Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: E-510 warczy

| OlyJedi Awatar Sagarmatha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

E-510 warczy

Witam
    Przy wyłączaniu aparatu i włączonej funkcji IS aparat "warczy" przy wyłączaniu. Jako że ok. 1/3 zdjęc wykonuje w zakresie gdzie korzystam z IS, mam tą funkcję włączoną na stałe. Czy coś to szkodzi, że wyłączam aparat z włączoną funkcją IS?
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Re: E-510 warczy

Cytat Zamieszczone przez Sagarmatha
    Witam
    Przy wyłączaniu aparatu i włączonej funkcji IS aparat "warczy" przy wyłączaniu. Jako że ok. 1/3 zdjęc wykonuje w zakresie gdzie korzystam z IS, mam tą funkcję włączoną na stałe. Czy coś to szkodzi, że wyłączam aparat z włączoną funkcją IS?
    Pozdrawiam
    warczy odkurzacz na matrycy a nie IS, a odkurzacza wyłaczyć nie można. Troche bezsensu jest mieć non-stop włączoną stabilizację tym bardziej ze jak sam piszesz tylko
    1/3 zdjęć wykonujesz w zakresie w którym jest ona potrzebna. Pewnie to nic nie szkodzi ale na bank zwiększa zużycie baterii
    pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Oleryk
    Gość
    No własnie...nie
    Warczy właśnie stabilizator i "ten typ tak ma"
    Szkodzić niby nie szkodzi ale ciekawe, czy nie przedloży się to na żywotność mechanizmu IS.
    Ja jednak wyłączam gdy nieużywam.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Woytec60
    No własnie...nie
    Warczy właśnie stabilizator i "ten typ tak ma"
    Szkodzić niby nie szkodzi ale ciekawe, czy nie przedloży się to na żywotność mechanizmu IS.
    Ja jednak wyłączam gdy nieużywam.
    pentax tez tak ma

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez willow32
    Witam
    Pozdrawiam
    warczy odkurzacz na matrycy a nie IS, a odkurzacza wyłaczyć nie można. Troche bezsensu jest mieć non-stop włączoną stabilizację tym bardziej ze jak sam piszesz tylko
    1/3 zdjęć wykonujesz w zakresie w którym jest ona potrzebna. Pewnie to nic nie szkodzi ale na bank zwiększa zużycie baterii
    pozdrawiam
    Odkurzacz w tym modelu dziala przy wylaczeniu aparatu. Slusznie! Skraca to znacznie czas gotowosci do pracy, a wylaczanie niech trwa ile chce
    Czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    Witam
    Pozdrawiam
    pozdrawiam
    Odkurzacz w tym modelu dziala przy wylaczeniu aparatu. Slusznie! Skraca to znacznie czas gotowosci do pracy, a wylaczanie niech trwa ile chce
    Czesc.Ch.
    Przy zmianie obiektywu wylacza sie aparat. Podczas zmiany, gdy body jest na moment otwarte moze jakis pyl wpasc. Po zalozeniu obiektywu aparat zostaje wlaczony, ale nie czysci brudu (chociaz moglby), ktora ma duze szanse w srodku sie znalezc. To chyba tez nie jest najlepsze rozwiazanie, prawda?
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kto co lubi

Ja tam bym sie cieszyla, gdyby w E330 SSWF dzialal przy wylaczaniu, wlasnie ze wzgledu na szybszy start. Albo chociaz zby mozna bylo wlaczac SSWD na żądanie jak np. mapowanie pikseli.

[nieraz nie wylaczylam aparatu na zmiane szkielek i nic sie nie stalo ]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez suchar
    Przy zmianie obiektywu wylacza sie aparat. Podczas zmiany, gdy body jest na moment otwarte moze jakis pyl wpasc. Po zalozeniu obiektywu aparat zostaje wlaczony, ale nie czysci brudu (chociaz moglby), ktora ma duze szanse w srodku sie znalezc. To chyba tez nie jest najlepsze rozwiazanie, prawda?
    Nie zgadzam się. Przecież to nie jest tak, że przy jednorazowym odłączeniu obiektywu do korpusu dostaje się chmara pyłów, zasyfia na maxa matrycę i dopiero wbudowany "odkurzacz" usuwa dziadowsto z matrycy. Jeśli popatrzeć na to statystycznie (np. sto odłączeń obiektywu i ilość pyłków na matrycy), to nie ma znaczenia, czy "trzepaczka" bzyka przy włączaniu aparatu, czy przy wyłączaniu.

Ma to jednak zasadnicze znaczenie jeśli chodzi o gotowość aparatu do pracy. IMHO "czyszczałka" winna uruchamiać się przy wyłączaniu aparatu. Kilka fajnych ujęć mi przepadło, bo moja E500 długo "myśli" po włączeniu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Moim zdaniem wszystko ma swoje wady i zalety. Zmiana obiektywu daje szanse na zasyfienie matrycy, wyrazna szanse i filtr dzialajacy przy wlaczeniu temu zapobiega. Niestety spowalnia to start. Dlatego moim zdaniem czyszczarka moglaby dzialac zawsze przy wylaczaniu (chodzi o marketing), a na zadanie przy wlaczaniu, by mozna bylo sobie przeczyscic po zmianie szkla, jesli sie wie, ze ryzyko zasyfienia bylo duze. Moim zdaniem po prostu oba rozwiazania maja wyrazne wady, wiec powinny byc polaczone.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Moim zdaniem wszystko ma swoje wady i zalety. Zmiana obiektywu daje szanse na zasyfienie matrycy, wyrazna szanse i filtr dzialajacy przy wlaczeniu temu zapobiega. Niestety spowalnia to start. Dlatego moim zdaniem czyszczarka moglaby dzialac zawsze przy wylaczaniu (chodzi o marketing), a na zadanie przy wlaczaniu, by mozna bylo sobie przeczyscic po zmianie szkla, jesli sie wie, ze ryzyko zasyfienia bylo duze. Moim zdaniem po prostu oba rozwiazania maja wyrazne wady, wiec powinny byc polaczone.
    Masz racje z ta zmiana obiektywu, ale Rafal ujal to dobrze. Dla mnie szybki start wazniejszy.
    Czesc.Ch.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów