Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 83

Wątek: OLYMPUS E-510 - przymierzam się do zakupu

Oleryk
    Gość
    Ja też byłem przyzwyczajony do formatu 3:2 dopóki nie zacząłem focić Olympusem
    Nie przejmuj się przyzwyczajeniami, kadr jest optymalny i (jak napisali koledzy powyżej) bardzie przyjazny dla wzroku. Obciąć też nie problem.
    Kiedyś bardzo lubiłem format 6/6", do tej pory mam skłonności do przycinania kadrow do formatu zbliżonego do kwadratu

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Wojtek, nie ma czegoś takiego jak "optymalniejszy"... Jest optymalny

Ja też lubię kwadrat. Ludzkie oko widzi we wszystkie strony i ma kąt widzenia o ile dobrze pamiętam 120 stopni. Nie ma obiektywu, który by widział bardzo podobnie jak ludzkie oko, ale jedno jest pewne: temu, co widzi człowiek na pewno bliżej do kwadratu niż panoramy.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Wojtek, nie ma czegoś takiego jak "optymalniejszy"... Jest optymalny

Ja też lubię kwadrat. Ludzkie oko widzi we wszystkie strony i ma kąt widzenia o ile dobrze pamiętam 120 stopni. Nie ma obiektywu, który by widział bardzo podobnie jak ludzkie oko, ale jedno jest pewne: temu, co widzi człowiek na pewno bliżej do kwadratu niż panoramy.
    Tak wiem, pisząc najpierw miało być "przyjemniejszy w odbiorze" ale coś mi myśli pobłądziły
    Kiedyś nawet panowała obiegowa opinia, że format 6/6 (vide -> Hasselblad) jest idealny do fotografowania. To było w czasch, kiedy prezentowało sie dowolny wycinek kadru i z kwadratu można było wyciągnąć najwięcej.
    Teraz królują proporcje " monitorowe" i "telewizyjne" :/

lu60
    Gość
    Dzięki za pociechę, ale dalej nie wiem czy można sobie jakoś z tym poradzić. Może to tylko kwestia programu w aparacie. Może jest jakaś aktualizacja czy możliwość zmian w menu serwisowym, takie mnie dochodziły słuchy. Może błądzę. Kompletnie się na tym nie znam. W 5060 które posiadam od kilku lat jest taka możliwośc i z niej korzystam. Przyzwyczajenie to podobno nasza druga natura. Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Warmik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    5060 to nie system 4/3
    nawet gdyby istniał firmware do E-Systemu umożliwiający robienie zdjęć 3:2 to pewnie działałby na tej samej zasadzie jak przycinanie w kompie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Nie ma możliwości ustawiania jakiś "ramek" w E510, które pomogą w foceniu w formacie 3:2. Jeśli wolisz taki format, to wybierz aparat innej firmy. Bo Olympus to 4:3.

Ja tam wcale nie uważam, że format 4:3 jest lepszy niż 3:2. Ani odwrotnie. Przycinam foty według mojego widzimisie, kompletnie nie przywiązując wagi, czy to 4:3, czy 3:2, czy kwadrat, czy 17:9.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    lu60Sciagnij sobie JPEGCrops i przycinaj sobie dowoli.Z czasem zobaczysz,ze majac material w 4/3 czasem cos na gorze lub na dole bedzie Ci potrzebne,zeby w labie nie zrobili odwrotnie.

lu60
    Gość
    Dzięki wszystkim za chęci. Problem mam nadal. Wywołuję dużo zdjęć i np. by skorzystać z ciekawych promocji cenowych w FOTOJOKER istotne jest by zdjęcia były w jednym formacie. ten który preferuję to 2:3. Na olka się decyduję ze względu na chęć posiadania jednego systemu. W końcu żabę trzeba połknąć z tym jedynym formatem. ALe dla spokoju chyba przyjdzie zadzwonić do Olympus Polska.
    PS. Panterra w 5060 mam do wyboru format boków 4:3 i 2:3. To wyjątkowy dla mnie aparacik. Pozdrawiam Lu60

Oleryk
    Gość
    Jejku, ale masz problem!
    System jest OK a proporcje boków mozesz sobie poprawic w dowolnym edytorze graficznym.
    I tak chyba obrabiasz fotki przed wysłaniem do labu?
    Jeśli tego nie robisz, to nie zawracaj sobie głowy lustrem, kup dowolny kompakt i będziesz miał spokój :/

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Pozwolicie, że dołączę do tego wątku.

Również przymierzam się do tego Olympusa (z dual kitem) i w związku z tym mam parę pytań, które są wynikiem studiowania kilkunastu (dziesięciu?) recenzji, opinii, testów itp.
    Mam nadzieję, że uwagami podzielą się użytkujący E-510 :
    1. czy prawdą jest, że obiektyw 14-42 mocno winietuje przy "szerokim" kącie (14 mm) ? podobno widoczne na odbitkach 13x18....?
    2. irytuje mnie plastikowy bagnet - będzie on wytrzymały na ileś tam zmian obiektywów?
    3. powolny AF w kiepskim oświetleniu (interesują mnie kościoły)? jeśli tak, to jak powolny?
    4. czy 3 klatki/s. odnoszą się do ciągłego ustawiania AF, czy do opcji ze "stałą" ostrością (blokada AF) ?
    5. czy dobre rozumiem crop x2: przy "stałce" 50mm praktycznie dostajemy.... 100 mm??

Chciałem jeszcze zapytać o ergonomię i o wizjer, ale macałem aparacik w media i nie ma dramatu, ba, ten wizjerek jest taki jakiś...fajniutki - więcej widzę. W mojej Minolcie wizjer w porównaniu jest ogromny, ale oko obejmuje jakieś 75% obrazu , więc nie ma się co martwić.

pozdrawiam