Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Zasilanie e-620

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Odp: Zasilanie e-620

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta

Mirek54, jaki to grip? Nie wiedziałem, ze są z wyjściem pod zasilacz, gdyby jeszcze pasował do mojego body, odpadło by mi trochę "strugania" .
    Ownuser -Taki w komplecie z pilotem koszykiem na baterie do E510.Tam z przodu po przeciwnej stronie czujnika na pilota jest gniazdo.Podlancza sie tam koszyk z paluszkami.Ja tam wlozylem koncowke od zasilacza-dzialalo normalnie.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Dzięki Mirku za trop, znalazłem do mojego : http://www.infoto.pl/grip-battery-pa...e620-e600-172s. Chyba jednak "wystrugam" .
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Zmierzyłem napięcie na wyjściu z gripa i moje obawy okazały się bezpodstawne. Przy naładowanych dwóch aku waha się pomiędzy 8.1-8.2 v.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Poszukaj o akumulatorach RC - dużo użytkowników GH2 filmuje właśnie na takich zestawach.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Stroos , dzięki za chęć pomocy, ale mnie interesuje stale zasilanie. Poza tym koszt tych aku 7,2v to ponad 120zl, a dzisiaj kupiłem na giełdzie multimetr za 10zl, sprawdziłem napięcie na wyjściu z gripa i za 8,5zl dokupiłem zasilacz stabilizowany z ograniczeniem prądowym. Teraz tylko się zastanawiam co będzie wygodniejsze: dorobić gniazdo w gripie czy zrobić kostkę zastępująca oryginalne aku . Najprościej kupić najtańszy zamiennik za ok 20pln i go rozbebeszyć.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Stroos , dzięki za chęć pomocy, ale mnie interesuje stale zasilanie. Poza tym koszt tych aku 7,2v to ponad 120zl, a dzisiaj kupiłem na giełdzie multimetr za 10zl, sprawdziłem napięcie na wyjściu z gripa i za 8,5zl dokupiłem zasilacz stabilizowany z ograniczeniem prądowym. Teraz tylko się zastanawiam co będzie wygodniejsze: dorobić gniazdo w gripie czy zrobić kostkę zastępująca oryginalne aku . Najprościej kupić najtańszy zamiennik za ok 20pln i go rozbebeszyć.
    No tak, ale jednak do astro foto wygodniejsze byłoby zasilanie "pseudo stałe" czyli akku RC wystarczający na ładnych parę godzin zdjęć.

Ale to moje zdanie
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Bateria to to 20,- PLN i trochę grzebania, wtyk+gniazdo 2,- PLN i trochę grzebania (chyba wygodniejszego). To już w zasadzie co wolisz.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    No tak, ale jednak do astro foto wygodniejsze byłoby zasilanie "pseudo stałe" czyli akku RC wystarczający na ładnych parę godzin zdjęć.

Ale to moje zdanie
    Zgadza się, wygodniejsze z twojego punktu widzenia, natomiast dla mnie nie jest to rozwiązanie, ponieważ po pierwsze na dzialce za miastem mam prąd, i jak na razie tylko tam mam warunki i czas na takie zabawy, a po drugie bardzo dużo ostatnio czasu spędzam na zdjeciach testowych w domu, więc opcja gdzie aku leży spokojnie w szufladzie jest dla mnie kusząca. Niemniej jednak dzięki jeszcze raz za zainteresowanie i chęć pomocy.

---------- Post dodany o 21:43 ---------- Poprzedni post był o 21:32 ----------

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Bateria to to 20,- PLN i trochę grzebania, wtyk+gniazdo 2,- PLN i trochę grzebania (chyba wygodniejszego). To już w zasadzie co wolisz.
    Chyba jednak opcja z bebeszeniem aku.
    Grip = 22 śruby + ew dziwne zatrzaski, które lubią się łamać + wiercenie otworu pod gniazdo oraz zasilanie tylko przy podpiętym gripie, pozytywy tego rozwiazania - mam tylko zasilacz do podpiecia.
    Dodatkowe pseudo aku = dość upierdliwe cięcie, wypiłowanie szczeliny w klapce pod kabel, jeszcze jeden dodatkowy klocek do noszenia, pozytywy - mam stałe zasilanie bez gripa (na statywie wygodniej ), oraz w każdym innym body zasilanym bls-1.
    Również dzieki, dla mnie każda sugestia jest bezcenna.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Dodatkowe pseudo aku = dość upierdliwe cięcie, wypiłowanie szczeliny w klapce pod kabel

Klapka jest zdejmowana , aku jest na zatrzask , wiec nie musisz nic wycinać.
    Rozumiem , że aparat laduje na statywie i tak sobie nieruchomo jest przez kilka godzin ? W takim wypadku szanse na wypadnięcie aku są małe
    pozdr
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    Dodatkowe pseudo aku = dość upierdliwe cięcie, wypiłowanie szczeliny w klapce pod kabel

Klapka jest zdejmowana , aku jest na zatrzask , wiec nie musisz nic wycinać.
    Rozumiem , że aparat laduje na statywie i tak sobie nieruchomo jest przez kilka godzin ? W takim wypadku szanse na wypadnięcie aku są małe
    pozdr
    Sorry, nieprecyzyjnie napisałem, chodziło mi o klapkę w gripie, a ta nie jest zdejmowalna tak banalnie jak ta w body. Pseudo aku nie wypadnie, przytrzyma go zatrzask .
    Tak, oczywiście aparat cały czas na statywie lub montażu paralaktycznym, inaczej to byłby chyba pierwszy olek na smyczy