Obecnie robię zdjęcia kompaktem Canona, A510, który przestaje mi wystarczać. Moją główną bolączką jest bardzo długi czas reakcji migawki na naciśnięcie spustu i zaszumione zdjęcia.
Przymierzam się do lustrzanki (aczkolwiek nie jestem do końca przekonany, czy nie jest to dla mnie za dużo). Lubię przede wszystkim robić zdjęcia widoczków oraz zwierząt (kotów). Poza tym usiłuję wydobywać piękno z widoków brzydkich i zwyczajnych
Za Olympusem E-500 przemawia przekonujący mnie do niego kolega oraz cena, przeciwko natomiast marny zakres ogniskowych standardowego obiektywu (14-45mm).
Canon S5 podoba mi się ze względu na spory zoom, martwi natomiast spora długość najmniejszej ogniskowej (odpowiednik 36mm). Wyszukałem jeszcze Fuji S9600, który ma dość krótką najmniejszą ogniskową (28mm) i zoom 10x.
Nie wiem, jak jest z czasem reakcji tych aparatów, w moim aparaciku jest to podobno 0.9 sekundy zgodnie z dpreview.com (zgroza) - chciałbym aby aparat reagował jak najprędzej. Niestety na dpreview.com w recenzjach E-500 i K100D nie ma podanych czasów reakcji - czyżby dla lustrzanek nie miało to znaczenia? Dla S5 migawka ma ponoć opóźnienie 0.45 sekundy, wydaje mi się to sporo.
Moje kryteria wyboru to:
- cena do 2000, no maksymalnie 2500 zł
- szybki czas reakcji
- możliwie duży zakres ogniskowych
- możliwość robienia ładnych odbitek A3 (ewentualnie A4) - jeżeli to możliwe w tej klasie cenowej
Pomożecie..?

Odpowiedz z cytatem