Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: Zwłoki na zdjęciach

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odp: Zwłoki na zdjęciach

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Masz rację Dobasie, i dla mnie to jest dewiacja, albo poważniejsze schorzenie psychiczne występujące tak u tfurców, jak i pozytywnie oceniających
    takie prace.
    Jeżeli kogoś kręci oglądanie ludzkich zwłok, to po prostu jest wynaturzenie.

---------- Post dodany o 16:32 ---------- Poprzedni post był o 16:29 ----------

Gdzieś w Afryce... wioska, chata, a przed nią leży kadłubek 6-cio latka, pół metra dalej odrąbana maczetą głowa.
    Czego takie zdjęcie uczy?
    Może uczyć że gdzieś dzieje się źle i należy coś z tym zrobić jako inny kraj będący świadkiem ludobójstwa. A może po prostu już ktoś z tym coś robi a tylko fotograf biega i łapie kadry żeby pokazać jacy to źli ludzi i dlaczego interwencja jest słuszna. A może biega i robi zdjęcie do World Press Photo...

mieliśmy wątek nekro foto filia - gdzie ktoś zainicjował wrzucanie zdjęć trupów zwierząt. Pytanie jaki jest cel zrobienia takiego zdjęcia czy ekologiczny - czy jaranie się że jest dużo krwi... wynikła podobna dyskusja

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Może uczyć że gdzieś dzieje się źle i należy coś z tym zrobić jako inny kraj będący świadkiem ludobójstwa.
    To powinno być publikowane tym, którzy są władni, cokolwiek zdziałać.
    A może po prostu już ktoś z tym coś robi a tylko fotograf biega i łapie kadry żeby pokazać jacy to źli ludzi i dlaczego interwencja jest słuszna. A może biega i robi zdjęcie do World Press Photo...
    Czyli dewiant, psychol albo inna cholera.

mieliśmy wątek nekro foto filia - gdzie ktoś zainicjował wrzucanie zdjęć trupów zwierząt. Pytanie jaki jest cel zrobienia takiego zdjęcia czy ekologiczny - czy jaranie się że jest dużo krwi... wynikła podobna dyskusja
    Nie wiem czy to ten, ale pamiętam wątek z fotką zastrzelonej dziewczynki i bandy "foto-reporterów" nad ciałem, i następna fota gdzie dla "podniesienia wagi" jeden
    z nich poprawiał książki przy zwłokach.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

To powinno być publikowane tym, którzy są władni, cokolwiek zdziałać.
    Najbardziej władna jest światowa opinia publiczna. Przypominam, że wojna w Wietnamie zakończyła się w dużej mierze dzięki szokującym zdjęciom z frontu, które spowodowały społeczne oburzenie. Sądzę też, w dużej mierze dzięki zdjęciom z obozów koncentracyjnych żyjemy dzisiaj w spokojnej Europie. Te obrazy utkwiły głęboko w pamięci, bardziej niż słowa i lekcje historii. Niestety w innych częściach świata ludzie nie mają tyle szczęścia, więc ich los trzeba pokazywać w sposób najbardziej dosadny, a nie ukrywać go.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Najbardziej władna jest światowa opinia publiczna. Przypominam, że wojna w Wietnamie zakończyła się w dużej mierze dzięki szokującym zdjęciom z frontu, które spowodowały społeczne oburzenie. Sądzę też, w dużej mierze dzięki zdjęciom z obozów koncentracyjnych żyjemy dzisiaj w spokojnej Europie. Te obrazy utkwiły głęboko w pamięci, bardziej niż słowa i lekcje historii. Niestety w innych częściach świata ludzie nie mają tyle szczęścia, więc ich los trzeba pokazywać w sposób najbardziej dosadny, a nie ukrywać go.
    Światowa opinia publiczna... społeczne oburzenie... Wybacz, na prawdę w to Wierzysz?
    Wojna to najbardziej luksusowe i dochodowe przedsięwzięcie. Jeżeli ktoś ją prowadzi to opinię publiczną ma głęboko w *****.
    Wietnam? Stany nie zrezygnowały z działań wojennych z powodu zamieszek wzburzonych obywateli, czy reakcji Świata na publikacje,
    okrucieństw, jakie tam miały miejsce.
    Ale tak Masz rację: takie rzeczy jak obozy zagłady 2WŚ, obozy jenieckie czy zdjęcia z frontu wojny w Wietnamie, Iraku, Afganistanie czy innych
    są potrzebne, jako kubeł zimnej wody na rozpalone łby idiotów.
    Ale na pewno nie w konkursach foto, bo to jest kpina, farsa, po prostu chamstwo choćby w stosunku do tych, którzy oglądają zwłoki swojego krewenego,
    czy przyjaciela, uprzedmiotowione przez autora jako narzędzie w drodze, do zdobycia nagrody.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Taaa.. wszyscy ci reporterzy jadą i ryzykują życie, żeby zdobyć nagrodę -.- Saboor, pomyśl, co piszesz - jakie chamstwo? Czy fotograf wszedł im do domu, albo wykopał trumnę? Czy zrobił zdjęcie w przestrzeni publicznej, na ulicy, wśród tłumu?

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Przypominam, że wojna w Wietnamie zakończyła się w dużej mierze dzięki szokującym zdjęciom z frontu, które spowodowały społeczne oburzenie. Sądzę też, w dużej mierze dzięki zdjęciom z obozów koncentracyjnych żyjemy dzisiaj w spokojnej Europie. Te obrazy utkwiły głęboko w pamięci, bardziej niż słowa i lekcje historii.
    Idąc tym tokiem rozumowania, powinno się publikować, ba- nagradzać w konkursach WPF, zdjęcia rozmazanych na asfalcie zwłok pieszego rozjechanego przez TIR-a, rozkawałkowanych zwłok w rozbitym aucie.
    W ten sposób zmniejszy się ilość wypadków drogowych
    Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    Czy zrobił zdjęcie w przestrzeni publicznej, na ulicy, wśród tłumu?
    Właśnie- droga, ulica jest jak najbardziej przestrzenią publiczną.
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 16.02.13 o 19:06
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Światowa opinia publiczna... społeczne oburzenie... Wybacz, na prawdę w to Wierzysz?
    Raczej nie przyjmuję rzeczy na wiarę. Jestem sceptyczny jeśli chodzi o wpływ opinii publicznej na działania wojenne, ale to nic nie zmienia. Sama świadomość i czyste sumienie jest lepsze, niż ignorancja i koniunkturalizm. I dlatego należy takie rzeczy pokazywać.

Wojna to najbardziej luksusowe i dochodowe przedsięwzięcie. Jeżeli ktoś ją prowadzi to opinię publiczną ma głęboko w *****.
    W takim razie żylibyśmy w stanie permanentnej światowej wojny, w którą zaangażowani byliby wszyscy ludzie.

Ale na pewno nie w konkursach foto, bo to jest kpina, farsa, po prostu chamstwo choćby w stosunku do tych, którzy oglądają zwłoki swojego krewenego,
    czy przyjaciela, uprzedmiotowione przez autora jako narzędzie w drodze, do zdobycia nagrody.
    Nie wiem, czy praca w urągających warunkach w samym środku działań wojennych, ryzykując życiem dla zrobienia kilku zdjęć, motywowana jest chęcią zdobycia nic nie znaczącego wyróżnienia, znanego w zasadzie tylko w środowisku fotografów i reporterów. W każdym środowisku ludzie sobie przyznają różne branżowe nagrody. Nie znaczy to jednak, że swoją pracę wykonują z tak niskich pobudek.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    Taaa.. wszyscy ci reporterzy jadą i ryzykują życie, żeby zdobyć nagrodę -.- Saboor, pomyśl, co piszesz - jakie chamstwo? Czy fotograf wszedł im do domu, albo wykopał trumnę? Czy zrobił zdjęcie w przestrzeni publicznej, na ulicy, wśród tłumu?
    Wiesz co?
    Ja widzę że w tym momencie to Ty nie Pomyślałeś.
    każdy korespondent na linii frontu = problem i to nie jest kwestia: On naraża życie, tylko naraża życie tych, którzy mają do chronić.(jemu samemu tyłka ruszyć nie wolno)
    Jakie chamstwo? A zwykłe, obnoszenie się z fotą zwłok ludzkich po konkursach, to taka sama ich profanacja jak układanie książeczek przy ciele martwej 14-to latki,
    dla podgrzania atmosfery.
    Inna sprawa, dokumentacja zajścia, ale pewnie Wiesz że takie foty nie trafiają na konkursy foto?
    I na koniec: nie Przekręcaj moich słów, nie Generalizuj.

---------- Post dodany o 18:24 ---------- Poprzedni post był o 18:17 ----------

Raczej nie przyjmuję rzeczy na wiarę. Jestem sceptyczny jeśli chodzi o wpływ opinii publicznej na działania wojenne, ale to nic nie zmienia. Sama świadomość i czyste sumienie jest lepsze, niż ignorancja i koniunkturalizm. I dlatego należy takie rzeczy pokazywać.
    Czyli tu się zgadzamy.
    W takim razie żylibyśmy w stanie permanentnej światowej wojny, w którą zaangażowani byliby wszyscy ludzie.
    Oczywiście zakładając, że wszyscy mamy środki na tak kosztowne i jak pisałem "luksusowe" działania.
    Nie wiem, czy praca w urągających warunkach w samym środku działań wojennych, ryzykując życiem dla zrobienia kilku zdjęć, motywowana jest chęcią zdobycia nic nie znaczącego wyróżnienia, znanego w zasadzie tylko w środowisku fotografów i reporterów. W każdym środowisku ludzie sobie przyznają różne branżowe nagrody. Nie znaczy to jednak, że swoją pracę wykonują z tak niskich pobudek.
    Jeżeli naraża siebie i żołnierzy którzy za niego odpowiadają, i publikuje fotę zrobioną w takich warunkach, na WPF to jakimi pobudkami się kieruje?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Idąc tym tokiem rozumowania, powinno się publikować, ba- nagradzać w konkursach WPF, zdjęcia rozmazanych na asfalcie zwłok pieszego rozjechanego przez TIR-a, rozkawałkowanych zwłok w rozbitym aucie.
    Publikować można wszystko, o ile nie narusza to czyichś dóbr osobistych. Mamy wolność... A co się powinno nagradzać w konkursach fotograficznych, to nie wiem. Nie jestem w jury żadnego z nich. Gdybym był, pewnie nagrodziłbym zdjęcie, które zrobiłoby na mnie największe wrażenie. Gdyby tym zdjęciem miałyby być flaki wylewające się z kabiny samochodu, to chyba uznałbym, że poziom konkursu jest fatalnie niski.

I kampanie promujące bezpieczeństwo na drogach często z takich zdjęć korzystają. Ja nie mam nic przeciwko. Gdybym zginął w wypadku samochodowym i zostałaby po mnie plama na asfalcie, to wręcz życzyłbym sobie tego, aby takie zdjęcie znalazło się bilbordach, jeśli tylko komuś przemówi do rozsądku.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

...
    Szczerze mowiac, to masz racje....
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++