Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: CR-V3 do FL50?

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

CR-V3 do FL50?

Witajcie,

Jak to zwykle bywa, prawa Moora działają bezbłędnie. Kupiłem FLkę, chciałem się pobawić, a tu się okazło, że moje zasłużone GP 1900mAh po prawie 2 latach nieużywania już się do niczego nie nadają (jeden komplet poszedł do kosza a drugi wytrzymuje max 20 błysków).
    Z tego co widziałem koszt zakupu porządnych 2 kompletów po 4xAA mały nie będzie ...
    Czy w związku z tym zakup zamienników CR-V3 z ładowarką ma sens?
    Czy ktoś je testował z FL50?
    W instrukcji napisali, że wytrzymują do 220 błysków i mają najkrótszy czas ładowania...

Dziękuję z góry za pomoc i informacje.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Robert:

- nie ryzykowałbym pakowania zleżałych ogniw do porządnej lampy (chcesz żeby coś się wylało?)
    - zapomnij o CRV3
    - poszukaj ogniw HFR lub Panasonic made in Japan
    - na sprawność ogniw bardzo rzutuje ładowarka, zbieraj na IC-8800 lub BC-700

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Robert:

- nie ryzykowałbym pakowania zleżałych ogniw do porządnej lampy (chcesz żeby coś się wylało?)
    - zapomnij o CRV3
    - poszukaj ogniw HFR lub Panasonic made in Japan
    - na sprawność ogniw bardzo rzutuje ładowarka, zbieraj na IC-8800 lub BC-700
    Dzięki za rady
    Te, które zostawiłem są (o ile dobrze pamiętam) fabrycznie nowe - kupiłem je tuż przed kradzieżą poprzedniego aparatu i nawet chyba nie zdążyłem sformatować. Zrobiłem im całonocne ładowanie i zobaczymy co z tego wyjdzie - może się rozruszają. Z tego co widziałem, to zamienniki CR-V3 mają 3500mAh, więc powinny być dość wytrzymałe.
    Co do ładowarki, to mam GP PowerBank z 2002 roku - ładuje 1900ki w nieco ponad godzinę - używałem jej przez ponad 3 lata i nigdy nie było problemów ... a ta BC-700 jest fajniutka .. i droga
    Pozdrawiam, Robert

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Re: CR-V3 do FL50?

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Witajcie,
    Z tego co widziałem koszt zakupu porządnych 2 kompletów po 4xAA mały nie będzie ...
    Ja sie nie znam moze ktos mnie oswieci (byle nie blyskiem ze wspomnianej lampy) ale fl-50 to gorna polka i kosztuje 1600zł a dwa komplety aku aa energizer to raptem 70zł, jaki sens jest myslenie o jakichs zamiennikach, ktore super tanie tez nie sa. Czegos pewnie nie rozumiem ale zdziwilem sie jak przeczytalem, sam mam ochote na ta lampe i chetnie przeczytam cos wiecej o zasilaniu od strony praktycznej.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez krzychor6230
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Witajcie,
    Ja sie nie znam moze ktos mnie oswieci (byle nie blyskiem ze wspomnianej lampy) ale fl-50 to gorna polka i kosztuje 1600zł a dwa komplety aku aa energizer to raptem 70zł, jaki sens jest myslenie o jakichs zamiennikach, ktore super tanie tez nie sa. Czegos pewnie nie rozumiem ale zdziwilem sie jak przeczytalem, sam mam ochote na ta lampe i chetnie przeczytam cos wiecej o zasilaniu od strony praktycznej.
    Po pierwsze kolega wyżej kombinuje cosik.
    Po drugie zapoznaj się z tym
    1
    2
    3
    4
    było sobie życie

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez krzychor6230
    Zacząłem te dywagacje z powodu instrukcji - tam jest taka fajna tabelka, gdzie jest napisane, że:
    Ni-Mh batteries 4s Flash Interval, 170 zdjęć
    CR-V3 - 5s flash interval 220 zdjęć
    50 zdjęć drogą nie chodzi, więc zacząłem się dopytywać czy ktoś to testował
    Z ceną rzeczywiście przesadziłem, ale to dlatego, że oparłem się na cenie ze sklepu eletrycznego a nie z allegro Tam 1 akumulatorek Sanyo 2600mAh kosztował 22zł(!) Więc jak policzyłem 8x22, to mi to trochę sporo wyszło

A lampa jest rewelacyjna - ale nie podpinałbym jej do niczego mniejszego niż E-5x0 - to jest model stworzony dla E-1 i nawet z 500ką wygląda nieproporcjonalnie ...
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    - zapomnij o CRV3
    Dlaczego? Jak Robert pisał, w tabelce jest (ja mam akurat FL-36, ale tabelka identyczna, tylko fotek więcej - na CR-V3 wg tabelki 320 fotek), to czemu odradzasz?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    na dobrych ogniwach też poleci ze 300 błysków... wszystko zależy od tego jakiej mocy.

Wy sobie studiujecie tabelki a praktyka mówi co innego.

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    CR-3V w wersji ładowalnej są akumulatorami litowo-jonowymi, a więc z gruntu nie przystosowanymi do wysokoprądowego charakteru obciążenia, jakie serwuje FL-50 (ponad 10A). W tabelce instrukcji do FL-ki CR-3V występują jako ogniwa nieładowalne i tylko takie można do niej wkładać. Do FL-50 polecam dobre ogniwa Ni-MH lub Ni-Cd i porządną ładowarkę (np. wspomniana BC-700). Nie warto tu oszczędzać. Jeśli kupiłeś sprzęt z górnej półki to tak wypada go traktować.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    CR-3V w wersji ładowalnej są akumulatorami litowo-jonowymi, a więc z gruntu nie przystosowanymi do wysokoprądowego charakteru obciążenia, jakie serwuje FL-50 (ponad 10A). W tabelce instrukcji do FL-ki CR-3V występują jako ogniwa nieładowalne i tylko takie można do niej wkładać. Do FL-50 polecam dobre ogniwa Ni-MH lub Ni-Cd i porządną ładowarkę (np. wspomniana BC-700). Nie warto tu oszczędzać. Jeśli kupiłeś sprzęt z górnej półki to tak wypada go traktować.
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź Co do oryginalnych CR-3V, to się zgadza - to są tylko baterie, ale zamienniki występują jako akumulatory - i dlatego mnie zastanawiały
    Wczoraj kolejny komplet GP1900mAh poszedł do kosza i definitywnie zapadła decyzja o zakupie zarówno ładowarki (BC-700) jak i porządnych akumulatorów.
    I tutaj miałbym jeszcze kilka pytań
    1. Czy w użytkowaniu z tą lampą jest widoczna różnica w ilości zrobionych zdjęć pomiędzy markowymi modelami o pojemnościach 2000 i 2700 - jest to realna pojemność (i rzeczywiście starczają na dużo dłużej) czy raczej marketingowa papka?
    2. Czy ktoś testował Sanyo Eneloop? Chwalą się, że mogą dużo wytrzymać bez ładowania i jest mała strata pojemności .... kupiłbym je z miejsca ale są tylko w wersji 2000mAh

Dzięki za odpowiedzi
    Pozdrawiam, Robert