Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Wyzwalanie lamp w TTL

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: Wyzwalanie lamp w TTL

luc4s - no to mi pomysł zapodałeś, to by było rozwiązanie idealne, tylko jakie to wtyczki? na zpt w szkole nie uważałem i teraz nie jestem ogarnięty w temacie wtyczkowym
    thomasso - zdecydowanie to nieekonomiczne, są na szczęście jeszcze inne zastosowania 50R poza sterowaniem lampami, o ile w ogóle ona na to pozwala
    sawa - niestety chyba masz rację, instrukcja do 50R nie wspomina ani słowem o sterowaniu innymi, podobnie jak instrukcja do 36R i masz rację do momentu kiedy korzystasz z lampki "wbudowanej" jest OK, jak w nikonie, sterujesz zdalnie i wszystko cacy, ale zamontowanie lampy w sankach - jakiejkolwiek chyba - to wyklucza (jeżeli ktoś ze Szczecina ma 50R i chciał zrobić doświadczenie to proszę o kontakt).
    easy_rider: sprawdzałeś? ale nawet jak tak, to 600 jest za droga dla mnie.

Panowie i Panie: pomóżcie z tą wtyczką od lampki do om-d. Jest jakiś jej żeński odpowiednik, co by zrobić przedłużacz? Help!

Boli mnie w systemie sterowania zdalnego w Olympusie to, że jak faktycznie lampki się nie widzą choć trochę, nawet troszeczkę, to slave nie odpali. Miałem ostatnio pożyczone nikon d90 + SB600. W pomieszczeniu, nawet gdy slave był z tyłu, czy nie widziały się w linii prostej, lampa odpalała w TTL. Podejrzewam, ze problem leży w mocy lampek wbudowanych w Olkach. Ale nawet to nie sprawi bym przesiadł się na lustrzankę - cegłówkę. Never more

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Co za wtyczki nie mam pojęcia, popytaj może na elektrodzie. Pewnie będziesz pierwszy w Polsce, co takie rozwiązanie zastosuje

A swoją drogą, gdyby tę miniaturową lampkę przyczepić na takim giętkim kablu, jak do lampek ledowych na USB, a to następnie w sanki i połączyć ze sobą, to na coś ona by się może nadała, bo możliwości doświetlania takim czymś rosną ogromnie. Przy dwóch lampach to już w ogóle... Może tak przerobić zestaw makro i wywalić z niego lampy ledowe, a założyć błyskowe?
    Ostatnio edytowane przez luc4s ; 21.02.13 o 01:23
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    ...ale zamontowanie lampy w sankach - jakiejkolwiek chyba - to wyklucza...

easy_rider: sprawdzałeś?
    Specjalnie dla Ciebie sprawdziłem - po załączeniu w korpusie bezprzewodowego sterowania lampa FL-600 blokuje się w trybie "RC" (jako master)

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Boli mnie w systemie sterowania zdalnego w Olympusie to, że jak faktycznie lampki się nie widzą choć trochę, nawet troszeczkę, to slave nie odpali. Miałem ostatnio pożyczone nikon d90 + SB600. W pomieszczeniu, nawet gdy slave był z tyłu, czy nie widziały się w linii prostej, lampa odpalała w TTL. Podejrzewam, ze problem leży w mocy lampek wbudowanych w Olkach.
    Akurat w Olympusie - przeciwnie niż w innych systemach - moc błysku sterującego można regulować... a domyślnie nie jest ustawiona na max.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

luc4s, easy_rider: DZIĘKUJĘ!