Strona 36 z 41 PierwszyPierwszy ... 263435363738 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 401

Wątek: nowe jasne zoomy Olka

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Odp: nowe jasne zoomy Olka

Cytat Zamieszczone przez thorgal Zobacz posta
    oczywiście możemy wymyślać różne pojęcia. Możemy powiedzieć, że w dobie nowoczesności standardem jest wszystko co kręci się w okolicach 50mm w przeliczeniu na 35mm.

Nie tedy droga. Zazwyczaj - bo jak widać nie zawsze - mianem standardu określano "proste", nie duże, dobrze skorygowane, względnie jasne, obiektywy stałoogniskowe, ktore dawały obraz ze zbliżoną perspektywą do tej jaką widzi człowiek gołym okiem - i aby ukrucić spekulacje , bez wad wzroku . Czyli dla 35mm to około 50mm. Dla aps-c to około 35mm, dla 4/3 i mft to 25mm.

Dlaczego tak napisałem. Bo w mft mamy (licząc obiektywy z af) tylko panaleice 25mm/1.4.
    Dlaczego Oly nie puści 25mm/1.8 albo 25mm/1.2? Myślicie, że nie byłoby chętnych? Oj myślę, że ten zumacz, na ktory dużo z nas czeka - ze mną włącznie- nie byłby tak popularny. Ups, właśnie sobie odpowiedziałem.

Nic to, pewnie w niedlekiej przyszłości pojawi się i 25/1.8. wcześniej czy później ale się pojawi.
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Bo kosztuje prawie tyle co 2 (N i C 50 1,4) lub 3 a nawet 4 (jeśli liczyć 35mm 1,8 w N DX) jego ekwiwalenty w DSLR w innych systemach?
    Właśnie dlatego kupiłem 17mm 1,8 co jest drugim dawnym standardem - 35mm dla FF, ale wolałbym by była opcja tańszego mZD 25mm 1,8.
    Jak ja się cieszę ,że na tym forum są ludzie którzy podzielają mój ból spowodowany brakiem dobrego,taniego odpowiednika 50mm W sumie patrzcie mamy w klasie premium ogniskowe 12,17,45,60,75 ze światełkiem 1.8(wyjątek macro 60mm i 12 ale ta ma f2) brakuje do uzupełnienia już tylko jakiegoś 25 1.8 lub lepiej 1.4/1.2(ale to raczej tylko marzenie) .Ostatnim szkłem zaprezentowanym ponad rok temu z tej klasy była 17-tka,chyba czas już pokazać coś nowego? Osobiście mam nadzieję,że taki obiektyw będzie zaprezentowany wraz z nowym korpusem OMD w przyszłym roku,w końcu ma to być taka średnia półka aparatów,a odpowiednikiem średniej półki w obiektywach Olympusa jest właśnie ta klasa premium .

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PanMarecq Zobacz posta
    Osobiście mam nadzieję,że taki obiektyw będzie zaprezentowany wraz z nowym korpusem OMD w przyszłym roku,w końcu ma to być taka średnia półka aparatów,a odpowiednikiem średniej półki w obiektywach Olympusa jest właśnie ta klasa premium .
    Moim zdaniem czas tej stałki przeminął. Oly kolejny rok na stracie, jasno dają do zrozumienia, że czas na zumy i extra tele.
    Zobaczmy: 25/1.4 to koszt $530 a 17/1.8 to $399, ja bym dopłacił tak małą różnicę do 2/3EV.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PanMarecq Zobacz posta
    Jak ja się cieszę ,że na tym forum są ludzie którzy podzielają mój ból spowodowany brakiem dobrego,taniego odpowiednika 50mm W sumie patrzcie mamy w klasie premium ogniskowe 12,17,45,60,75 ze światełkiem 1.8(wyjątek macro 60mm i 12 ale ta ma f2) brakuje do uzupełnienia już tylko jakiegoś 25 1.8 lub lepiej 1.4/1.2(ale to raczej tylko marzenie) .Ostatnim szkłem zaprezentowanym ponad rok temu z tej klasy była 17-tka,chyba czas już pokazać coś nowego? Osobiście mam nadzieję,że taki obiektyw będzie zaprezentowany wraz z nowym korpusem OMD w przyszłym roku,w końcu ma to być taka średnia półka aparatów,a odpowiednikiem średniej półki w obiektywach Olympusa jest właśnie ta klasa premium .
    Nauczony doświadczeniem spodziewalbym się raczej kolejnej odmiany ciemnego kita, jak jasnej stałki.
    Są w systemie dwie jasne 25 - PanLeica i Voitek, na coż zatem tak mocno narzekać?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Generalnie słowo "standard" nic nie znaczy. Kiedyś był to podstawowy obiektyw sprzedawany z aparatem, z reguły coś w okolicach 50 mm, bo takie były najprostsze do zrobienia. W dzisiejszych czasach standardem jest ciemny tani zoom.
    eee nieeee
    słowo standard to skrót od obiektyw standardowy moim zdaniem.

a obiektyw standardowy cytując Wikipedią tudzież inne encyklopedie to :

Obiektyw standardowy – w fotografii i kinematografii, obiektyw przy użyciu którego uzyskiwany jest obraz ze zbliżoną perspektywą do tej jaka jest widziana gołym okiem.Ogniskowa obiektywu standardowego uzależniona jest od wielkości klatki filmowej lub sensora cyfrowego aparatu, przyjmuje się, że obiektyw standardowy ma ogniskową zbliżoną do przekątnej klatki (sensora)[1][2].

więc standardem w u4/3 będzie 25mm

Czemu nie ma 25 w Olympusie i czy będzie.

Chyba będzie choć moim zdaniem każda nowa premiera dublująca to co jest na rynku wiele nie wnosi wolałbym coś nowego najchetniej dłuższego.

Natomiast wydaje mi się że 25mm f1.4 tej jakości jaką oferuje Leica to jednak jest jasny standard

tak wieeem wieeem za drogi...

Obstawiam, że olympusowy rejon 25mm jasny i dobry się pojawi i to nawet może niedługo
    Tylko tego typu szkło już jest w systemie...

| OlyJedi Awatar Fisher7811
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    tak wieeem wieeem za drogi...
    tylko czy 25 od Olka będzie na tyle tańsza, żeby miała zbyt? nie każdy jest olyjedi a dla innych kupujących panaleica jest niewiele droższa niż 17 1.8 Olego

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Jak zrobią 25/1.8 w cenie i wykonaniu optycznym/mechanicznym jak 45/1.8 to będzie schodzić z półek. Sam bym zanabył takie cuś, może być i 2.0 byle naleśnik Tyle, że jest 20-tka Panasa i 17-tka Olka - nie wiem czy zrobią konkurencję dla nich, trochę to ekonomicznie bez sensu, tym bardziej że jest jeszcze "tani" 17/2.8.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

naleśnik 25/1,8 i do tego w cenie 45/1,8??? nieee, budzik już dzwonił dwie godziny temu, pora się obudzić... to tylko senne i nierealne marzenie... ale jakże piękne!!!
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    wolałbym coś nowego najchętniej dłuższego
    Czy jest możliwa technicznie konstrukcja dla m4/3 typu Zuiko Digital 300 mm f/2.8 ED, ale bardziej poręczna [lżejsza] nawet o nieco gorszym świetle [no i nie w tej cenie]?

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    Czy jest możliwa technicznie konstrukcja dla m4/3 typu Zuiko Digital 300 mm f/2.8 ED, ale bardziej poręczna [lżejsza] nawet o nieco gorszym świetle [no i nie w tej cenie]?
    Jeśli zechcesz zachować światło 2.8 to będzie marginalnie mniejsza jeśli w ogóle.
    Oczywiście szkło o gorszym świetle może już być swobodnie mniejsze - vide Canony 70-200 2.8 i 4.0.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    Przednia soczewka nie może być mniejsza niż ogniskowa/max. otwór, czyli ciemniejszy obiektyw zawsze może być mniejszy
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.