Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 139

Wątek: D7100 (i wszystko wiadomo)

dzarro
    Gość

Odp: D7100 (i wszystko wiadomo)

Sprzęt jak sprzęt. Wygląda fajnie. 765 g z baterią i kartą... Z lepszym zoomem wyjdzie pewnie z 1,2 kg a z najlepszym - 1,5 kg. Mój zestaw waży poniżej 2 kg... jak podepnę statyw.

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Sam się zastanawiam co mnie by ucieszyło, jaki bajer w aparacie sprawił by mi radość. A może wystarczyłoby dopracować to co już jest w aparatach obecnych.

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta

Zastanawia mnie nie od dziś czego ludziom w aparatach brakuje, by robić ciekawe zdjęcia...
    Nie sposób oprzeć się przekonaniu, że im więcej bajerów, tym bardziej banalne obrazki (po co szukać światła, jak można z ISO pierdyliard stanąć byle gdzie i walnąć cokolwiek...
    No ale to tak na marginesie.
    No właśnie dlatego tak się zastanawiam (czekając na wiosnę) jaki bajer w aparacie by mi sprawił radość. Zastanawiać tak się można długo...

No powiedzmy do czasu pierwszego dnia ładnej pogody... wtedy te wszystkie teoretyzowanie pójdzie w diabły bo będzie się znowu chciało robić zdjęcia.

PS.

Akurat ISO pierdyliard nie jest takie głupie. Przyzwoity DR z możliwością naświetlenia na światła i wyciągnięciu z cieni też jest ok. Nawet AF się czasami przydaje. Tak na prawdę chodzi chyba o to żeby aparat nie przeszkadzał w robieniu zdjęć. Reszta zależy od pomyślunku i szczęścia trzymającego aparat.

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Akurat ISO pierdyliard nie jest takie głupie. Przyzwoity DR z możliwością naświetlenia na światła i wyciągnięciu z cieni też jest ok. Nawet AF się czasami przydaje. Tak na prawdę chodzi chyba o to żeby aparat nie przeszkadzał w robieniu zdjęć. Reszta zależy od pomyślunku i szczęścia trzymającego aparat.
    Się zgadzam. Z pewnego puntu widzenia to światło jest najlepsze w nocy - takiego bogactwa opcji w ciągu dnia nie ma. Nie zawsze jest statyw pod ręką i nie zawsze można go użyć, wtedy lepsze ISO się przydaje jednak.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Ciekaw jestem jakie praktyczne znaczenie ma ten fakt w rzeczywistym, codziennym używaniu aparatu
    Pytanie nie jest absolutnie prowokacyjne. Gdy miałem aparat z AF korzystałem z punktowego pomiaru ostrości, z czego miałem włączonych chyba 9 (na 51 jeśli dobrze pamiętam) i w zupełności zaspokajało to potrzeby w trudnych warunkach jak i szybkim reportażu.
    Na szczęście wyścig sprzętowy jest już poza mną, z czego bardzo, ale to bardzo się cieszę.
    Odpowiem z wlasnego doswiadczenia, 51 pol pozwala mi bez przekadrowywania zmienic punkt pomiaru ostrosci na dowolny w kadrze, co jest mi niezwykle na reke gdy pracuje na minimalnej przyslonie i malej glebii ostrosci, oraz przy dosyc ruchliwych obiektach.
    51 punktow pozwala nimi objac wieksza czesc kadru, co ma znaczenie jak wyzej.
    51 w tym powiazane z nimi krzyzowe, znakomicie sprawdza sie przy trybac ciaglej pracy AF.
    51 punktow wreszcie moze oznaczac to, iz uklad jest bardziej zaawansowany (w tym wypadku zaadoptowany z d4) co za tym idzie sprawniejszy, celniejszy itd.
    Osobiscie nie wyobrazam sobie w np. fotoprzyrodniczej, sportowej uzywania np 3 polowego ukladu AF, znaczy wyobrazam, ale karkolomnosc tego rozwiazania "troche" zbyt uciazliwa moze byc.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Się zgadzam. Z pewnego puntu widzenia to światło jest najlepsze w nocy - takiego bogactwa opcji w ciągu dnia nie ma. Nie zawsze jest statyw pod ręką i nie zawsze można go użyć, wtedy lepsze ISO się przydaje jednak.
    Noc (a właściwie zmrok) jest o tyle fajna że w jednych miejscach światło jest a w innych go nie ma. Tak to już jest ze światłem w nocy

---------- Post dodany o 12:10 ---------- Poprzedni post był o 12:02 ----------

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Odpowiem z wlasnego doswiadczenia, 51 pol pozwala mi bez przekadrowywania zmienic punkt pomiaru ostrosci na dowolny w kadrze, co jest mi niezwykle na reke gdy pracuje na minimalnej przyslonie i malej glebii ostrosci, oraz przy dosyc ruchliwych obiektach.
    51 punktow pozwala nimi objac wieksza czesc kadru, co ma znaczenie jak wyzej.
    51 w tym powiazane z nimi krzyzowe, znakomicie sprawdza sie przy trybac ciaglej pracy AF.
    51 punktow wreszcie moze oznaczac to, iz uklad jest bardziej zaawansowany (w tym wypadku zaadoptowany z d4) co za tym idzie sprawniejszy, celniejszy itd.
    Osobiscie nie wyobrazam sobie w np. fotoprzyrodniczej, sportowej uzywania np 3 polowego ukladu AF, znaczy wyobrazam, ale karkolomnosc tego rozwiazania "troche" zbyt uciazliwa moze byc.

pozdro
    Dobrze mówisz, w DX kryje to to (ten AF praktycznie cały kadr) szkoda że te 15 krzyżowych jest umiejscowionych centralnie. Z drugiej strony jak pomyśleć da się z tego zrobić użytek. No czyli znowu wychodzi na to że sprzęt umie więcej niż człowiek i od człowieka zależy czy będzie umiał z tego zrobić użytek.

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    To mamy zupełnie różną wyobraźnię Ale oki, uznaję, że komuś się przydaje klikanie krzyżakiem podczas zdjęć sportowych gdy za chwilę piłka może polecieć na drugi brzeg kadru

PS. Obejrzałem twoją galerię, niewiele tam zdjęć wymagających szybkiego i trafnego 51-polowego AF. A myślałem, że mówisz ze swojej praktyki

Podzielę się jeszcze jednym doświadczeniem, niekoniecznie stricte w temacie. Raczej ogólna refleksja na temat nowoczesnych sprzętów.
    Czasami w pogoni za nowinkami zapominamy, że nowoczesny sprzęt to również nowe rozwiązania obrazowania wymagające nowych wersja programów (Lightroom, Camera RAW itp.). Nowe wersje programów do płynnego działania wymagają nowego hardware (więcej RAM, większy procesor) oraz nowego software (Windows 7 dla najnowszego Lightrooma) i tak dalej...
    Czasami więc bywa tak, że do nowego aparatu za 4000zł trzeba doliczyć 2000zł nieprzewidzianych kosztów okołosprzętowych
    To taka uwaga na marginesie.

---------- Post dodany o 12:37 ---------- Poprzedni post był o 12:36 ----------

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Nie zawsze jest statyw pod ręką i nie zawsze można go użyć, wtedy lepsze ISO się przydaje jednak.
    Ile razy ci się przydało?
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 21.02.13 o 13:39

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Do stackowanego macro jak najwiecej pol do pomiaru ostrosci jest znakomitym ulatwieniem.Nie ma nic lepszego jak po gasienicy pojechac klatkami zmieniajac tylko palcem punkt pomiaru.Do sportu(lecaca pilka lub na wprost w przyrodniczych atakujacy dziki odyniec) to tylko jeden punkt wystarczy,ale niech on dokladnie podaza za celem,blyskawicznie.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

To mamy zupełnie różną wyobraźnię Ale oki, uznaję, że komuś się przydaje klikanie krzyżakiem podczas zdjęć sportowych gdy za chwilę piłka może polecieć na drugi brzeg kadru
    PS. Obejrzałem twoją galerię, niewiele tam zdjęć wymagających szybkiego i trafnego 51-polowego AF. A myślałem, że mówisz ze swojej praktyki
    Jesli chodzi o makro to w zasadzie tematu nie ma (bynajmniej na razie dla mnie, robie manualnie, rowniez stacki), jesli np. o ptaki chodzi, to nie ma nic prostszego:
    Zapraszam do mnie, udostepnie miejscowki, sprzet jest do dyspozycji i ten z 39 i ten z 51, nawet ten z 9 czy 3 by sie znalazl, a i cos opartego na matrycowym rowniez itd. nic prostrzego sam sobie sprawdzisz i potem wnioski opiszesz.
    Ja nie musze nikomu nic udowadniac, na codzien uzywam i widze roznice, poza tym jak sie ktos do dobrego przyzwyczai to niestety ciezko juz mu sie na cos gorszego przesiasc.

Tak swoja droga to piszę tylko poprzez pryzmat praktyki, nie gdybam wirtualnie co by bylo gdyby.
    Mam sprawny, szybki, celny i dowolnie konfigurowalny AF z czego korzystam i nie mysle czy on mysli czy trafi, czy mysli ze juz trafil, robie pstryk, jest ziut, i ostrooo.

Podzielę się jeszcze jednym doświadczeniem, niekoniecznie stricte w temacie. Raczej ogólna refleksja na temat nowoczesnych sprzętów.
    Czasami w pogoni za nowinkami zapominamy, że nowoczesny sprzęt to również nowe rozwiązania obrazowania wymagające nowych wersja programów (Lightroom, Camera RAW itp.). Nowe wersje programów do płynnego działania wymagają nowego hardware (więcej RAM, większy procesor) oraz nowego software (Windows 7 dla najnowszego Lightrooma) i tak dalej...
    Czasami więc bywa tak, że do nowego aparatu za 4000zł trzeba doliczyć 2000zł nieprzewidzianych kosztów okołosprzętowych
    To taka uwaga na marginesie.
    Uwaga sluszna, jednak tez nie dla wszystkich, pewnie jedni wydadza wiecej drudzy mniej, inni wcale.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 21.02.13 o 13:51
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    ...Nie ma nic lepszego jak ... atakujacy dziki odyniec) to tylko jeden punkt wystarczy,ale niech on dokladnie podaza za celem,blyskawicznie.
    Właśnie to sobie wyobraziłem. Dobre.

Pewnie to wygląda tak, AF jednym punktem śledzi odyńca, obiektyw podąża za odyńcem a my... cóż podążamy za naszymi nogami które jakoś dziwnie przyspieszyły kroku

Przecież znany wierszyk mówi: " kto spotyka w lesie dzika, ten na drzewo zaraz zmyka"

dzarro
    Gość

---------- Post dodany o 12:37 ---------- Poprzedni post był o 12:36 ----------

Ile razy ci się przydało?
    Jak nie mam statywu(ostatnio próbuję się z nim przeprosić - z różnym powodzeniem) to mogą używać tylko kompaktu Samsung EX-1 do IS0 400 z przysłoną 1,8-2. Szczerze mówiąc jakość techniczna wtedy pozostawia sporo do życzenia nawet jeśli kadr się niektórym podoba(ale oni widzą wersję gdzie tych wad aż tak nie widać). Zdjęcia wieczorno-nocne przy tych parametrach i czasem bodaj 1/15 s w takich warunkach to norma(jest stabilizacja oczywiście). W sprzęcie z większą matrycą ISO 1600 czy nawet 3200 można moim zdaniem kreatywnie wykorzystać.
    Co nie zmienia faktu, że rasowe nocne kadry trzeba robić ze statywu - bo często jest tak, że im mniej światła tym lepiej. Bazuję tu bardziej na wrażeniach z oglądania cudzych zdjęć niż doświadczeń własnych, które są na razie zbyt skromne. Reasumując, nawet jak sobie kupię coś z używalnym ISO 6400 to rozwód ze statywem będzie głupotą.
    Zgadzam się generalnie z ogólną ideą Twojej wypowiedzi. Na początku lepiej mieć sprzęt z kiepskim wysokim ISO - jak ktoś nauczy się wykorzystywać ISO 100-200 to lepiej sobie potem poradzi z ISO pierdylion.