Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 139

Wątek: D7100 (i wszystko wiadomo)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Odp: D7100 (i wszystko wiadomo)

Cytat Zamieszczone przez ajt Zobacz posta
    Będzie mial crop 2x
    czyli są szanse, że jak kogoś nie będzie stać na OMD-II to sobie kupi D7100 (żart - jakby kto nie zauważył)

a już na poważnie, idei kropa z kropa nie łapię, niby czasami można zrezygnować z jednego parametru (tu rozdzielczość) na rzecz innego (szybkość) ale czy nie dało się wsadzić do korpusu szybszego procka? tak wiem, zawsze krop /mniej danych/ będzie szybszy, ale dochodzą przecież ograniczenia mechaniczne....

---
    dla odmiany - pierwsze sample:

http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d7100/sample.htm
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Co mnie rowniez bardzo ucieszylo to wzorem poprzednika zastosowano dwa gniazda SD, a nie kombinowano z nowym standardem jak to mialo miejsce w D4.

pozdro

---------- Post dodany o 08:56 ---------- Poprzedni post był o 08:50 ----------

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    a już na poważnie, idei kropa z kropa nie łapię, niby czasami można zrezygnować z jednego parametru (tu rozdzielczość) na rzecz innego (szybkość) ale czy nie dało się wsadzić do korpusu szybszego procka? tak wiem, zawsze krop /mniej danych/ będzie szybszy, ale dochodzą przecież ograniczenia mechaniczne....
    Matryca pozwala na takie mozliwosci to dlaczego nie mozna tego bylo zaimplementowac.
    Tak amator dostaje niejako w gratisie "telekonwerter" x1.3 bez koniecznosci wydawania dodatkowej kasy.
    A to czy ktos go bedzie uzywal to juz indywidualna sprawa, masz mozliwosc i to sie liczy.
    Nie od dzisiaj to rozwiazanie Nikon implementuje do puszek, wiec nie ma sie co dziwic, ze w koncu i tutaj to umozliwil.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Chyba się starzeję i nie tak łatwo jak kiedyś zaimponować mi dodatkowymi megapikselami i punktami AF. Dla mnie nuda.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Chyba się starzeję i nie tak łatwo jak kiedyś zaimponować mi dodatkowymi megapikselami i punktami AF. Dla mnie nuda.
    Moze zatem ISO 100, jak i iso pierdylriard, do tego chyba jeden z lepszych DR, i to co reprodukuje ta matryca, dodatkowo pozbawiona filtra dolnoprzepustowego, jednak nie powinno o nude przyprawiac.
    Ale rozumiem doskonale, ze nie kazdemu to wszystko potrzebne, bo przeciez i rozmiar sie liczy

pozdro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Coraz lepszy DR, rozdzielczość i zakres iso to naturalna kolej rzeczy. Postęp w tej dziedzinie mnie nie zaskakuje, on po prostu musi być. Inaczej sobie nie wyobrażam sensowności oferowania nowych produktów na rynku. Ale ja bym chciał zobaczyć coś z jajami, coś przełomowego, coś na miarę wideo w aparatach fotograficznych, bezlusterkowców, hybrydowego wizjera, whatever... Nuuuda
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

Jak to będzie działać zobaczymy jak wyjdzie. Niestety D7000 bardzo, ale to bardzo rozczarowuje kiepskim AF (o czym już pisałem, na kilkaset fot zrobionych, jakieś 90% jest nietrafionych). Oby w 7100 było znacznie lepiej.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

@epicure: o taka rewolucje to pewnie coraz ciezej bedzie, zwlaszcza jak praktycznie co chwila jakies nowosci wypuszczaja.
    Moze jakby zwiekszyc interwal czasowy i zmniejszyc liczbe pojawiajacych sie nowosci to i spektakularnosc zmian bylaby wieksza.

Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Jak to będzie działać zobaczymy jak wyjdzie. Niestety D7000 bardzo, ale to bardzo rozczarowuje kiepskim AF (o czym już pisałem, na kilkaset fot zrobionych, jakieś 90% jest nietrafionych). Oby w 7100 było znacznie lepiej.
    Na szczescie u mnie jest dokladnie odwrotne, a i te 10% to pewnie moja nieudolnosc
    Mysle, ze pomni doswiadczen z niektorymi d7k/d800/d4 przylozyli sie do poprawy AF w d7100.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 21.02.13 o 11:37

Jaack
    Gość

Coraz lepszy DR, rozdzielczość i zakres iso to naturalna kolej rzeczy. Postęp w tej dziedzinie mnie nie zaskakuje, on po prostu musi być. Inaczej sobie nie wyobrażam sensowności oferowania nowych produktów na rynku. Ale ja bym chciał zobaczyć coś z jajami, coś przełomowego, coś na miarę wideo w aparatach fotograficznych, bezlusterkowców, hybrydowego wizjera, whatever... Nuuuda
    Wystarczy się cofnąć wstecz. Olympus był kiedyś taką firmą.

Sam się zastanawiam co mnie by ucieszyło, jaki bajer w aparacie sprawił by mi radość. A może wystarczyłoby dopracować to co już jest w aparatach obecnych.

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    39 vs 51 (w tym 15 krzyzowych vs 9)
    Ciekaw jestem jakie praktyczne znaczenie ma ten fakt w rzeczywistym, codziennym używaniu aparatu
    Pytanie nie jest absolutnie prowokacyjne. Gdy miałem aparat z AF korzystałem z punktowego pomiaru ostrości, z czego miałem włączonych chyba 9 (na 51 jeśli dobrze pamiętam) i w zupełności zaspokajało to potrzeby w trudnych warunkach jak i szybkim reportażu.
    Na szczęście wyścig sprzętowy jest już poza mną, z czego bardzo, ale to bardzo się cieszę.

---------- Post dodany o 10:54 ---------- Poprzedni post był o 10:52 ----------

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Sam się zastanawiam co mnie by ucieszyło, jaki bajer w aparacie sprawił by mi radość.
    Zastanawia mnie nie od dziś czego ludziom w aparatach brakuje, by robić ciekawe zdjęcia...
    Nie sposób oprzeć się przekonaniu, że im więcej bajerów, tym bardziej banalne obrazki (po co szukać światła, jak można z ISO pierdyliard stanąć byle gdzie i walnąć cokolwiek...
    No ale to tak na marginesie.

Awatar Robert1983
    Mieszka w
    Podlasie
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Ale czego oczekiwałeś po średniej klasy lustrzance? Jakiejś rewolucji? Musi coś na górze, we flagówce się najpierw pojawić, zrobić "łaaaał" i furore, a dopiero później zejdzie do amatorskich modeli.
    Co do samego aparatu - jak ktoś nie potrzebuje FF, to wybór znakomity. Parametry naprawdę są świetne - może nie rewolucyjne, zaskakujące - ale to będzie naprawdę świetny aparat, nadający się do wszystkiego. Tylko poczekać, aż cena trochę ostygnie po premierze...
    E-620 + 14-54 + 40-150 + 35 + FL-36 + m42 (mir + helios + jupiter) + Slika 400DX