Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Zwłoki na zdjęciach

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

Odp: Zwłoki na zdjęciach

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Idąc tym tokiem rozumowania, powinno się publikować, ba- nagradzać w konkursach WPF, zdjęcia rozmazanych na asfalcie zwłok pieszego rozjechanego przez TIR-a, rozkawałkowanych zwłok w rozbitym aucie.
    W ten sposób zmniejszy się ilość wypadków drogowych
    Właśnie- droga, ulica jest jak najbardziej przestrzenią publiczną.
    I tak to działa. Piratom drogowym pokazuje się drastyczne zdjęcia z wypadków.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    I tak to działa. Piratom drogowym pokazuje się drastyczne zdjęcia z wypadków.
    I dzięki temu, drastycznie zmniejszyła się ilość wypadków
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Może nie drastycznie, ale sądze, że jakoś to działa. Aczkolwiek łatwo jest przesadzić - nie wyobrażam sobie sytuacji, że cała droga usiana jest drastycznymi zdjęciami - podobnym kuriozum wydaje mi się być pomysł o umieszczaniu na każdej paczce fajek zdjęć obrazujących skutki palenia. Jak wszędzie potrzebny jest umiar i rozsądek.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Nie miałam zamiaru wywoływać dyskusji na temat reportażu wojennego i drastyczności zdjęć. Tak jednak się potoczyła. Podobne zresztą były już na Forum.
    Mnie bardziej interesuje, dlaczego publikacja wizerunku raz jest dozwolona, a raz nieetyczna. Podałam jako przykład zdjęcie z mężczyznami niosącymi zwłoki chłopców.
    Czy wyobrażacie sobie analogiczne zdjęcie z zamachu WTC z opublikowanymi twarzami ofiar?
    Po prostu mnie to zastanawia - białych nie pokazujemy, inne rasy - tak.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Nie miałam zamiaru wywoływać dyskusji na temat reportażu wojennego i drastyczności zdjęć. Tak jednak się potoczyła. Podobne zresztą były już na Forum.
    Mnie bardziej interesuje, dlaczego publikacja wizerunku raz jest dozwolona, a raz nieetyczna. Podałam jako przykład zdjęcie z mężczyznami niosącymi zwłoki chłopców.
    Czy wyobrażacie sobie analogiczne zdjęcie z zamachu WTC z opublikowanymi twarzami ofiar?
    Może dla tego, że jedno się sprzedaje, a o drugie było by za dużo krzyku?
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Mnie bardziej interesuje, dlaczego publikacja wizerunku raz jest dozwolona, a raz nieetyczna.
    Jak dla mnie zawsze jest dozwolona, chyba że osoba bez zgody została sfotografowana w swoim domu przez dziurkę od klucza albo w swoim ogródku przez dziurę w płocie. Trudno jest wyrazić sprzeciw na publikację swojego wizerunku po swojej śmierci.

Tak.

Bo z reguły białym jest dobrze, szczególnie tym na Zachodzie. Jesteśmy szczęściarzami, takie tragedie są u nas rzadkością w porównaniu do wielu innych części świata.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jak dla mnie zawsze jest dozwolona, chyba że osoba bez zgody została sfotografowana w swoim domu przez dziurkę od klucza albo w swoim ogródku przez dziurę w płocie. Trudno jest wyrazić sprzeciw na publikację swojego wizerunku po swojej śmierci.
    Chodziło mi oczywiście o wizerunek osoby nieżyjącej. Sprzeciw zazwyczaj wyrażają rodziny.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Bo z reguły białym jest dobrze, szczególnie tym na Zachodzie. Jesteśmy szczęściarzami, takie tragedie są u nas rzadkością w porównaniu do wielu innych części świata.
    No z reguły, jednak u nas też są tragedie i wojny. Mało tego - biali żołnierze giną w tych samych wojnach co Arabowie, a ich wizerunku raczej się nie pokazuje. Oczywiście cały czas mówię o sytuacjach podobnych do tych na zdjęciu z pierwszego posta.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Chodziło mi oczywiście o wizerunek osoby nieżyjącej. Sprzeciw zazwyczaj wyrażają rodziny.
    Albo ci, którym to na rękę w danej chwili, bądź nie.

No z reguły, jednak u nas też są tragedie i wojny. Mało tego - biali żołnierze giną w tych samych wojnach co Arabowie, a ich wizerunku raczej się nie pokazuje. Oczywiście cały czas mówię o sytuacjach podobnych do tych na zdjęciu z pierwszego posta.
    Bo biały martwy to zdjęcie tragiczne, a Arab to smutne? Tego się nie dowiemy.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Pokazywanie kierowcom ofiar wypadku zeby cos zmienilo? Nie dziala. W UK zrobili kiedy swietna serie realistycznych filmow - i to dzialalo.

Zdjecie juz dzisiaj nie szokuje. Wystarczy spojrzec na to co pokazuja w wiadomosciach. Ogolnie w telewizji - seriale, filmy, reportaze. Wszedzie krew i pozoga, bo przemoc sie sprzedaje.

A obrobione zdjecie czlowieka niosacego martwe dziecko (ktore wyglada jakby spalo) nikogo juz (prawie) nie szokuje.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Pokazywanie kierowcom ofiar wypadku zeby cos zmienilo? Nie dziala. W UK zrobili kiedy swietna serie realistycznych filmow - i to dzialalo.

Zdjecie juz dzisiaj nie szokuje. Wystarczy spojrzec na to co pokazuja w wiadomosciach. Ogolnie w telewizji - seriale, filmy, reportaze. Wszedzie krew i pozoga, bo przemoc sie sprzedaje.

A obrobione zdjecie czlowieka niosacego martwe dziecko (ktore wyglada jakby spalo) nikogo juz (prawie) nie szokuje.
    Chyba nie widziałeś tych zdjęć ofiar z wypadków - skoro zdjęcie nie szokują.