Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: E-510 warczy

| OlyJedi Awatar leodan
    Mieszka w
    W-WA
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zawsze twierdzę,czytać instrukcję ,od tego jest.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kilka dni temu nabyłem e-510 w sklepie w USA, sprzedawca przede wszystkim zademonstrował mi co się dzieje przy wyłączaniu aparatu z włączoną funkcją IS i uprzedził, że to normalne zjawisko i nie jest podstawą do reklamacji (ciekawe czy w Polsce ktokolwiek o tym wspomina). Chociaż jest to "normalne" zalecił wyłączanie IS przed wyłączeniem aparatu - mieli klienta, który nie wiedząc co się dzieje, wielokrotnie włączał i wyłączał aparat - w końcu przestało warczeć (działać też przestało), ale w końcu to jeden przypadek na setki sprzedanych aparatów i w dodatku w kraju analfabetów technicznych.

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Z moich obserwacji, studiowania instrukcji, i obcowaniu z E510 wynika że:

CZYSZCZENIE ULTRADŹWIĘKOWE MATRYCY > SSWF jest włączany przy włączeniu aparatu oraz przy wyjściu z trybu czuwania, przy włączniu i wyłączniu LV, i nie sposób przerwać tego procesu n.p. przyciśnięciem spustu migawki.

STABILIZATOR OBRAZU > IS jest sprawdzany, zerowany przy wyłączeniu aparatu, jeśli funkcja IS jest włączona. I to jest powód drgań aparatu przy wyłączaniu, z dużym prawdopodobieństwem mogę twierdzić, iż dodatkowo to trzepanie matrycą wspomaga SSWF i ma za zadanie usunięcie z niej gabarytowo większych cząstek, z którymi mogą nie poradzić sobie ultradźwięki.

Oczywiście Humane Errare Est, ja również, więc są to wyniki mojej obserwacji, nie oficjalna informacja ze strony OL.

Pozdrawiam

tymin3
    Gość
    Przeciez czyszczenie moze uruchamiac sie przy wylaczaniu aparatu bo i tak matryce zaslania migawka wiec jak cos wpadnie to dopiero po jakims czasie osiadzie na matrycy, a nie odrazu po wymienia szkla

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dokładnie > matryca [oprócz trybu czyszczenia] jest zawsze zasłonięta przez migawkę. MZ jest w tym też trochę marketingu > włączasz, ładnie mruga dioda w modnym niebieskim kolorze, informując od razu o tym, że w aparacie jest zamontowany "cud techniki", a jego wartość użytkowa jest nie do przecenienia. A że E-NEXT kupią ludzie którzy nie przeglądają sklepowych półek w poszukiwaniu "który ładniejszy i ma więcej bajerjów [notabene wiem to z obserwacji w SATURNIE > na 5 podziwiających lustra, 4 jako najważniejszy argument brało wielkość body, estetykę wykonania > najlepiej srebrny, no i długość kitowej lufy]" to można SSWF odpalać mniej ceremonialnie :P
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ludzie poco drążycie temat w którym już wszystko wyjaśniono
    JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jeśli ktoś ze 100% pewnością wyjaśnił po co E510 trzepie matrycą przy wyłączaniu to rzeczywiście nie ma o czym rozmawiać. Ja przynajmniej nie znalazłem takiej wypowiedzi (ale mogłem przeoczyć), stąd wpis o moich domniemaniach. Pozdrawiam !
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Awatar budda
    Mieszka w
    Chyliny/Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver
    Jeśli ktoś ze 100% pewnością wyjaśnił po co E510 trzepie matrycą przy wyłączaniu to rzeczywiście nie ma o czym rozmawiać. Ja przynajmniej nie znalazłem takiej wypowiedzi (ale mogłem przeoczyć), stąd wpis o moich domniemaniach. Pozdrawiam !
    przeczytaj wszystko uważnie,przecież zostało wyjaśnione to IS jest zerowany przed wyłączeniem aparatu
    E-500

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez budda
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver
    przeczytaj wszystko uważnie,przecież zostało wyjaśnione to IS jest zerowany przed wyłączeniem aparatu
    Imho nic nie zostało wyjaśnione w 100%. Jeśli 510 warczy przed wyłączeniem, to dlaczego nie warczy, gdy przestawiamy go z trybu stabilizacji w tryb bez stabilizacji (nie wyłączając przy tym aparatu)? Czyżby wtedy matryca nie wracałą na 'pozycję wyjściową'? A może coś źle rozumiem? Proszę mnie oświecić...

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    proponuje przeczytac instrukcje obslugi (ta skrocona) jak wol jest napisane ze jak ustawimy IS, to przy wylaczeniu aparatu beda drgania; ja mialem ten sam problem, ale 20 s. grzebania po skroconej instrukcji i znalazlem w uwagach wyjasnienie

str. 30 gora strony wskazowki 4 pkt. znaczy kropka

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów