Jak robiłem drugie zdjęcia porównawcze 45-tką to nie miało znaczenia czy Punkt otrości był normalny czy ten zoomowany. Zawsze zdjęcie było przestrzelone. Jedynie zmiana pola na korpus modela dała oczekiwane rezultaty.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Jeszcze co do moich obaw i spostrzeżeń o ostrzenie. Na 45 był założony filtr, natomiast 75 była goła
Co do 45 jeszcze. Prz ostrzeniu na obiekt blisko, do 5 m, wszystko jest ok. Zrobiłem portret Johny_85 i jes ostry jak brzytwa. Natomiast gdy ostrość jest łapana na obiekt od 10 m wzwyż, jest ona taka jakaś nijaka, wychodzą aberacje i bokeh jest taki niespokojny. Mam założony filtr Marumi V-37 MC-UV, może to jego wina. Postaram się sprawdzić w najbliższych dniach bez filtra. Gdyby ktoś miał możliwość przetestować też swój egzemplarz (ostrość na osobę tak w odległości <15 m) to może tu coś wrzucić.
Starasza pani jest trafiona, tylko całe zdjęcie jest poruszone. Tak to u mnie wygląda.
No boheh ma paskudny. Wychodzi na to, że to szkiełko jest dobre do portretów, gdzie obiekt, na który ostrzymy jest tak do 5 m od nas. Potem moim zdaniem wychodzi "plastikowość" tego szkła i do ujęć całej sylwetki idealnie nadaje się 75.
Poniżej obiecany ORF z mZD75. Jako, że morda moja, to mogę wrzucić(zdj. Johny_85).
_2170142.ORF
I małe sprostowanie, żeby całkiem nie wieszać psów na tym obiektywie. Zdjęcie wrzucone jako ostatnie na poprzedniej stronie z sesji z Sonią pochodzi z mZD45 + e-pl3. Pomyliłem się dodając. Poniżej to właśnie zdjęcie.
![]()