Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: Mędrca szkiełko...

| OlyJedi Awatar PaniNikt
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Mędrca szkiełko...

...czy oko?

Zadaję sobie to pytanie po raz setny, obserwując oceny i komentarze pod zdjęciami. Co pierwsze, co ważniejsze w odbiorze fotografii? Treść? Wrażenie? Emocja? Kanony? Fotograficzna ładność? Techniczna perfekcja? Egzotyka?

Taaa, wiem, najlepiej połączyć jedno z drugim i dziesiątym . A jednak chciałabym mimo wszystko spytać, co decyduje o Waszej ocenie, zakładając, że amatorzy/hobbyści mają przewagę liczebną nad profesjonalistami .
    Bo tak naprawdę uważam, że w momencie publikacji fotografia zaczyna żyć własnym życiem w konfrontacji z odbiorcą - i może się okazać, że nasze własne założenia i koncepcje diabli wzięli .
    Ostatnio edytowane przez PaniNikt ; 8.02.13 o 21:57

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Odp: Mędrca szkiełko...

Cytat Zamieszczone przez PaniNikt Zobacz posta
    ...czy oko?

Zadaję sobie to pytanie po raz setny, obserwując oceny i komentarze pod zdjęciami. Co pierwsze, co ważniejsze w odbiorze fotografii? Treść? Wrażenie? Emocja? Kanony? Fotograficzna ładność? Techniczna perfekcja? Ezgotyka?

Taaa, wiem, najlepiej połączyć jedno z drugim i dziesiątym . A jednak chciałabym mimo wszystko spytać, co decyduje o Waszej ocenie, zakładając, że amatorzy/hobbyści mają przewagę liczebną nad profesjonalistami .
    Bo tak naprawdę uważam, że w momencie publikacji fotografia zaczyna żyć własnym życiem w konfrontacji z odbiorcą - i może się okazać, że nasze własne założenia i koncepcje diabli wzięli .
    Ankietę dodaj do wątku.
    Patrzyłaś na foty w Galerii, takie Ci się podobały, mnie inne, itd.
    Każdy ma własne kryteria ocen, i każdy inne.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria

Wrażenie - to pierwsze, inne potem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Może to też kwestia rodzaju/dziedziny fotografii? Na pewno innymi kanonami rządzi się fotografia przyrodnicza, innymi glamour, a jeszcze innymi street.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Tak.Z chwila pokazania zaczyna sie jej zycie.To juz nie córunia głaskana pod parasolem ochronnym rodzica chroniona.Ona wtedy ma juz sama "gadac".Jesli Ty jako autor bedziesz tlumaczyc,ze to tak a nie inaczej,ze inne spojrzenie to nie to co Ty chcialas to to przestaje miec sens.To fotografia ma gadac z widzem a nie jej autor.
    Jeden w akcie widzi cycki drugi du....a trzeci gitare.Jesli jeszcze Ty zaczniesz im mowic co maja widziec to bajzel i jarmark sie zrobi.MZ najwazniejsze jest to w fotografii,zeby ona widzowi "zamkla gembe" i sama gadala.Jak zagadac potrafi to i sie obroni.Obroni sie nawet szeregowcowi przed przysiega na wystawie aktu.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lisiajamka1 Zobacz posta
    Wrażenie - to pierwsze, inne potem.
    To podobnie mamy .

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria

To podobnie mamy .
    Cieszę się, naprawdę

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Może to też kwestia rodzaju/dziedziny fotografii? Na pewno innymi kanonami rządzi się fotografia przyrodnicza, innymi glamour, a jeszcze innymi street.
    Słuszne spostrzeżenie. Siłą rzeczy zagaiłam ogólnie, choć często przedkładam pierwsze wrażenie nad technikę Nie interesują mnie pewne kategorię fotogtafii, np. wszelkiego rodzaju "ustawki", bo najbliższe mi jest jednak łapanie stanów zastanych .

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Słuszne spostrzeżenie. Siłą rzeczy zagaiłam ogólnie, choć często przedkładam pierwsze wrażenie nad technikę Nie interesują mnie pewne kategorię fotogtafii, np. wszelkiego rodzaju "ustawki", bo najbliższe mi jest jednak łapanie stanów zastanych .
    Ooo Widzisz! I tu jest sedno sprawy. Dobry cykacz jest w stanie zrobić "ustawkę" tak, że Ty odbierzesz to jako "stan zastany"
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Tak.Z chwila pokazania zaczyna sie jej zycie.To juz nie córunia głaskana pod parasolem ochronnym rodzica chroniona.Ona wtedy ma juz sama "gadac".Jesli Ty jako autor bedziesz tlumaczyc,ze to tak a nie inaczej,ze inne spojrzenie to nie to co Ty chcialas to to przestaje miec sens.To fotografia ma gadac z widzem a nie jej autor.
    Jeden w akcie widzi cycki drugi du....a trzeci gitare.Jesli jeszcze Ty zaczniesz im mowic co maja widziec to bajzel i jarmark sie zrobi.MZ najwazniejsze jest to w fotografii,zeby ona widzowi "zamkla gembe" i sama gadala.Jak zagadac potrafi to i sie obroni.Obroni sie nawet szeregowcowi przed przysiega na wystawie aktu.
    I tu racja . Chociaż w pewnych rodzajach fotografii uważam za dopuszczalne, a nawet celowe związanie fotografii z tytułem, sygnalizującym punkt widzenia autora. Co nie zmiania faktu, że gadać musi sama .

---------- Post dodany o 21:05 ---------- Poprzedni post był o 21:04 ----------

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Ooo Widzisz! I tu jest sedno sprawy. Dobry cykacz jest w stanie zrobić "ustawkę" tak, że Ty odbierzesz to jako "stan zastany"
    Jeśli tak zrobi, czapki z głów! Cholera, zapomniałam, że nie noszę czapki...