Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 139

Wątek: D7100 (i wszystko wiadomo)

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: D7100 (i wszystko wiadomo)

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Tak, te dwie są sensowne. Ale to specyficzna fotografia, trudno ją nazwać "amatorską" Widzę po swoich znajomych, że to trochę bardziej zaawansowana sprawa niż sam aparat.
    To zalezy, ja to traktuje czysto amatorsko i hobbystycznie
    Fakt faktem, ze sama puszka to dopiero poczatek, no i raczej juz bardziej swiadomy uzytkownik patrzy na te aspekty poprzez pryzmat fotografii ktora uprawia, a nie bilbordow reklamowych.
    Notabene cala pozostala logistyka to chyba rownie wazna w tej dziedzinie foto.
    Clue sprawy, to wszystko ladnie i umiejetnie polaczyc, by jak najmniej sie nawkurzac przy robieniu foto

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

diabolique - dzięki za odpowiedź, a powiedz mi jeszcze, czy to może działać tak, że mam aktywne wszystkie punkty AF, obiektyw w trybie manualnym, i przy ostrzeniu zapalają mi się te czujniki które znalazły się w głębi ostrości?
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    diabolique - dzięki za odpowiedź, a powiedz mi jeszcze, czy to może działać tak, że mam aktywne wszystkie punkty AF, obiektyw w trybie manualnym, i przy ostrzeniu zapalają mi się te czujniki które znalazły się w głębi ostrości?
    Jeśli dobrze pamiętam, to jeśli masz spust wciśnięty do połowy, to powinno to zadziałać. Tak przynajmniej działało z manualami połączonymi dandelionem.

---------- Post dodany o 14:01 ---------- Poprzedni post był o 13:59 ----------

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    To zalezy, ja to traktuje czysto amatorsko i hobbystycznie
    No tak, ale nie da się czysto hobbystycznie pewnego dnia wstać i stwierdzić "mam 51 pól AF więc pójdę pofocić ptaszki". Trzeba mieć maskowanie, czatownię, o wiedzy nie wspominając (trudno focić bociany w zimie ). Czyli to taka trochę profeska (odróżniając od zawodowstwa za pieniądze).

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

no właśnie mam wątpliwości - próbowałem po instrukcjach od D7000 / D600 szukać ale jakoś to tak pokrętnie napisane, że potwierdzenie jest tylko w centralnym punkcie...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    ale w praktyce, jak to działa? kręcisz kółeczkiem o 20-30 ząbków żeby przestawić jeden aktywny punkt AF na inny po drugiej stronie kadru? Może pytanie dla użytkowników Nikona banalne ale ja z tą marką doczynienia wiele nie miałem...
    Pykasz krzyzakiem/kolkiem, nic nie krecisz, ale na skrajnych to sa dwa pykniecia by zmienic strony, mi to zajmuje cirka sekunde/dwie od skrajnego do skrajnego przeleciec cala skale.
    Sprawdze jeszcze w domu jak wroce by potwierdzic, bo robie juz to na tyle automatycznie, ze sie nie zastanawiam kompletnie nad tym.
    Moja technika czasami jest taka, ze mam ustawiony jeden/dwa nad srodkowym i w razie W jade w lewo i w prawo do skrajnych, oraz gora dol jesli trza, to to juz mi zajmuje ponizej sekundy.
    Dodatkowo jak ustawisz tryb sledzenia 3d (tylko przy 51 polach) to automatem ci przy ustawieniu ostrosci dla pierwszego punktu, pociagnie sam przez wszystkie punkty juz bez krecenia, dopoki obiekt sledzony bedzie w kadrze sie przemieszczal.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 21.02.13 o 15:18

diabolique
    Gość

Pykasz krzyzakiem/kolkiem, nic nie krecisz, ale na skrajnych to sa dwa pykniecia by zmienic strony, mi to zajmuje cirka sekunde/dwie od skrajnego do skrajnego przeleciec cala skale.
    Rolką chyba się kręci...

Dodatkowo jak ustawisz tryb sledzenia 3d (tylko przy 51 polach) to automatem ci przy ustawieniu ostrosci dla pierwszego punktu, pociagnie sam przez wszystkie punkty juz bez krecenia, dopoki obiekt sledzony bedzie w kadrze sie przemieszczal.
    Pod warunkiem, że będzie się przemieszczał w miarę liniowo W praktyce różnie bywa - wystarczy, że ktoś ci mignie na przedplanie i d.. blada

dzarro
    Gość

Ty wiesz ilu ja zdjęć nie zrobiłem, bo po prostu nie miałem jeszcze wtedy aparatu? Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia nieoczekiwanie sytuacji, w której pstryknie się kadr życia i jest niezbędne wysokie ISO bo oczywiście wszyscy będą chcieli wydruk w najlepszej jakości tak 2-3 metry?
    Inaczej mówiąc, ile razy wykorzystasz ten bajer, za który zapłacisz niezłą cenę (biorąc pod uwagę wszystkie koszty - odsprzedaży starego sprzętu, upgrade kompa itp.). Na ile jest ci to potrzebne a na ile ci to jest wmawiane? Jak będzie to kadr życia to i tak ręce ci zadrżą i spaprasz Albo rozejrzysz się za czymś, na czym możesz położyć aparat
    Większość ludzi marzących o super sprzęcie z wysokim iso, skutecznym af itp. publikuje zdjęcia w internecie, przekadrowane do 800 pikseli po dłużyszm boku, o wielkości 200kB (w dodatku przemielone przez oprogramowanie facebooka do zmniejszania zdjęć).
    W sumie masz rację - tylko z jedną uwagą, ja nie wierzę w coś takiego jak "kadr życia".

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Rolką chyba się kręci...
    W moich klocach pomimo ze kolko to sie pyka, to taki krzyzak w ksztalcie kolka

Pod warunkiem, że będzie się przemieszczał w miarę liniowo W praktyce różnie bywa - wystarczy, że ktoś ci mignie na przedplanie i d.. blada
    Blokade masz przeca i jak zlapie to ciagnie za obiektem, nie przekadruje w nic innego dopoki nie wyjdzie z kadru. Z reguly to nawet w miare jakos dziala. Chociaz na tym polu jest jeszcze wiele do poprawy, ale akurat u zoltego jest to jakas namiastka jesli chodzi o sledzenie i to jak to powinno banglac.

pozdro

diabolique
    Gość

Swoja drogą czy jest jakieś forum sprzętowe malarzy?
    Czy też można poczytać:
    - chłopaki, pokazała się nowa paleta ze specjalnym mieszalnikiem, miesza do 24 milionów odcieni, nie trzeba miziać już ręcznie!
    - etam, ja zainwestowałem w w pędzel, szerokość 12 centymetrów, maluję jak chcę, potem sobie najwyżej do ramek płótno przytnę!
    - ale to syntetyk a nie z futra z ogona bobra, więc nigdy nie uzyskasz takiej szczegółowości w cieniach!
    - ale syntetykiem łatwiej namalujesz ludzi w ruchu, bo niskiej jakości materiał sam rozmazuje!

| OlyJedi Awatar grzesj
    Mieszka w
    Sieradz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Swoja drogą czy jest jakieś forum sprzętowe malarzy?
    Czy też można poczytać:
    - chłopaki, pokazała się nowa paleta ze specjalnym mieszalnikiem, miesza do 24 milionów odcieni, nie trzeba miziać już ręcznie!
    - etam, ja zainwestowałem w w pędzel, szerokość 12 centymetrów, maluję jak chcę, potem sobie najwyżej do ramek płótno przytnę!
    - ale to syntetyk a nie z futra z ogona bobra, więc nigdy nie uzyskasz takiej szczegółowości w cieniach!
    - ale syntetykiem łatwiej namalujesz ludzi w ruchu, bo niskiej jakości materiał sam rozmazuje!
    Dobre!