Sawa dzięki . Mój wybór to .
Sprawnie to edytowałeś, komentarze - ja jestem pod wrażeniem, choć szkoda że tylko Ty podjąłeś się zadania.
Sawa dzięki . Mój wybór to .
Sprawnie to edytowałeś, komentarze - ja jestem pod wrażeniem, choć szkoda że tylko Ty podjąłeś się zadania.
Ostatnio edytowane przez robert1088 ; 2.06.13 o 20:08
Sawa tak treściwie wszystko podsumował, że trudno cokolwiek dodaćZanim przeczytałam jego post, również pokusiłam się o próbę edycji, moje typy były dość zbliżone, różniły się szczegółami.
Z Twojej teraźniejszej wrzutki usunęłabym jeszcze 3,4 i 6. To czysto subiektywna ocena, być może przeginam w drugą stronę z okrajaniem.
Tak czy siak - fajna akcja![]()
Moje typy:
3, 5, 8, 14. Reszta zupełnie zbędna, wtórna, lub myląca względem tematu.
3 zagaja temat, jednak nie podaje "kawy na ławę" przez co zaciekawia i zachęca do oglądania, 5 doprecyzowuje zagadnienie (w tle kraksa, nie bójka, nie protest, nie happening), 8 to esencja reportażu (ktoś dźwiga, ktoś foci, ktoś na trzecim planie opowiada przez telefon i ma to wszystko gdzieś - czyli nie jest to jakiś bardzo tragiczny wypadek), 14 - puenta, jedziem dalej, końca świata nie było.
Nie rozumiem wyboru Sawy z torbą wewnątrz tramwaju (odegrała ważną rolę?). Mnóstwo powtórzeń z dźwiganiem.
1 - za szeroko, trudno zrozumieć
2 - zbyt ostentacyjne wejście w temat
4 - o niczym
6 - bez sensu
7 - historia o drugim śniadaniu motorniczego
9 - nieczytelne, niezrozumiałe
10 - zbyt oczywiste, jednoplanowe
11 - powtarzające się
12 - bez motywu, niezrozumiałe
13 - to wygląda jak korek a nie kraksa
15 - baaardzo kiepski kadr
16 - porwanie tramwaju?
Podsumowując, robisz wiele kadrów bez umocowania, zaczepienia, mocnego punktu od którego należy zacząć oglądanie zdjęcia. Bardzo chaotycznie, nie prowadzisz widza, przez co jest on zagubiony, nie wie co chcesz mu powiedzieć. To, że krzywo rozmawialiśmy na PW.
Tyle na szybko, nie chcę drążyć tematu i znów robić za tego złego.
Ostatnio edytowane przez diabolique ; 2.06.13 o 22:05
Bufetowo,Diabolique dzięki .
Diabolique jednak wolałbym drążyć temat, za mało wiedzy i doświadczenia z mojej strony.
Cześć,
Przyznaję, że z uwagą przeczytałem wasze komentarze, zwłaszcza Diabolique'a, i mam z tym drobny problem
Po prostu ja w tym fotosecie nie znalazłem kraksy...
Właśnie. Zator, korek spowodowany pozostawieniem auta na torowisku - w moim 'odczycie' tego dotyczy fotoset.
'Spojrzenie' z pozycji maszynisty na 'zatorowaną' trasę, niby praca jak co-dzień, torba z kanapkami pod ręką, a tu jednak bezsilność. Tak, mi się to zdjęcie bardzo w zestawieniu spodobało, gdyż wybrałem spojrzenie "bezpośredniego uczestnika" wydarzenia, od środka. Tak, przy obranej przeze mnie narracji odegrała istotną rolę
A przy okazji to też się dzięki temu postowi sporo nauczyłem. Dzięki!
pozdrawiam,
Tak, ale jako trzecia, kulminacyjna fota w zestawieniu wybija się mocno na niezależność, co może sugerować, że jedzenie podczas jazdy może być przyczyną wypadku (czyt. to wina głodnego motorniczego!).
Nie no, jasna sprawa, każdy edytuje po swojemu i układa swoją narrację. To czy będzie obiektywna, subiektywna czy tendencyjna zależy od wielu wypadkowych: fotografa, edytora, doboru kadrów, wiedzy na temat wydarzenia itp. Wcale nie twierdzę, że mój wybór jest najlepszy. Jest najmojszy, tak mi on w duszy gra![]()