Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: E-510 warczy

| OlyJedi Awatar Abedin
    Mieszka w
    Słupsk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    "Gdy wyłączasz aparat, może on zainicjować funkcję stabilizatora obrazu. Aparat będzie drgał w trakcie wykonywania tej operacji , ale nie jest to usterka. " Dokładny cytat z instrukcji
    Abedin

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gyver
    proponuje przeczytac instrukcje obslugi (ta skrocona) jak wol jest napisane ze jak ustawimy IS, to przy wylaczeniu aparatu beda drgania; ja mialem ten sam problem, ale 20 s. grzebania po skroconej instrukcji i znalazlem w uwagach wyjasnienie

str. 30 gora strony wskazowki 4 pkt. znaczy kropka
    Cytat Zamieszczone przez Abedin
    "Gdy wyłączasz aparat, może on zainicjować funkcję stabilizatora obrazu. Aparat będzie drgał w trakcie wykonywania tej operacji , ale nie jest to usterka. " Dokładny cytat z instrukcji
    Świetnie, ale nie pytam o to, skąd się biorą drgania (umiem czytać ze zrozumieniem), lecz dlaczego ich nie ma, gdy wyłączamy tylko IS, jeśli rzeczywiście służą 'zerowaniu' położenia matrycy?

Patrząc zdroworozsądkowo, jeśli zerowanie położenia matrycy jest w ogóle potrzebne, to powinno następować w każdym przypadku, gdy dezaktywujemy IS, czy to w trakcie pracy aparatu, czy też podczas jego wyłączania. W przeciwnym razie jeśli wyłączymy tylko IS (nie aparat) i będziemy dalej fotografować, będziemy to robili na 'niewyzerowanej' matrycy.

I z nieco innej beczki: możemy uniknąć 'warczenia', wyłączając najpierw IS, a dopiero potem aparat. Ale czemu oprogramowanie aparatu nie może tego zrobić za nas, działąjąc w 2 krokach: (ewentualne) wyłączenie IS, shutdown?

Mam nadzieję, że problem stał się bardziej zrozumiały, a ewentualne odpowiedzi będą bardziej na temat.

Być może chodzi o to, że w czasie gdy aparat jest włączony (IS także) "zna" położenie matrycy (położenie neutralne), a ze względów bezpieczeństwa, po ponownym uruchomieniu odbywa się kalibracja i pozycjonowanie - innego wytłumaczenia nie znalazłem, a hipotezy o mocniejszym strząsaniu ciał obcych z matrycy do mnie nie trafiają

Pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów