FL50R na kablu bedzie chodzic tak samo jak na body - miec mozliwosc sterowania innymi lampami.
FL50R na kablu bedzie chodzic tak samo jak na body - miec mozliwosc sterowania innymi lampami.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Ato widzisz, FL50 nie ma wyzwalania radiowego - tak samo jak gonie ma FL36.
"R" - jak Remote.
Bez łapania za słówka ale „R” to nie sterownieradiowe
Odkryłem inną rzecz. FL600 ma wbudowaną fotocelę, więc wyzwolić się da czymkowiek![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
achaczyli wniosek jest taki, że FL50R steruje innymi lampami nawet na kablu, a 36R nie steruje ani na kablu ani na sankach
No to trzeba by posiąść FL50R
Wiesz, poza tym ja nie chce sterowania radiowego i zabawy w manualu. Dlatego kombinuję z 50R na kabelku - sprawdzimy, sprawdzimy
a jeszcze w takim razie takie pytanie 600R też będzie sterować innymi prawda, będzie działać jako master?
Ostatnio edytowane przez thedoc ; 19.02.13 o 15:23
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Szczerze, to nie wiem skąd taki wniosek wysnułeś... Marek61 pisze co prawda, że można, ale empirycznie tego nikt (z wypowiadających się) nie udowodnił, łącznie z samym Markiem
Niestety, ja nie posiadam konfiguracji, o jaką pytasz, ale mam FL50R i Metza58 (też R) - nie miałem nigdy możliwości sterowania FL'ką tak, aby odpaliła Metza w TTLu.
Jedyna znana mi empirycznie opcja która wyzwala lampy w TTL to lampa wbudowana.
System wyzwalania zdalnego Olympus Remote Control (poprzez przedbłyski sterujące wbudowanej lampy) nie różni się od CLS'a w Nikonach - w ramach lampy wbudowanej. Kiedy zaś zakładamy już małe lampki reporterskie na sanki, to - wg mojego doświadczenia - lampy Olympusa już tego nie umożliwiają.
Konfiguracja, z jakiej korzystałem na body E3 to jedna lampka na na sankach, działa w TTL, druga - w manualu przez radio, zaś wyzwalacz podpięty pod złącze PC (takie okrągłe z dziurką) - tylko do tego nie potrzeba drugiej systemowej lampy, lecz zwykłą manualną tańszą. Korzystałem z takiej konfiguracji aby mieć na manualu doświetlone tło, zaś pierwszy plan - w TTL - i szczerze mówiąc - działało to nad wyraz przyzwoicie.
Rozumiem, że chcesz mieć full TTL'a - ale wg mojej wiedzy i doświadczenia - pozostaje ci korzystać tylko z wbudowanej lampki do sterowania.
Jeśli chciałbyś, aby druga lampa była w 'okolicach body' w to ewentualnie przymocuj ją ' tak, aby do wbudowanej na niej fotodiody docierało wyzwalające światło lampy wbudowanej, druga zaś, ta w 'terenie' niestety nie będzie mogła być umieszczona zbyt daleko czy zasłonięta przez obiekty.
pozdrawiam,