłaszczać tematu, ale poczytam chętnie