luc4s - no to mi pomysł zapodałeś, to by było rozwiązanie idealne, tylko jakie to wtyczki? na zpt w szkole nie uważałem i teraz nie jestem ogarnięty w temacie wtyczkowym![]()
thomasso - zdecydowanie to nieekonomiczne, są na szczęście jeszcze inne zastosowania 50R poza sterowaniem lampami, o ile w ogóle ona na to pozwala
sawa - niestety chyba masz rację, instrukcja do 50R nie wspomina ani słowem o sterowaniu innymi, podobnie jak instrukcja do 36R i masz rację do momentu kiedy korzystasz z lampki "wbudowanej" jest OK, jak w nikonie, sterujesz zdalnie i wszystko cacy, ale zamontowanie lampy w sankach - jakiejkolwiek chyba - to wyklucza (jeżeli ktoś ze Szczecina ma 50R i chciał zrobić doświadczenie to proszę o kontakt).
easy_rider: sprawdzałeś?ale nawet jak tak, to 600 jest za droga dla mnie.
Panowie i Panie: pomóżcie z tą wtyczką od lampki do om-d. Jest jakiś jej żeński odpowiednik, co by zrobić przedłużacz?Help!
Boli mnie w systemie sterowania zdalnego w Olympusie to, że jak faktycznie lampki się nie widzą choć trochę, nawet troszeczkę, to slave nie odpali. Miałem ostatnio pożyczone nikon d90 + SB600. W pomieszczeniu, nawet gdy slave był z tyłu, czy nie widziały się w linii prostej, lampa odpalała w TTL. Podejrzewam, ze problem leży w mocy lampek wbudowanych w Olkach. Ale nawet to nie sprawi bym przesiadł się na lustrzankę - cegłówkę. Never more![]()