Ekstra te zdjęcia . Ładne miejsce. Zdjęcie nr 99 dla mnie rewelacja. Podobają mi się tę domki. Mieszkać tak nad morzem to coś cudnego .
Gratuluję wycieczki i ładnych zdjęć.
Ekstra te zdjęcia . Ładne miejsce. Zdjęcie nr 99 dla mnie rewelacja. Podobają mi się tę domki. Mieszkać tak nad morzem to coś cudnego .
Gratuluję wycieczki i ładnych zdjęć.
fotki z wybrzeża zaiste urokliwe, zresztą cały wątek oko cieszy
Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 25.02.13 o 15:25
A teraz czas na katedrę w Cefalu, wiem była już od zewnątrz ale teraz to co w środku. Katedrę ufundował w XI wieku król Roger II po tym jak wylądował na plażach Cefalu uratowawszy się ze sztormu. W środku przepiękne mozaiki Chrystusa Pantokratora, rzeczywiście zdaję się stojąc w różnych częściach kościoła że bez przerwy patrzy On na nas.
108.109.
110.
111.
112.
113.
114.

| OlyJedi
| OlyJedi

Tak sobie oglądam i... czekam na jeszcze.
Fajnie pokazujesz
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||

| OlyJedi
| OlyJedi

Urocze te wąskie uliczki
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Po wycieczce do Cefalu wracamy do Palermo, dzisiaj chciałem Wam pokazać fontannę wstydu Fontana della Vergogna. XVI wieczna konstrukcja została nazwana przez ówczesnych Palermian z powodu nagości posągów. Krąży legenda że siostry zakonne z pobliskiego klasztoru którejś nocy uszkodziły nosy wszystkich męskich postaci tej fontanny. Nie śmiały jednak dotknąć samych członków, największe zgorszenie wywołujących
124.125.
126.
127.
128.
129.
130.
131.
132.
133.
Monreale to miasto oddalone od Palermo o 8 kilometrów i położone na wzgórzach Monte Caputo. Wzniesione na pozostałościach dawnej osady arabskiej w XII wieku. Jej perełką jest katedra wzniesiona w 1174 roku a ufundowana przez Wilhelma II dobrego. Słynie z przepięknych mozajek które zdobią ściany boczne oraz ołtarz katedry. Łączna powierzchnia wspomnianych mozajek to ponad 6000 m2! Tutaj znowu spotykamy postać Chrystusa Pantokratora unoszącego prawą rękę w geście błogosławieństwa, a w lewej otwartą księgę z łacińskim cytatem z biblii. Z wierzy Katedry roztacza się przepiękny widok na Palermo i jego okolice.
134.135.
136.
137.
138.
139.
140.
141.
142.
143.

Ile trudu trzeba było by te mozaiki tak misternie ułożyć...