Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: OMD EM5 sterowanie z komputera / LV na kompie

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odp: OMD EM5 sterowanie z komputera / LV na kompie

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Videograber + soft do kamer monitoringu (ja używam FERRO CCTV, darmowy). Działa, sprawdzone a w gratisie masz jeszcze czujnik ruchu. Zapis zdjęcia na karcie w aparacie.
    w jakiej rozdzielczości wyświetla się obraz na kompie ?
    jak to masz popodłączane ?
    czy jeśli po wykonaniu zdjęcia albo podczas ostrzenia powiększysz fragment w aparacie - to czy na komputerze masz sensowną informację ?

---------- Post dodany o 07:13 ---------- Poprzedni post był o 07:11 ----------

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Nie będę stosował cytatów, postaram się się streścić
    1. Oficjalna dystrybucja programu Olympus Studio 2 zakończyła się w styczniu 2010, czyli ładnych parę miesięcy przed wprowadzeniem E-5, który jest ostatnim ze stajni Olka, dającym się sterować aplikacją komputerową. Zaraz potem został zamknięty cały projekt Olympus SDK, a technicy wsparcia programu poszli na zielona trawkę. Poza Olympus Studio, który nie miał możliwości pokazywania obrazu w czasie rzeczywistym (tylko jednorazowo pobrane), o tyle powstało kilka niezależnych aplikacji napisanych na Oly SDK, które takowy obraz pobierały na bieżąco.
    2. Nie ma się czym podniecać, gdyż OM-Dekiem i tak nie można sterować aplikacją po USB. Pozostają takie wynalazki, jak ten radomski - jedna wtyczka, ale będąca połączeniem kabla wyzwalającego i wyjścia wideo, czyli taki Gigacośtam, który opisywał Dobas.
    3. LV po HDMI też nie pójdzie. Jak się podłączy aparat do odbiornika HDMI, to samoczynnie przełącza się on w tryb przeglądania już wykonanych zdjęć i filmów
    Dzięki za sensowne, acz niepocieszające wieści ja tylko dodam, że Olympus Studio rzeczywiście dają jak się poprosi - bo jakaś persona z Olympus Technical SupportOlympus Imaging America Inc. podesłałą mi linki i klucz do Olympus Studio. No tylko co z tego....

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Dobas, podłączasz do grabera oryginalnym kablem , tym samym którym podpinasz aparat do telewizora, graber natomiast z drugiej strony ma usb. Można też przez wewnętrzną(zewnętrznej nie miałem w rekach, nie próbowałem)kartę TV. Podlączenia analogiczne jak z graberem. Rozdzielczość masz taką,jak po podpięciu aparatu pod TV, funkcje zresztą też, tzn co na wyświetlaczu-to na monitorze.
    Sądzę, że najłatwiej sprawdzisz czy to jest to o co Ci chodzi, podpinając po prostu aparat kablem av pod telewizor. Jest to praktycznie to samo, jeśli chodzi o jakość obrazu. Jedynie program do obsługi grabera musisz dobrać indywidualnie,jest ich mnóstwo darmowych i płatnych w necie, pod własne potrzeby(łatwość obsługi, czy dodatkowo chcesz żeby wyzwalać automatycznie migawkę w chwili gdy jakiś obiekt poruszy się w obiektywie, ect.). Koszt grabera waha się w granicach 40 do ponad 300zł. Ja sprawdzałem dwa jeden tani (45zł - giełda elektroniczna w Kakowie, i drugi, 230zl ). Moim zdaniem różnica polega na jakości zgrywanego materiału wideo np z kaset VHS, oraz dodanego softu. W moim przypadku, interesuje mnie tylko podglad LV na lapku w czasie rzeczywistym, w zupełności wystarcza ten najtańszy(z oryginalnego softu od niego i tak nie korzystam).
    Jak złapię chwilkę wolnego czasu dzis, to postaram się wrzucić Ci fotkę pospinanego całego ustrojstwa do kupy.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Oki - dzięki bez stresu z tym foceniem...
    Jak pojadę w gości do kogoś z TV to sobie podepnę i zobaczę czy mnie to zadowala czy w ogóle nie mam czego szukać

możesz natomiast w wolnej chwili w podpiętym aparacie powiększyć jakiś fragment 10x i zrobić printscreen tego co się wyświetla w kompie.
    Chodzi mi o to czy do ręcznego ostrzenia albo oceny ostrości będzie to wygodne rozwiązanie czy nie

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Wedle życzeń
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wideograber-lv e-620 14-35.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	74,9 KB
ID:	81929

Surowy Prt.Sc z powiększenia 10x na LV e-620. Ogniskowa 14mm, odległość pilota od obiektywu 25cm.
    Ostatnio edytowane przez sepi19 ; 21.02.13 o 22:24
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    ...jakaś persona z Olympus Technical SupportOlympus Imaging America Inc. podesłałą mi linki i klucz do Olympus Studio...
    To aż do Hameryki pisałeś? Wstydziłbyś się, bo pewnikiem program i klucz to i dużo bliżej by znalazł

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    To aż do Hameryki pisałeś? Wstydziłbyś się, bo pewnikiem program i klucz to i dużo bliżej by znalazł
    trzeba szlifować język. Tak musiałem grzecznej angielszczyzny użyć, a tak po naszemu to żadna sztuka

@sepi - dziękuję wiem już w jakim kierunku iść

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

A proszę Cię bardzo .