Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: E-500, Pentax K100 czy poprzestać na Canonie S5?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-500, Pentax K100 czy poprzestać na Canonie S5?

Obecnie robię zdjęcia kompaktem Canona, A510, który przestaje mi wystarczać. Moją główną bolączką jest bardzo długi czas reakcji migawki na naciśnięcie spustu i zaszumione zdjęcia.

Przymierzam się do lustrzanki (aczkolwiek nie jestem do końca przekonany, czy nie jest to dla mnie za dużo). Lubię przede wszystkim robić zdjęcia widoczków oraz zwierząt (kotów). Poza tym usiłuję wydobywać piękno z widoków brzydkich i zwyczajnych

Za Olympusem E-500 przemawia przekonujący mnie do niego kolega oraz cena, przeciwko natomiast marny zakres ogniskowych standardowego obiektywu (14-45mm).
    Canon S5 podoba mi się ze względu na spory zoom, martwi natomiast spora długość najmniejszej ogniskowej (odpowiednik 36mm). Wyszukałem jeszcze Fuji S9600, który ma dość krótką najmniejszą ogniskową (28mm) i zoom 10x.

Nie wiem, jak jest z czasem reakcji tych aparatów, w moim aparaciku jest to podobno 0.9 sekundy zgodnie z dpreview.com (zgroza) - chciałbym aby aparat reagował jak najprędzej. Niestety na dpreview.com w recenzjach E-500 i K100D nie ma podanych czasów reakcji - czyżby dla lustrzanek nie miało to znaczenia? Dla S5 migawka ma ponoć opóźnienie 0.45 sekundy, wydaje mi się to sporo.

Moje kryteria wyboru to:
    - cena do 2000, no maksymalnie 2500 zł
    - szybki czas reakcji
    - możliwie duży zakres ogniskowych
    - możliwość robienia ładnych odbitek A3 (ewentualnie A4) - jeżeli to możliwe w tej klasie cenowej

Pomożecie..?

Banned Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ja bym brał e500 sam go zamierzam kupić a robiłem nim już foty próbne i naprawdę jest ok.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Re: E-500, Pentax K100 czy poprzestać na Canonie S5?

Cytat Zamieszczone przez fliegermaus
    Pomożecie..?
    Pomożemy Towriszu

Po pierwsze nie porównuj kompaktu i lustrzanki - to 2 DIAMETRALNIE różne segmenty.
    Nawet najlepszy kompakt/hybryda nie da Ci tego co lustro (podobnie jak w tym powiedzeniu - nie da Ci tego ojciec, nie da matka, co może dać Ci Twoje sąsiadka )

Ja na Twoim miejscu wybrałbym E-500 - mam go od ponad półtora roku i póki co ani myślę o przesiadce (co w fali wypuszczania nowych body jest już jakąś oznaką zadowolenia
    Poza tym nie zapominaj, że wchodząc w body wchodzisz w system.

Generalnie poczytaj sobie tematy o rozterkach w przypadku różnych aparatów - pewnie znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie Twoje wewnętrzne pytania

Co do opóźnienia migawki - w E-500 (i generalnie we wszystkich lustrzankach) jest to czas pomijalnie mały.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Pomożecie..?
    Pomożemy Towriszu

Po pierwsze nie porównuj kompaktu i lustrzanki - to 2 DIAMETRALNIE różne segmenty.
    Zdaję sobie z tego sprawę, ale z drugiej strony -- może dobry kompakt, np. Canon S5 będzie robił zdjęcia porównywalne do E-500 z (jak się domyślam) najsłabszym w ofercie obiektywem 14-45. Nie będę na starcie inwestował w lepsze obiektywy, bo mnie nie stać, co najwyżej pokuszę się o znalezienie kompletu z dwoma obiektywami.

Moich zdjęć nie zamieszczam w prasie, nie robię z nich plakatów więc może lustrzanka nie jest dla mnie? Nie wiem.

Dobry kompakt ma też swoje plusy, np. podgląd zdjęcia na ekraniku, bo przyznam, że nie chce mi się korzystać z wizjera, gdy robię zdjęcia.

Przywykłem do zoomu 4x w A510 i nie wiem, czy obiektyw 14-45 nie będzie dla mnie trochę za ubogi.

Takie mam dylematy. Nie chcę lustrzanki wyłącznie dlatego, że ostatnio są modne i wstyd robić zdjęcia kompaktem. Mierzę zamiary na siły i swoje możliwości.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Za Olympusem E-500 przemawia przekonujący mnie do niego kolega oraz cena, przeciwko natomiast marny zakres ogniskowych standardowego obiektywu (14-45mm).
    Niestety nie istnieje coś takiego jak super uniwersalny i dobry obiektyw . Zakres 14-45 co odpowiada 28-90 na klatce 35mm, jest standardowym makresem obiektywów kitowych.

Nie wiem, jak jest z czasem reakcji tych aparatów, w moim aparaciku jest to podobno 0.9 sekundy zgodnie z dpreview.com (zgroza) - chciałbym aby aparat reagował jak najprędzej. Niestety na dpreview.com w recenzjach E-500 i K100D nie ma podanych czasów reakcji - czyżby dla lustrzanek nie miało to znaczenia? Dla S5 migawka ma ponoć opóźnienie 0.45 sekundy, wydaje mi się to sporo.
    Tu musisz oddzieliśc 2 sprawy:

1 - to czas na ustawienie ostrości i ten jest bardzo zależny od warunków oświetleniowych, kontrastu fotografowanego obiektu itp. - tu lustrzanki są generalnie zdecydowanie szybsze niż kompakty, ale nie oczekuj cudów szczególnie na kitowych obiektywach i w niesprzyjających warunkach.

2 - opóźnienie wykonania zdjęcia przy ustawionej ostrości - to bywa strasznie denerwujace w kompaktach (często na pozionie 0.2s), choć nie we wszystkich, zaś w lustrzankach praktycznie nie istnieje. opoźnienie jest tak małe, że go nie zauważysz.

Moje kryteria wyboru to:
    - cena do 2000, no maksymalnie 2500 zł
    - szybki czas reakcji
    - możliwie duży zakres ogniskowych
    - możliwość robienia ładnych odbitek A3 (ewentualnie A4) - jeżeli to możliwe w tej klasie cenowej
    Tak naprawdę zastanów się, czy jesteś gotowy, w pewnej perspektywie czasowej ponieść dodatkowe koszty i poświęcić trochę czasu na zabawę fotografia, bo zakup lustrzanki to dopiero początek drogi .
    Jeżeli tak, to nastaw się na to że efekty Twojej pracy na początku wydzą Ci się nezadowalające, zaczniesz ćwiczyć, męczyć swój sprzęt i siebie. Po jakimś czasie sięgniesz do starych zdjęć robionych kompaktem i ze zdziwieniem stwierdzisz, że w porówaniu do tego co teraz robisz to było straszne g.... i jak w ogóle mogłeś tym się zadowolić

Lustrzanka jest świetnym narzędziem, tylko że wymaga pewnej wiedzy i wprawy, nie da Ci zdjęć lepszych od ręki.

Cześć tu Mysza.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Zdaję sobie z tego sprawę, ale z drugiej strony -- może dobry kompakt, np. Canon S5 będzie robił zdjęcia porównywalne do E-500 z (jak się domyślam) najsłabszym w ofercie obiektywem 14-45. Nie będę na starcie inwestował w lepsze obiektywy, bo mnie nie stać, co najwyżej pokuszę się o znalezienie kompletu z dwoma obiektywami.
    Ja kupiłem podwójny KIT i jestem bardzo zadowolony. Dopiero niedawno dokupiłem najtańsze (i jak dobre!) macro 35mm Poza tym żaden kompakt nie da Tobie takiej głębi ostrości jak nawet tani zoom do lustra

Moich zdjęć nie zamieszczam w prasie, nie robię z nich plakatów więc może lustrzanka nie jest dla mnie? Nie wiem.
    Lustrzanka jest dla każdego, kto chce dowiedzieć się o fotografii więcej niż tylko gdzie jest spust.

Dobry kompakt ma też swoje plusy, np. podgląd zdjęcia na ekraniku, bo przyznam, że nie chce mi się korzystać z wizjera, gdy robię zdjęcia.
    W takim razie poczekaj i kup sobie E-410/510. I jeszcze jedno - nie porównuj wizjera elektronicznego z kompaktu do optycznego w lustrzance. Używałeś kiedyś lustrzanki?

[quote]Przywykłem do zoomu 4x w A510 i nie wiem, czy obiektyw 14-45 nie będzie dla mnie trochę za ubogi.[quote]

Z 1 da się żyć Na szczęście tanie teleobiektywy Olka są naprawdę dobre ...

Kiedyś miałem zaawansowaną hybrydę (Dimage 5) i za nic bym nie wrócił do czegoś takiego. Jeżeli tylko oswoisz się z lustrem, to już nie będziesz chciał wracać do kompaktu
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

W takim razie poczekaj i kup sobie E-410/510. I jeszcze jedno - nie porównuj wizjera elektronicznego z kompaktu do optycznego w lustrzance. Używałeś kiedyś lustrzanki?
    Nie, nigdy, a chciałbym wreszcie spróbować.

Przywykłem do zoomu 4x w A510 i nie wiem, czy obiektyw 14-45 nie będzie dla mnie trochę za ubogi.
    Z 1 da się żyć Na szczęście tanie teleobiektywy Olka są naprawdę dobre ...
    Z jednym obiektywem?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mysza
    Tak naprawdę zastanów się, czy jesteś gotowy, w pewnej perspektywie czasowej ponieść dodatkowe koszty i poświęcić trochę czasu na zabawę fotografia, bo zakup lustrzanki to dopiero początek drogi .
    O coś takiego mi właśnie chodzi, tzn. o zabawę. No cóż, na razie nikt zdecydowanie nie odradził mi kupowania lustrzanki, to dobry znak

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    W podanym przez Ciebie budżecie (2 tys pln) spokojnie kupisz na rynku wtórnym E-500 z dwoma obiektywami w starszych wersjach. Sam sprzedałem taki zestaw, na którym trudno się było doszukać śladów używania.
    O czas reakcji E-500 się nie martw ale pamiętaj, że po włączeniu aparatu działa SSWF stąd aparat jest gotowy minimalnie później (3sek) niż konkurencja nie mająca czyszczarki.
    Miałem E-500 - bardzo przyjemny aparat... - teraz za małe pieniążki do dostania. W Hybrydy bym się nie pchał a wszystko inne będzie nieco lub sporo droższe...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    W podanym przez Ciebie budżecie (2 tys pln) spokojnie kupisz na rynku wtórnym E-500 z dwoma obiektywami w starszych wersjach. Sam sprzedałem taki zestaw, na którym trudno się było doszukać śladów używania.
    O czas reakcji E-500 się nie martw ale pamiętaj, że po włączeniu aparatu działa SSWF stąd aparat jest gotowy minimalnie później (3sek) niż konkurencja nie mająca czyszczarki.
    Miałem E-500 - bardzo przyjemny aparat... - teraz za małe pieniążki do dostania. W Hybrydy bym się nie pchał a wszystko inne będzie nieco lub sporo droższe...
    To jeszcze jedno pytanie. Przeszedłem się po sklepach i nigdzie nie ma już E-500, jest za to E-400 i E-410, z czego na pierwszy mógłbym sobie jeszcze pozwolić. Czy to przyzwoite aparaty?

Poza tym w fotojokerze powiedziano mi, że do Olympusa nie sposób niczego dokupić (chodziło zapewne o obiektywy). Nie mam wielkich potrzeb i nie potrzebuję niczego wyjątkowego, ale czy to prawda, że Olympus ma tak słabe wsparcie? Polecono mi za to Canona 400D w tej samej cenie, co Olympus E-400 którego oglądałem.

Mam też pewien problem z wizjerem -- noszę okulary, więc rogi wizjera mam po przyłożeniu uzbrojonego oka nieco przysłonięte (nawet w Pentaksie K100, który wizjer ma podobno spory). Jest na to jakiś sposób?