Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: szukajaczycia.blogspot.com

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

szukajaczycia.blogspot.com

Ostatnimi czasy bardzo oderwalem sie od fotograficznego spoleczenstwa. Watpie, zeby moje zdjecia komus sie tutaj spodobaly, ale moze ktos powiec cos madrego. Link do bloga, na ktorym sa wszystkie zdjecia, oraz historie do nich ^^ - http://szukajaczycia.blogspot.com

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Odp: szukajaczycia.blogspot.com

Ot.Zbiera sie szkolna paczka,jeden ma aparat i pstryka im fotki.Sie naladowala to ciach.I tak codzienie,co wieczor przy kazdej okazji.Pozniej wspolne ogladania,smiechy wnioski jak to Zoska slicznie wyszla a Krzysiek jak zwykle gupie miny robil.Taka prosta pamiatkowa surowizna z karty.
    Moze sie komus spodoba.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Jak dla mnie całkiem porządny fotoreportaż z imprezy. Myślę Mirek, że przesadzasz z tym pstrykaniem - nie widzę tu specjalnego pozowania, wszystko wygląda dość naturalnie. Wg mnie dobra pamiątka - wydrukować i rozdać uczestnikom.

Jaack
    Gość

Sam sposób zrobienia i przedstawienia zdjęć jest ok. Zdjęcia wyglądają na spontaniczny reportaż z jakieś imprezy, z pozoru niechlujne kadry wprowadzają pewną dynamikę i uwiarygadniają że zdjęcia nie są ustawiane. Być może się mylę ale domyślam się o co chodziło autorowi. Zresztą oglądając zdjęcia repo różnych uznanych fotografów można zaobserwować podobny styl. Zdjęcia nie są grzeczne i wymiziane i to mi się podoba.

Jednak nie czuje samej historii z tych zdjęć. Brakuje chyba jakiegoś ciekawego kontekstu, jakiejś informacji o osobach na zdjęciach która powodowała by że te kadry są w jakiś sposób wyjątkowy.

8. interesująca, 7 i 11 też.

Tyle moich przemyśleń początkującego w fotografii.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez slaszysz Zobacz posta
    JMyślę Mirek, że przesadzasz z tym pstrykaniem - nie widzę tu specjalnego pozowania, wszystko wygląda dość naturalnie. Wg mnie dobra pamiątka - wydrukować i rozdać uczestnikom.
    Widzisz,Ja takich relacji ogladalem,ogladam dziennie po 20 serii.Nie napisalem nic o pozowaniu,Jednak jak patrze to te relacje z takich grup wiekowych sa identyczne.Niepoukladanie wg jakiegos zadanego sobie klucza,tytulu.Dlatego nazywam to pstrykami.To jest obojetna nazwa.W ujemnym kontekscie napisalbym o kiczu,gniotach.Tak masz racje wydrukowac,rozdac zapomniec.Typowe do szuflady, a nie na bloga.Blog czy pisany czy obrazkowy ma jakis sens,jest kierowany go kogos,ma jakies przeslanie,glebsza mysl,temat.Tu tego brakuje.Tego wlasnie wszystkiego.

Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

to prosty reportaz z imprezy, z jednej nocy. Nie ma w nim zadnego glebszego sensu, jednak nie to bylo celem tych zdjec - celem jest oddanie klimatu imprezy. Wplyw zdjec ma byc czysto emocjonalny i subiektywny.

tzn - zdjecia maja mowic "tu czulem sie tak i tak", a nie w bezposredni sposob opisywac jakas historie. To tak jak muzyka bez tekstu, ktora nie przekazuje niczego w bezposredni sposob, ale mimo to odzdzialuje na zmysly i budzi w nas emocje. Nie mowie, ze cel osiagnalem, ale takie wlasnie robie zdjecia.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Alez rob.Nikt nie wymaga od Ciebie Artyzmu na miare czolowki Europejskiej.Wazne,ze sie bawicie przy tym.Tylko pamietaj,ze takich relacji jest setki z kazdego miasta,akademika internatu,klubu.To nie sa lata 60,gdzie takimi fotkami sie "imponowalo"
    Rob nadal,badz zadowolony i nie obrazaj sie,ze ktos traktuje takie fotki jak masowke bez wielkiego "hallo"
    Ja po prostu nie umiem opisac kota tak,zeby kazdy myslal,ze to tygrys albo inny krokodyl

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Wyważę opinię. Z jednej strony widać, ze autor fotek ma pewien dryg, pewien spryt fofograficzny, ale z drugiej strony uważam tak jak Mirek, że należałoby poćwiczyc fotograficzne stałe elementy gry. Reportaż bez opanowania tych elementów zawsze będzie troszkę rozstrzelony, powyginany, itd. A więc kompozycja, perspektywa, podejście do focenia ludzi w grupie, światlo, organizacja planu, itd., a dopiero na końcu wydżwięk, czyli strzał na bramkę.
    Pzdr, TJ

Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Alez rob.Nikt nie wymaga od Ciebie Artyzmu na miare czolowki Europejskiej.Wazne,ze sie bawicie przy tym.Tylko pamietaj,ze takich relacji jest setki z kazdego miasta,akademika internatu,klubu.To nie sa lata 60,gdzie takimi fotkami sie "imponowalo"
    Rob nadal,badz zadowolony i nie obrazaj sie,ze ktos traktuje takie fotki jak masowke bez wielkiego "hallo"
    Ja po prostu nie umiem opisac kota tak,zeby kazdy myslal,ze to tygrys albo inny krokodyl
    btw, chetnie zobaczylbym takie wlasnie relacje - poniewaz szukalem kiedys i nie udalo mi sie znalezc :F wiec poprosze o jakies linki.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta
    btw, chetnie zobaczylbym takie wlasnie relacje - poniewaz szukalem kiedys i nie udalo mi sie znalezc :F wiec poprosze o jakies linki.
    Ja Ci nie pomoge.W tym moim okregu od czasu jak Jedno drugiemu robiac na zlosc opublikowalo zdjecia nic ,zadna fotka nie wyplynie na zewnatrz.Kazdy swoje ma na swoim dysku,bez mozliwosci przeniesienia danych na nosnik albo na zewnatrz.Chyba,ze to zrobi zanim je pokaze.Tylko wtedy podpisuje deklaracje odpowiednia.
    Tak po prawdzie to sa twarze prywatne,Jestes pewny,ze ciesza sie ze my je ogladamy,Cieszyc sie beda juz caly czas?

Uprawnienia umieszczania postów