Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Skanowanie szklanych negatywów

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Odp: Skanowanie szklanych negatywów

[QUOTE=HrabiaMiod;922572]Mieszkam w bardzo dużym i wysokim pokoju, nie miałem okazji testować w mniejszym.

Pudło da radę, choć nie jest na pewno praktyczne do przechowywania.[/QUOT
    --------------------
    Można zakleić ściany pudła (wewnątrz) białym kartonem i błyskać flashem do środka Odpadnie załatwianie mlecznego szkła, ale jakaś żarówka musi być w pudle dla ustawiania ostrości jedynie ... Efekt takiego podświetlenia jest podobny jak w głowicach do fotografii kolorowej ... (np styropianowe boxy w czeskich meoptach) Światło pada od tyłu pod różnymi kątami, co radykalnie likwiduje ewentualne rysy na negatywie.

---------- Post dodany o 21:33 ---------- Poprzedni post był o 21:10 ----------

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Przyznaję rację, sprawdziłem . Fakt, ramki tylko do slajdów w ramkach... Wydawały mi się większe.

W pracy , jak pisałem mam Epsona stylus color 1640XL ten skanuje negatywy do A3... tam też skanowałem szklane, kładąc bezpośrednio na szybę. Przy pojedynczych warto zamaskować negatyw wokół czarnym papierem...
    Wyniki często mnie zadziwiały ponieważ zdjęcia były wyjątkowo ostre..(pewnie optyka)
    ----------
    Jakość techniczna zadziwia (często) faktycznie ... optyka była wtedy średnia, ale duży format negatywów i umiejętności ówczesnych fotografów dawały takie efekty ...dawali sobie radę także z małą GO ... Jan Bułhak nazywał format negatywów 13x18cm "małym obrazkiem"
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 13.02.13 o 22:36

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Ze skanerem pozostaje jeszcze kwestia pierścieni Newtona. Taka szyba powinna być na brzegach podparta - wystarczy 1mm odstępu między szkłem, a szybą skanera.

Co do skanera - właściwie poniżej modeli V700 Epsona (z aktualnych serii) cięzko coś sensownego znaleźć. Skanowanie jest coraz rzadsze, bo coraz mnie negatywów jest na rynku (vide wycofanie z produkcji Nikona 9000 i brak nowych topowych modeli u Epsona).

PS. Negatyw na szkle czym jest zrobiony? Srebrem, tak jak negatywy czarnobiałe? Jeśli jakimś innym materiałem to w skanerze dałoby się usuwać brud / uszkodzenia szkła przy użyciu Digital ICE.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Ze skanerem pozostaje jeszcze kwestia pierścieni Newtona. Taka szyba powinna być na brzegach podparta - wystarczy 1mm odstępu między szkłem, a szybą skanera.

Co do skanera - właściwie poniżej modeli V700 Epsona (z aktualnych serii) cięzko coś sensownego znaleźć. Skanowanie jest coraz rzadsze, bo coraz mnie negatywów jest na rynku (vide wycofanie z produkcji Nikona 9000 i brak nowych topowych modeli u Epsona).

PS. Negatyw na szkle czym jest zrobiony? Srebrem, tak jak negatywy czarnobiałe? Jeśli jakimś innym materiałem to w skanerze dałoby się usuwać brud / uszkodzenia szkła przy użyciu Digital ICE.
    -------------
    Zasadniczo wszystkie stare, czarno-białe negatywy szklane mają obraz srebrowy na podlewie żelatynowej.
    Jeśli były niedostatecznie wypłukane z tiosiarczanu (utrwalacz) mogły nabrać rudego odcienia z powodu utworzenia się siarczków srebra...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 14.02.13 o 10:27

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Jakość techniczna zadziwia (często) faktycznie ... optyka była wtedy średnia, ale duży format negatywów i umiejętności ówczesnych fotografów dawały takie efekty ...dawali sobie radę także z małą GO ... Jan Bułhak nazywał format negatywów 13x18cm "małym obrazkiem"
    I jakie zdjęcia robił... Do niego wyjątkowo odnosi się powiedzenie, że to nie aparat robi zdjęcia tylko człowiek.... Mam gdzieś w domu jego album...
    Ale to tak nostalgicznie przerwałem, gdyż w młodości często wracałem do niego...
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

-------------
    Zasadniczo wszystkie stare, czarno-białe negatywy szklane mają obraz srebrowy na podlewie żelatynowej.
    Jeśli były niedostatecznie wypłukane z tiosiarczanu (utrwalacz) mogły nabrać rudego odcienia z powodu utworzenia się siarczków srebra...
    No tak, czyli i skaner i aparat bedą miały ta samą wadę - brak możliwości szybkiego czyszczenia brudu.
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

No tak, czyli i skaner i aparat bedą miały ta samą wadę - brak możliwości szybkiego czyszczenia brudu.
    -----------
    Przeoczyłeś mój wcześniejszy wpis... Jeśli podświetlimy negatyw światłem rozproszonym także padającym od tyłu (ale z boków), to usuniemy radykalnie rysy i inne syfy... Mogę zrobić rysunek poglądowy ... To nie tylko teoria. ale sprawdzona wielokrotnie praktyka... Są podobno programy w lepszych skanerach, które czyszczą elektronicznie obraz ze skaz, ale ja tego nigdy nie używałem ...

---------- Post dodany o 19:41 ---------- Poprzedni post był o 19:15 ----------

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    I jakie zdjęcia robił... Do niego wyjątkowo odnosi się powiedzenie, że to nie aparat robi zdjęcia tylko człowiek.... Mam gdzieś w domu jego album...
    Ale to tak nostalgicznie przerwałem, gdyż w młodości często wracałem do niego...
    ------------
    Także miałem przez kilka lat pożyczone książki (białe kruki) Jana Bułhaka, ale musiałem je oddać do archiwum TV Spreparowałem sobie kiedyś wywoływacz na pirogalolu wg jego recepty i byłem zaszokowany efektem... Niestety nie był to wywoływacz drobnoziarnisty, ale dawał największą pojemność tonalną (duży kontrast ze szczegółami w światłach i cieniach) ... Ja to próbowałem w formacie negatywu 6x9cm na tzw błonach ciętych... Jan Bułhak nazywał ten wywoływacz "najlepszym, idealnym", ale należy zachować największą ostrożność przy pracy, gdyż pirogalol jest silną trucizną ...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 14.02.13 o 21:26

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Są podobno programy w lepszych skanerach, które czyszczą elektronicznie obraz ze skaz, ale ja tego nigdy nie używałem ...
    Czyszczą bardzo dobrze, ale tylko negatywy kolorowe (C-41) - srebrowych się nie da.

I to nie tyle programy co fizyczna metoda wyszukiwania skaz w podczerwieni.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Czyszczą bardzo dobrze, ale tylko negatywy kolorowe (C-41) - srebrowych się nie da.

I to nie tyle programy co fizyczna metoda wyszukiwania skaz w podczerwieni.
    ===
    Nie znałem tej metody---pozdrawiam

| OlyJedi Awatar jozinzbazin
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki(okolice)
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Bardzo Wam dziękuję za pomysły, podpowiedzi i recepty.I to zagadnienie, jak wszystko w życiu, nie jest proste, zatem nie pozostaje mi nic innego,jak wyczekać moment,gdy łyknę chwilkę wolnego czasu i coś z tym zrobię.Najpierw jednak muszę nadrobić zaległości i podzielić się wrażeniami z wypożyczenia 90-250.Najłatwiej będzie chyba na emeryturze,ale to jeszcze kupa czasu.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Dużo masz tych negatywów? jak tak około setki to spakuj dobrze i wyślij do mnie, zeskanuje "po znajomości"
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA