Luc4s ciekawy test, niepotrzebnie tutaj rozwija się dyskusja nt praw autorskich. czy takich rzeczy nie można załatwiać przez PW?
Czekam na cd testu. Pozdrawiam
Luc4s ciekawy test, niepotrzebnie tutaj rozwija się dyskusja nt praw autorskich. czy takich rzeczy nie można załatwiać przez PW?
Czekam na cd testu. Pozdrawiam
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
Jeszcze trzy foty.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Dzisiaj przetestowałem om-d z ZD14-54 v I. To mój obiektyw weteran, który naprawdę wiele przeżył, jest porysowany, pęknięty na skutek uderzenia w skały w Tatrach, guma na pierścieniu ostrości obłazi, jednak po raz kolejny postanowiłem się go nie pozbywać. Pewnie za obiektyw w takim stanie, mający już prawie 8 lat dostałbym z 500 zł, ma on jednak najważniejszą rzecz w pełni sprawną, w idealnym stanie optykę. AF jest wolny, ale precyzyjny. Niestety w ciemnych pomieszczeniach bez FL600 aparat ma problemy z ustawieniem ostrości, ponieważ obiektyw przesłania czerwoną lampkę AF. Po założeniu FL600 oświetla ona plan białym światłem i AF działa dobrze. Minusem tego rozwiązania jest oślepianie potencjalnych ludzi mocnym, białym światłem. Nie jest to dyskretne rozwiązanie.
Poniżej najlepsza twarz do testowania to własna twarzSiedzę sam w mieszkaniu i nie mam się nad kim "znęcać". JPG prosto z aparatu (jedynie skompresowany przez forum).
Załącznik 81515
[edit] Eh... i jak tu zamieszczać fotki w załącznikach, jak skrypt nie dość, że masakruje zdjęcia, to wynina EXIF. To powyżej ma parametry czas 1/60, ZD14-54, F3.10, ISO 320, ogniskowa 25 mm, om-d
Ostatnio edytowane przez luc4s ; 17.02.13 o 01:39
Fajny test, ciekawie się go czyta
Zdjęcie w pełnej rozdzielczości robi wrażenie detalami.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Fajny autoportret. Lubię te duże szkła, głównie z nich do korzystam. A załączniki wstawiam po zmniejszeniu poniżej 1000Kb poniżej tej granicy skrypt już nie zmniejsza i podaję obok RAWA dla tych którzy chcą zobaczyć wszystkie szczegóły. inaczej siepo prostu nie da, lepiej zmniejszyć samemu jak zdawać się na jakieś skrypty , nie wiedzieć jak poustawiane, bez żadnej nad nimi kontroli. Ale Exifów nigdy mi nie wycinało , może po ostatniej aktualizacji coś jest do poustawiania od nowa. Trzeba by zaraportować do administratorów. Ciekawie się ten test rozwija...
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Dzis wyskoczyliśmy na godzinkę z Johny_85 na małe testy. Jemu zależało na przetestowaniu 75 i 17, a ja popstrykałem parą 14-54 + om-d. Wrzucam poniżej kilka RAWów, nie ma tam kto wie jakich ujęć, jednak jest dużo kontarastów, dzięki czemu można ocenić, jak radzi sobie ten już prawie 8 letni obiektyw.
Zrobiliśmy także porównanie bokeh pomiędzy 75 a 45, jak dostanę fotki od Johny_85 to wrzucę.
Przy okazji testów, ujawniły się nam problemy z AF na małe, małokontrastowe obiekty. Również występuje ten problem z ostrzeniem mZD45 na całą postać oddaloną od fotografującego o 10-15 m. Aparat lubi nie do końca precyzyjnie ustawić ostrość, albo złapać tło. Po prostu pole AF jest zbyt duże, nawet w najbardziej pomniejszonej wersji. Inna rzecz, która mnie denerwuje, to brak możliwości oglądania zrobionych zdjęć w wizjerze. Mamy słoneczny dzień, chcę zobaczyć zdjęcie na ekranie, więc przysłaniam sobie go dłonią, żeby coś zobaczyć i wtedy co, wyłącza mi się ekran, ponieważ za bardzo zbliżyłem dłoń do czujnika w wizjerze. Powinno być tak, że czujnik nie działa w trybie wyświetlania zdjęć, a jedynie w trybie fotografowania.
Przykład poniżej, ostrość łapana na starszą panią, a niekoniecznie pani wyszła ostro. Ujawniły się też spore aberacje.
P2170018.ORF
P2170005.ORF
P2170006.ORF
P2170007.ORF
P2170008.ORF
P2170010.ORF
P2170011.ORF
P2170012.ORF
P2170013.ORF
P2170014.ORF
P2170015.ORF
P2170001.ORF
Ostatnio edytowane przez luc4s ; 17.02.13 o 16:24
Witam !
Mnie najbardziej interesuje m.Zd 75mm/1.8 i m.ZD 45mm/1.8
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Dzięki za możliwość wzięcia do ręki szkiełek.
Niestety rozsądek mówi by brać 17 ale serce jest przy 75....co za szkło tj. metal i szkło![]()
jeszcze raz dzięki za zdjecia omd z lampą e-systemu : ) uważam że clue testów są foty w pełnej rozdzielczości : )
przejrzałem dość dokładnie jpg z sesji z Sonią i nasuwa mi się pytane o celność AF mz75 - jak ją oceniasz %'owo?
Pozdrawiam i będę czytał dalej
Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem