Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 89

Wątek: Lwów i okolice moim okiem.

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    156
    Moja galeria

Odp: Lwów i okolice moim okiem.

Okolice Lwowa- Złota Podkowa (Olesko- Podhorce-Złoczów). Olesko - 72 km Od Lwowa jedna z najstarszych osad i grodów książąt halicko-wołyńskich. W 1366 r. zostało przyłączone do Polski przez króla Kazimierza Wielkiego. W 1629 w urodził się tutaj Jan Sobieski, przyszły król. Z owalnego wzgórza nad równiną wyrasta zamek, który należy do najważniejszych zabytków miasta, otoczony jest parkiem i uchodzi za jeden z najpiękniejszych na Ukrainie. U stóp zamku położony jest Kościół parafialny pod wezwaniem. św. Trójcy oraz Kościół i klasztor oo. Kapucynów.
    Cytat Zamieszczone przez romeq Zobacz posta
    Witam
    Bo to fontanna przed Operą.
    Ajan, widzę, że chadzaliśmy po Lwowie tymi samymi ścieżkami.
    A poloniców we Lwowie co niemiara.
    Pozdrawiam. romeq

" Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    156
    Moja galeria

Podhorce –nazywane Wersalem Podola ok. 8 km od Oleska, największą atrakcją miejscowości jest wybudowana w latach 1635-1640. wspaniała rezydencja, zamek przez hetmana Stanisława Koniecpolskiego. W Podhorcach znajduje się także jedno z najokazalszych horodyszcz (grodzisk) na Podolu. W połowie XVIII w. hetman Wacław Rzewuski zgromadził w pałacu wspaniałą kolekcję dzieł sztuki i militariów. W zbiorach podhoreckich znajdowały się m. in. płótna przypisywane Rubensowi i Tintoretcie, dwieście obrazów Szymona Czechowicza, namioty tureckie i inne trofea spod Wiednia, cenna kolekcja szkła, wielka zbrojownia z czterdziestoma kompletami zbroi husarskich i bronią należącą do sławnych hetmanów, pamiątki po Janie III Sobieskim.Ziemie te należały na początku XV wieku do rodziny Podhoreckich. W okresie późniejszym zmieniały właścicieli Koniecpolskich, Sobieskich, Rzewuskich, Sanguszków.

aleja do zamku

dziedziniec zamku

sesja zdjęciowa
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

| OlyJedi Awatar acidmk
    Mieszka w
    Mokotów
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Ech, aż serce się kraje patrząc jak zniszczone to wszystko teraz jest. Z daleka jeszcze jakoś wygląda ale z bliska
    POzdrawiam
    Acidmk
    Mój wątek, moja Sicilia na forum oraz w necie LaBellaSicilia.pl oraz moje www

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Ajan,nawet plusa nie mogę dać za taką fajną opowieść.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    156
    Moja galeria

Podhorce- kościół św. Józefa i Podwyższenia Krzyża Św. wybudowany został w latach 1752–1766 na zamówienie Wacława Rzewuskiego, wg projektu Romanusa. Budynek wzorowany na Basilica di Supergi (Turyn, Włochy). Kościół dzisiaj pełni funkcję cerkwi prawosławnej. Budynek jest wzniesiony naprzeciw zamku w Podhorcach. Budowla była najpierw kościołem zamkowym, potem – parafialnym.

otoczenie kościoła

Ostatnio edytowane przez ajan ; 6.03.13 o 19:30

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Normalnie nóż mi się w kieszeni otwiera, jak widzę tyle dobra naniszczone,
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    156
    Moja galeria

Złoczów ok. 16 km od Podhorców i 64 km powrót do Lwowa. Zamek (cytadela) w Złoczowie powstał w latach 1634-1636 był własnością Sobieskich.Fortyfikacje stanowią wały, na planie kwadratu z pięciokątnymi bastionami mającymi sześcioboczne,kamienne wieżyczki strażnicze. Jan III Sobieski, odziedziczywszy po matce Złoczów, zniszczony w wojnach kozackich, odnowił, wzmocnił i ozdobił zamek. W roku 1740 przeszedł na własność Radziwiłłów.W 1801 r. W 1872 r. nabył go rząd austriacki i przeznaczył na więzienie.

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Normalnie nóż mi się w kieszeni otwiera, jak widzę tyle dobra naniszczone,

kamień płodności- "trzeba włożyć duży palec i pokręcić pół obrotu"

naturalne źródła
    Ostatnio edytowane przez ajan ; 8.03.13 o 10:34

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Przepiękne zdjęcia i bardzo ciekawy opis. Nabieram coraz większej ochoty na wyprawę na Ukrainę
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Marcinkowice/Nowy Sącz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Świetna relacja - przypomniałeś mi kilka miejsc, a Lwów co roku lepiej się prezentuje, chociaż grajkowie cały czas w tych samych kamizelkach...

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    156
    Moja galeria

Żółkiew (za czasów sowieckich - Nestorow) leży zaledwie 30 km od przejścia granicznego w Hrebennem, na drodze z Rawy Ruskiej do Lwowa. Stare miasto które nie zostało skażone betonowym budownictwem socjalistycznym, gdzie zachował się dawny galicyjski klimat wchodzi się przez Bramę Glińską. Historia miasta związana jest z hetmanem Stanisławem Żółkiewskim i królem Janem III Sobieskim. Pierwszy z nich od którego pochodzi nazwa miasta przyczynił się do jego lokacji i rozwoju. Miasto powstało na planie nieregularnego siedmioboku otoczone było murami obronnymi z czterema bramami i fosą. Wzniesiono kilka znaczących budowli. Te najważniejsze to czteroskrzydłowy zamek, dzisiaj zachowany w dość dobrym stanie oraz kolegiata. Przy rynku zachował się ratusz oraz duży, przykryty wyniosłą kopułą barokowy kościół farny, w którego krypcie znajduje się marmurowy nagrobek hetmana Stanisława Żółkiewskiego. „ Żółkiew należy do najpiękniejszych i najbardziej widzenia godnych wśród mniejszych miast prowincjonalnych Galicyi. Żółkiew to perełka wybudowana przez włoskich architektów okresu renesansu.

kolegiata

święcenie fruktów

święconka

cerkiew

synagoga i F-125

Ostatnio edytowane przez ajan ; 8.03.13 o 20:34