Ekstra te zdjęcia . Ładne miejsce. Zdjęcie nr 99 dla mnie rewelacja. Podobają mi się tę domki. Mieszkać tak nad morzem to coś cudnego .
Gratuluję wycieczki i ładnych zdjęć.
Ekstra te zdjęcia . Ładne miejsce. Zdjęcie nr 99 dla mnie rewelacja. Podobają mi się tę domki. Mieszkać tak nad morzem to coś cudnego .
Gratuluję wycieczki i ładnych zdjęć.
fotki z wybrzeża zaiste urokliwe, zresztą cały wątek oko cieszy![]()
Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 25.02.13 o 15:25
A teraz czas na katedrę w Cefalu, wiem była już od zewnątrz ale teraz to co w środku. Katedrę ufundował w XI wieku król Roger II po tym jak wylądował na plażach Cefalu uratowawszy się ze sztormu. W środku przepiękne mozaiki Chrystusa Pantokratora, rzeczywiście zdaję się stojąc w różnych częściach kościoła że bez przerwy patrzy On na nas.
108.109.
110.
111.
112.
113.
114.
![]()
Tak sobie oglądam i... czekam na jeszcze.
Fajnie pokazujesz![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Urocze te wąskie uliczki![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Po wycieczce do Cefalu wracamy do Palermo, dzisiaj chciałem Wam pokazać fontannę wstydu Fontana della Vergogna. XVI wieczna konstrukcja została nazwana przez ówczesnych Palermian z powodu nagości posągów. Krąży legenda że siostry zakonne z pobliskiego klasztoru którejś nocy uszkodziły nosy wszystkich męskich postaci tej fontanny. Nie śmiały jednak dotknąć samych członków, największe zgorszenie wywołujących![]()
124.125.
126.
127.
128.
129.
130.
131.
132.
133.
Monreale to miasto oddalone od Palermo o 8 kilometrów i położone na wzgórzach Monte Caputo. Wzniesione na pozostałościach dawnej osady arabskiej w XII wieku. Jej perełką jest katedra wzniesiona w 1174 roku a ufundowana przez Wilhelma II dobrego. Słynie z przepięknych mozajek które zdobią ściany boczne oraz ołtarz katedry. Łączna powierzchnia wspomnianych mozajek to ponad 6000 m2! Tutaj znowu spotykamy postać Chrystusa Pantokratora unoszącego prawą rękę w geście błogosławieństwa, a w lewej otwartą księgę z łacińskim cytatem z biblii. Z wierzy Katedry roztacza się przepiękny widok na Palermo i jego okolice.
134.135.
136.
137.
138.
139.
140.
141.
142.
143.
![]()
Ile trudu trzeba było by te mozaiki tak misternie ułożyć...