na razie nie używałem bo nie miałem![]()
na razie nie używałem bo nie miałem![]()
Ryba
E-510 / 14-42 + 40-150 + 14-54 + Metz48
Ja mam w OMD chyba nie dramatyczne 3200 ale jakoś nie używamChoć oczywiście to kwestia tego do czego używa się aparatu.
Jakoś niższa czułość zawsze wygląda ładniej![]()
W każdym razie mam nadzieję że pomogłem z oceną tego jak wygląda dane ISO
Co do reszty pytań i aspektów - kwestia oceny co jest dla Ciebie ważne, i co ma który z tych aparatów a czego nie mają pozostałe.
Ale tu już czysto indywidualna decyzjai zacząć pewnie musisz od nakreślenia swych potrzeb.
wejście w OMD to dla Ciebie też poniekąd zmiana systemu. Możesz używać 14-54 ale aparat pokaże pazura dopiero z systemowym szkłem.
Więc jeśli nie chcesz dojechać z puszką do E3/E5 do Twojego 14-54 które masz to tak czy siak pozostaje Ci zmiana systemu
na mikro4/3, nikona, canona, czy cokolwiek innego.
powodzenia w wyborze
Ostatnio edytowane przez dobas ; 11.02.13 o 23:01
1) Jeżeli potrzebny Ci duży wizjer (ostrzenie manualne), napęd AF w puszce, sporo guzików, pojemny akumulator i dużo pól AF - bierz D7000
2) Jeżeli będziesz używał szkieł z własnym napędem (choćby wymienione Sigma, Tamron, 50/1.8 (AF-S) i 18-105), wolisz lżejszą puszkę gabarytów E-520, nie korzystasz z CLS i synchronizacji z krótkimi czasami (a wnioskuję że nie po awersji do lampy), godzisz się na gorszy AF (i tak o niebo lepszy niż w E-520) i chcesz zaoszczędzić sporo "sałaty" - bierz D5100
3) Jeżeli chcesz coś jak z punktu 2, ale z lepszym AF, nowszą matrycą i lepszym trybem filmowym, za to na razie drogo - bierz D5200
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Hmmmm, jeśli uznasz, że 16Mpix Ci wystarczy, to lepszą jakość obrazu da............... D5200
Bo będziesz mógł po prostu delikatnie zredukować szum podczas obróbki (np. używając 1 suwaczka w ACR) a następnie zredukować rozdzielczość z 24Mpix do 16Mpix.
Dziś zrobiłem porównanie D5200 z D3 na wysokich ISO i muszę przyznać, że najnowsza amatorska lustrzanka Nikona, rozkłada na łopatki nawet starego mistrza jakim jest D3............. (oczywiście po obróbce jaką opisałem).
Do tego dochodzi najlepsze video jakie dotychczas pojawiło się w Nikonie (tu wymiękają takie puszki jak D600 i D800).
Zapraszam do przeczytania mojego mini testu na blogu: http://rafalglebowski.pl/blog/testy/nikon-d5200/
Zainwestuj w jasne stałki u żółtych jest tego trochę .
No to mam zagwozdkę. Oba korpusy są obecnie w tej samej cenie.
Byłem dzisiaj w sklepie pomacać. Nie było ani D7000 ani D5200
Przymierzyłem się do D5100 i jest prawie identyczny jak mój Olympus E-510
Wziąłem do ręki też canona 600D i on trochę lepiej leżał w dłoni. Myślę, że D7000 będzie również wygodniejszy.
Zakładając, że głównie będę robił .jpg to na dzień dzisiejszy skłaniam się ku D7000, chociaż ten ekran obrotowy kusi
Poczytałem też o obiektywach. Skłaniam się ku tamronowi 17-50 F2.8 ale fest 2 x droższy od kita 18-105. Może jednak zostać przy kicie i dokupić jakąś stałkę 35 lub 50 F1.8 ?
Ryba
Ale chodzi o Tamrona 17-50 2.8 VC USD czy o wersję bez stabilizacji ? Tak czy inaczej obie wersje mają pewną wadę, czyli ostrość tylko w centrum kadru -boki są niestety bardzo mydlane, a poprawa tego stanu jest widoczna dopiero od f8 w sumie.
Dodatkowo stabilizacja w Tamronie nie ma wykrywania trybu "panoramowania" czyli nie potrafi odłączyć stabilizacji jednej z osi, kiedy zajdzie taka potrzeba.
Z drugiej strony stałe f2.8 wypada zdecydowanie lepiej od f3.5-f5.6......
Jeśli światło nie jest tak ważne w podstawowym obiektywie (może źle się wyraziłem -nie podstawowym, a najbardziej wszechstronnym), to chyba jednak lepiej brać 18-105 uzupełnionego o wspomnianą 35 1.8 lub 50 1.8 (oczywiście koniecznie G jeśli ma być podpięta pod body bez wbudowanego silnika).
Ryba
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Nie wiem jak to z tym problemem. Nyny miał farta i u niego działa ale...
... jak negocjowałem zakup OMD i negocjacje utknęły w martwym punkcie, powiedziałem sprzedawcy, że skoro nie da się zrobić dobrej ceny na Olympusa to poszukajmy czegoś innego np. D7000. Sprzedawca natychmiast zmienił ton, poprosił żebym poczekał, on sprawdzi ceny z ostatniej dostawy OMD, a po chwili był zdecydowanie bardziej skory do dalszych negocjacji... gdy zapytałem o co chodzi odparł że na jego biurko właśnie trafiły trzy kolejne Nikony z zastrzeżeniemi dot. AF które musi odesłać do serwisu etc...
Nie wiem, może ściemniał, może na Olympusie miał wiekszą prowizję niż na Nikonie... faktem jest że takim dziwnym argumentem przebiłem się przez barierę cenową...
Potem, w trakcie rozmowy, przyznał że D7000 sprzedali sporo, wiele egzemplarzy działa dobrze, ale jak się trafi felerny to kłopotów sporo...
Może nyny to trochę doprecyzuje bo on się na Nikonach zna, ale wydaje mi się że przy ograniczonym budżecie lepszym zakupem będzie D5100 + Sigma 17-50/2,8 niż D7000 + Tamron 17-50/2,8