Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: E-500, Pentax K100 czy poprzestać na Canonie S5?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fliegermaus
    Poza tym w fotojokerze powiedziano mi, że do Olympusa nie sposób niczego dokupić (chodziło zapewne o obiektywy).
    To już wierutna bzdura
    Użwywanych jest stosunkowo mało, bo jak ktoś ma lepsze szkło klasy Pro, albo TopPro, to niechętnie się go pozbywa. Ale nowych masz pełną ofertę za równo Olka, Sigmy i dochodzi jeszcze Leica.

Cześć tu Mysza.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Przeszedłem się po sklepach i nigdzie nie ma już E-500, jest za to E-400 i E-410, z czego na pierwszy mógłbym sobie jeszcze pozwolić. Czy to przyzwoite aparaty?
    Tak

czy to prawda, że Olympus ma tak słabe wsparcie?
    Nie

Polecono mi za to Canona 400D w tej samej cenie, co Olympus E-400 którego oglądałem.
    Na jakiej podstawie? Nie kieruj sie body, tylko tym, co dalej...

Mam też pewien problem z wizjerem -- noszę okulary, więc rogi wizjera mam po przyłożeniu uzbrojonego oka nieco przysłonięte (nawet w Pentaksie K100, który wizjer ma podobno spory). Jest na to jakiś sposób?
    Kup inna muszle oczna.

Ehh, sprawdz sam ceny i dostepnosc tego, co cie initeresuje, a potem sluchaj opinii innych... Najlepiej sprawdzic samemu.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

To jeszcze jedno pytanie. Przeszedłem się po sklepach i nigdzie nie ma już E-500, jest za to E-400 i E-410, z czego na pierwszy mógłbym sobie jeszcze pozwolić. Czy to przyzwoite aparaty?

Poza tym w fotojokerze powiedziano mi, że do Olympusa nie sposób niczego dokupić (chodziło zapewne o obiektywy). Nie mam wielkich potrzeb i nie potrzebuję niczego wyjątkowego, ale czy to prawda, że Olympus ma tak słabe wsparcie? Polecono mi za to Canona 400D w tej samej cenie, co Olympus E-400 którego oglądałem.

Mam też pewien problem z wizjerem -- noszę okulary, więc rogi wizjera mam po przyłożeniu uzbrojonego oka nieco przysłonięte (nawet w Pentaksie K100, który wizjer ma podobno spory). Jest na to jakiś sposób?
    Jak najbardziej przyzwoite, szczególnie różnicę jakościową wnosi E-410 - podgląd na żywo, znacznie mniej szumiąca matryca i z tej dwójki E-400/410 ten drugi jest z pewnością bardziej godny polecenia. E-500 jest większym aparatem (ale ciągle dość małym) i jak dla mnie się lepiej trzyma niż E-400/410. Najlepiej sam je obmacaj. Osobiście wolałbym E-500 niż E-400, który jest malutki, lekki i ma obiektyw(y) z bagnetem z tworzywa.
    Sprzedawcami przy wyborze się nie kieruj - będą chcieć sprzedać to co mają, to na czym najwięcej zarabiają, czasem nawet dystrybutorzy poszczególnych firm dają im premie za sprzedaż właśnie aparatów określonej marki. Oczywiście nie wiem jak to jest w przypadku sklepu, w którym byłeś.
    Kupisz 400D - dostaniesz bardzo słaby obiektyw kitowy w komplecie, chociaż pewnie sam aparat ma jakieś tam walory. Kupisz Ollka - możesz ciągle dokupić 40-150 - ten jaśniejszy za 6, 7 stówek. Za tyle samo bardzo dobre szkło do makro - oczywiście według potrzeb...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    W Fotojokerze zawsze są chyba na nie. Wiem, jak sama chodziłam oglądać Nigdy nie wiedziałam u nich niczego Olympusowskiego, ale możliwe, że to zbieg okoliczności. Poszukałabym, tak jak radzi Ktotek, e-500 na rynku wtórnym z 2 obiektywami. Myślę, że jak na początek to aż nadto.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    widocznie nie handlują olympusem więc polecają to co mają.
    przyznam się bez bicia to samo robie z drukarkami HP. mam tylko je i nie chce mieć więcej to samo co z tuszami do reszty.
    Tylko tusz jak się skończy chcesz skoczyć do sklepu na osiedlu i kupić, a obiektyw przecież to nie to samo. Zawsze gdzieś dostaniesz, zamówisz.
    To nie jest biały kruk, to że nie ma u pani "Stasi" po sąsiedzku to nie oznacza że jest nieosiągalny.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik
    W Fotojokerze zawsze są chyba na nie. Wiem, jak sama chodziłam oglądać Nigdy nie wiedziałam u nich niczego Olympusowskiego, ale możliwe, że to zbieg okoliczności. Poszukałabym, tak jak radzi Ktotek, e-500 na rynku wtórnym z 2 obiektywami. Myślę, że jak na początek to aż nadto.
    Kiedyś mieli body olka z kitami ale teraz bieda, obskoczyłem 2 fotojokery przy okazji zakupów i zero sprzętu Olka, jedna strona żółta druga czerwona i słoiki różnej maści do tego.

PS. często słyszę reklamy Olka w Radiu ostatnio, nawet na gg szpanują nagrodą dla E-510
    pozdrawiam
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    E-500 to dla ambitnego fotoamatora bardzo dobry wybór. Myślę, że warto kupić z KITowym szkłem, a za małe pieniądze dokupić przejściówkę na M42 + jakieś dobre (i tanie) stałoogniskowe obiektywy. A może warto rozejrzeć się za używanymi puszkami i zaoszczędzone pieniądze zainwestować w optykę? Ja zrobiłem tak - kupiłem za 820 zł używanego E-300 w świetnym stanie i za 99 zł przejściówkę z Heliosem 44M-6 58mm/2. Dokupiłem jeszcze Tair'a 135mm/2.8 za 115 zł i mam zestaw do fotografii przyrodniczej Teraz zbieram kasę na KITa. Co do Pentaxa - zamiast K100D polecałbym raczej model ist DS (lub DS2). Nie mają stabilizacji, ale za to mają większy niż K100D wizjer (pentapryzmat zamiast układu luster). Myślę, że zarówno z Olka, jak i z Pentaxa będziesz zadowolony!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez caymer
    widocznie nie handlują olympusem więc polecają to co mają.
    No właśnie mieli Olympusa E-410, a doradzali Canona 400D, którego nie mieli

dinx6
    Gość
    Ostatnio w Fotojokerze w Krakowie zapytałem Pana Sprzedawcę co by mi polecił, że jestem ambitny i chcę się rozwijać, ale z kasą jest różnie. Od razu włożył mi do ręki 30D a na pytanie o szklarnie powiedział- mnóstwo i doskonały stosunek jakość- cena. Zapytałem podstępnie o Olka i szklarnię Zuiko, że ponoć ekstra słoiki. Usłyszałem, że Zuiko owszem tak, ale dawno temu i że obecnie Zuiko nie mają praktycznie ani jednego (sic!) dobrego słoika w ofercie.

Wspomniałem, że 50-tka wygrała jakieś tam plebiscyty na No.1 stałkę do lustrzanki cyfrowej, że ten 14-54 też ponoć niezły jest... Wiecie co usłyszałem? Robił pan kiedyś tym zdjęcia? No właśnie, jakby pan robił to by pan wiedział o czym mówię. TYLKO Canon!

I jak sądzicie, jakie aparaty po takim praniu mózgu może sprzedawać ten punkt?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dinx:

hehe, pewnie koleś chce zapracować na wycieczkę tudzież co innego. takie bonusy dostaje się od firm za grube wpychanie konkretnej marki...

jakbyś widział w perspektywie karaiby z mnóstwem dupeczek, to też byś popychał badziewie, z prędkością światła.