Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Wyzwalanie lamp w TTL

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Wyzwalanie lamp w TTL

FL50R na kablu bedzie chodzic tak samo jak na body - miec mozliwosc sterowania innymi lampami.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar Marek61
    Mieszka w
    RYBNIK
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

A
    to widzisz, FL50 nie ma wyzwalania radiowego - tak samo jak gonie ma FL36.

"R" - jak Remote.

Bez łapania za słówka ale „R” to nie sterownieradiowe

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Marek61 Zobacz posta
    Bez łapania za słówka ale „R” to nie sterownieradiowe
    "remote capability"
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Odkryłem inną rzecz. FL600 ma wbudowaną fotocelę, więc wyzwolić się da czymkowiek
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

acha czyli wniosek jest taki, że FL50R steruje innymi lampami nawet na kablu, a 36R nie steruje ani na kablu ani na sankach No to trzeba by posiąść FL50R Wiesz, poza tym ja nie chce sterowania radiowego i zabawy w manualu. Dlatego kombinuję z 50R na kabelku - sprawdzimy, sprawdzimy a jeszcze w takim razie takie pytanie 600R też będzie sterować innymi prawda, będzie działać jako master?
    Ostatnio edytowane przez thedoc ; 19.02.13 o 15:23

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    a jeszcze w takim razie takie pytanie 600R też będzie sterować innymi prawda, będzie działać jako master?
    Nie mam na czym tego sprawdzić, więc się nie wypowiem w tym temacie. Jakbyś się uparł, to można zrobić inaczej. Dorobić kabel do tej małej lampy FL-LM1 i ją wyprowadzić do sterowania. Tylko trzeba znaleźć takie wtyczki.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

acha czyli wniosek jest taki, że FL50R steruje innymi lampami nawet na kablu, a 36R nie steruje ani na kablu ani na sankach No to trzeba by posiąść FL50R Wiesz, poza tym ja nie chce sterowania radiowego i zabawy w manualu. Dlatego kombinuję z 50R na kabelku - sprawdzimy, sprawdzimy a jeszcze w takim razie takie pytanie 600R też będzie sterować innymi prawda, będzie działać jako master?
    Tylko kupowanie takiego kombajnu jak FL50R tylko po to by służyła jako sterownik to trochę tak mało ekonomiczne IMHO.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Tylko kupowanie takiego kombajnu jak FL50R tylko po to by służyła jako sterownik to trochę tak mało ekonomiczne IMHO.

T.
    i mało wygodne w użyciu

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Szczerze, to nie wiem skąd taki wniosek wysnułeś... Marek61 pisze co prawda, że można, ale empirycznie tego nikt (z wypowiadających się) nie udowodnił, łącznie z samym Markiem
    Niestety, ja nie posiadam konfiguracji, o jaką pytasz, ale mam FL50R i Metza58 (też R) - nie miałem nigdy możliwości sterowania FL'ką tak, aby odpaliła Metza w TTLu.
    Jedyna znana mi empirycznie opcja która wyzwala lampy w TTL to lampa wbudowana.
    System wyzwalania zdalnego Olympus Remote Control (poprzez przedbłyski sterujące wbudowanej lampy) nie różni się od CLS'a w Nikonach - w ramach lampy wbudowanej. Kiedy zaś zakładamy już małe lampki reporterskie na sanki, to - wg mojego doświadczenia - lampy Olympusa już tego nie umożliwiają.

Konfiguracja, z jakiej korzystałem na body E3 to jedna lampka na na sankach, działa w TTL, druga - w manualu przez radio, zaś wyzwalacz podpięty pod złącze PC (takie okrągłe z dziurką) - tylko do tego nie potrzeba drugiej systemowej lampy, lecz zwykłą manualną tańszą. Korzystałem z takiej konfiguracji aby mieć na manualu doświetlone tło, zaś pierwszy plan - w TTL - i szczerze mówiąc - działało to nad wyraz przyzwoicie.
    Rozumiem, że chcesz mieć full TTL'a - ale wg mojej wiedzy i doświadczenia - pozostaje ci korzystać tylko z wbudowanej lampki do sterowania.
    Jeśli chciałbyś, aby druga lampa była w 'okolicach body' w to ewentualnie przymocuj ją ' tak, aby do wbudowanej na niej fotodiody docierało wyzwalające światło lampy wbudowanej, druga zaś, ta w 'terenie' niestety nie będzie mogła być umieszczona zbyt daleko czy zasłonięta przez obiekty.

pozdrawiam,

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

...a jeszcze w takim razie takie pytanie 600R też będzie sterować innymi prawda, będzie działać jako master?
    Tak, 600'ka steruje innymi lampami jako master - ale tylko na nowych korpusach.
    Np. na PL-1 to niestety nie zadziała