Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: E-510 warczy

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Moim zdaniem wszystko ma swoje wady i zalety. Zmiana obiektywu daje szanse na zasyfienie matrycy, wyrazna szanse i filtr dzialajacy przy wlaczeniu temu zapobiega. Niestety spowalnia to start. Dlatego moim zdaniem czyszczarka moglaby dzialac zawsze przy wylaczaniu (chodzi o marketing), a na zadanie przy wlaczaniu, by mozna bylo sobie przeczyscic po zmianie szkla, jesli sie wie, ze ryzyko zasyfienia bylo duze. Moim zdaniem po prostu oba rozwiazania maja wyrazne wady, wiec powinny byc polaczone.
    Masz racje z ta zmiana obiektywu, ale Rafal ujal todobrze. Dla mnie szybki start wazniejszy.
    Czesc.Ch.
    Oczywiscie, to kwestia tego, co dla kogo wazniejsze. Dla Olka SSWF to marketingowo wazna rzecz, wiec albo przy wylaczaniu, albo wlaczaniu musi dzialac zawsze. W tym wypadku lepiej przy wylaczaniu, a przy wlaczaniu opcjonalnie. Coz, tak niestety nie jest. Ciekawe jak to bedzie w E-3? Pewnie tez przy wylaczaniu. Czasem zdarza mi sie, ze powolny start mojego Olka spowoduje, ze jakies ujecie mi przepadnie, ale to jest naprawde rzadko bo juz sie nauczylem, ze wkladajac reke do torby trzeba czym predzej szukac przelacznika ON/OFF... Da sie z tym zyc.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Oleryk
    Gość

Re: E-510 warczy

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    Cytat Zamieszczone przez Sagarmatha
    Witam
    Przy wyłączaniu aparatu i włączonej funkcji IS aparat "warczy" przy wyłączaniu. Jako że ok. 1/3 zdjęc wykonuje w zakresie gdzie korzystam z IS, mam tą funkcję włączoną na stałe. Czy coś to szkodzi, że wyłączam aparat z włączoną funkcją IS?
    Pozdrawiam
    warczy odkurzacz na matrycy a nie IS, a odkurzacza wyłaczyć nie można. Troche bezsensu jest mieć non-stop włączoną stabilizację tym bardziej ze jak sam piszesz tylko
    1/3 zdjęć wykonujesz w zakresie w którym jest ona potrzebna. Pewnie to nic nie szkodzi ale na bank zwiększa zużycie baterii
    pozdrawiam
    Odkurzacz w tym modelu dziala przy wylaczeniu aparatu. Slusznie! Skraca to znacznie czas gotowosci do pracy, a wylaczanie niech trwa ile chce
    Czesc.Ch.
    Skąd te informacje?
    Mam wlaśnie swojego E-510 w ręku.
    Kontrolka SSWF miga mi przy każdym włączeniu aparatu.
    A drgania i warczenie przy wyłączaniu występują tylko przy włączonej funkcji IS.
    Po wyłączeniu tejże aparat przy wyłączaniu ani drgnie, ani mrugnie.
    O czym to świadczy?

Zastanówcie się, co piszecie.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Gdzieś pisali [może w tym pdfie...? musze sprawdzic], ze w E-Next SSWF bedzie przy wylaczaniu.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar majkelx
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Re: E-510 warczy

Oczyszczanie :
    jest ultradźwiękowe,
    nie ryczy,
    trwa nie więcej niż pół sekundy,
    nie spowalnia aparatu bo ten ma tym czasem inne rzeczy do roboty,
    włącza się po włączeniu aparatu i po zmianie obiektywu.

A dałbym sobie uciąć cosik że ryczy (ryczą) obiektywy (sprawdzę).
    IS w czasie działania też nie ryczy.

/EDIT
    Ryczy body, również bez obiektywu...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzwiek zwiazany jest z funkcja stabilizacji matrycy a dokladniej z jej ponownym ustawieniem w pozycji wyjsciowej po zakonczeniu pracy. Ponizej szczegolowe wyjasnienia Olympusa na ten temat:

"When the camera is powered down, slight vibration and noise occur as the Supersonic Wave Drive motor resets the image sensor to its default position. The camera takes this action when shooting with the Image Stabilizer function set to I.S. 1 or I.S. 2. In either mode, the camera moves the sensor during shooting in order to counter the effects of camera shake. When the power is turned off, the camera moves the sensor back into the default position.

When Image Stabilizer is set to OFF, the sensor does not move during shooting and so does not need to be reset. However, if shooting with a zoom lens, some noise may still be heard when the camera is powered off as the lens resets its focus to infinity.

If both Image Stabilizer and Lens Reset are set to OFF, the camera will power down in silence."

Oleryk
    Gość
    A dyć mówilem, ze to IS ale mię nie sluchali...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ale to jak jest w koncu z tym czyszczeniem?
    Co post na forum to inna opinia. Tzn jedni pisza ze przed inni ze po.
    Najlepsze ze wszyscy maja argumenty na swoja teze

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez malandy
    Ale to jak jest w koncu z tym czyszczeniem?
    Co post na forum to inna opinia. Tzn jedni pisza ze przed inni ze po.
    Najlepsze ze wszyscy maja argumenty na swoja teze
    w E-510 czyszcznie matrycy odbywa się przy włączaniu aparatu co sygnalizuje migocąca lampka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    @malandy
    SSWF po wyłączniu aparatu nie ma sensu - jeżeli zmienisz w terenie obiektyw, to wolałbyś, żeby aparat na starcie zdmuchnął ewentualnych gości.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kupiłem sobie e-510. Wziąłem do rączki instrukcję obsługi i zacząłem sobie ją przeglądać. No bo od tego jest. System czyszczenia matrycy jest uruchamiany po włączeniu aparatu. Aparat "warczy" w czasie np. wyłączania aparatu, ponieważ użytkownik nie wyłączył manualnie IS i to ona jest za te dźwięki odpowiedzialna. Według producenta aparatowi to nie przeszkadza. (ja osobiście nie wierzę w takie coś i staram się nie dopuszczać do tych jęków). Do nie dawna wszyscy narzekali, że żadnemu z producentów nie chce się drukować instrukcji w języku polskim, teraz prawo się zmieniło, mamy polskie instrukcje, a my w dalszym ciągu ich nie czytamy. A to skutkuje np. tym że można zawału dostać. Tak jak w moim przypadku, ale szybko instrukcja w dłoń i wielka ulga. Warczy, ale będzie działać i na dodatek jest to rzecz "normalna".

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów