Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 75

Wątek: Moje odczucia po 2 miesiącach z m4/3

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Moje odczucia po 2 miesiącach z m4/3

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    troszkę z historii
    - równolegle z canon d30 (pierwsza lustrzanka "popularna" canona) wypuszczono canona g2, z d60 canona g5
    - założeniem tych kompaktów było uzupełnienie dla użytkowników lustrzanek, czyli bardzo dobre wykonanie i duża wytrzymałość mechaniczna, bardzo przyzwoity obrazek, rewelacyjna optyka, a najważniejsze ... to ta sama karta pamięci, te same systemowe lampy, podobne meni i ten sam akumulator z ładowarką, dając do zrozumienia, że kompaktem też da radę robić fotki, część "gazeciarzy" używała tych modeli
    czyli powrót do sprawdzonych rozwiązań, a nie nowości na rynku
    Fakt, miałem G5 i sprzedałem, bo 25mm to było dla mnie za wąsko. Ale w kolejnych modelach Canon się osłabił i G7/G9 już mi tak nie leżały ...
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Janko - Dużo wcześniej już był C-5050 który jak wyszedł to właśnie konkurował z lustrzankami ze swojego okresu
    - równolegle z canon d30 (pierwsza lustrzanka "popularna" canona) wypuszczono canona g2, z d60 canona g5
    - założeniem tych kompaktów było uzupełnienie dla użytkowników lustrzanek, czyli bardzo dobre wykonanie i duża wytrzymałość mechaniczna, bardzo przyzwoity obrazek, rewelacyjna optyka
    Oj, chyba wam się trochę zapomniało jak było naprawdę. Akurat miałem G3 zaraz przed 300D i między tymi aparatami była przepaść. Kompakty sprzed powiedzmy G7 (który nie miał rawów) to była glajza nadająca się na pocztówki. Dziś oglądam te zdjęcia i nawet na HD się nie nadają - rozmemłane wszystko. Wtedy cieszyły, bo nie było punktu odniesienia, ale zakup lustra powodował zwykle szok. Nawet SP350 ledwo dawał radę, choć był tam i raw, i pełen manual, zresztą: http://as.elte-s.com/patrz/duze/0549.jpg
    Rewolucja kompaktowa zaczęła się modelem G9, a pamiętam, że śledziłem ten rynek, bo zawsze zakładałem, że będę chciał mieć aparat możliwie mały. Do dziś do tej rewolucji nie dołączył Nikon (ma niby zaawansowany kompakt, ale pod każdym względem jest on co najwyżej przeciętny).
    Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Fakt, miałem G5 i sprzedałem, bo 25mm to było dla mnie za wąsko
    One wszystkie miały eq. 35mm, a i to dość marnie w rogach.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    One wszystkie miały eq. 35mm, a i to dość marnie w rogach.
    Tak, błąd literowy, 35,

Wiesz co, ja oglądałem zdjęcia z C-5050 ostatnio i szczerze byłem zdziwiony jakością. Oczywiście na ISO max 200
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    A czy ja gdziekolwiek piszę o kompakcie?, Napisałem z własnego doświadczenia jak to jest. Zanim coś napiszesz to weź kiedyś ze sobą podobny zestaw foto na 12h wędrówkę po Wysokich Tatrach (mój statyw waży prawie 3kg, taki tylko mam) to pogadamy.
    Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Kurcze, jak wrócę do domu, to sobie aż zważę moje graty (wiele ich nie ma) 4/3
    No i z głupot zważyłem.
    E-520 + dodatkowa karta CF i akumulator, ZD14-54, ZD40-150, FL-36R + dodatkowy komplet akumulatorów, 2 ściereczki do obiektywów i mój dziadowski statyw.
    Wszystko razem 2502g.
    To już wiem, że jak zmienię statyw to waga skoczy
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    No i z głupot zważyłem.
    E-520 + dodatkowa karta CF i akumulator, ZD14-54, ZD40-150, FL-36R + dodatkowy komplet akumulatorów, 2 ściereczki do obiektywów i mój dziadowski statyw.
    Wszystko razem 2502g.
    To już wiem, że jak zmienię statyw to waga skoczy
    ...statyw mam cięższy... muszę w końcu poszukać czegoś bardziej do O-MD pasującego i lżejszego tyle że zawsze coś innego jest do kupienia...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    ...statyw mam cięższy... muszę w końcu poszukać czegoś bardziej do O-MD pasującego i lżejszego tyle że zawsze coś innego jest do kupienia...
    Romek ma fajne Sirui
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

teraz nie kupuję, mam kilka planów weekendowych: narty biegowe jeszcze jeden weekend, wyjazd w góry na ognisko i kulig, zimowe wejście na Kościelec. To te najbliższe planowane "imprezy"

| OlyJedi Awatar omox
    Mieszka w
    Warszawa i okolice
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria
    Ja lustrzanki używałem tylko z filmami... gdy nastała era cyfrowa, lustrzanki były dla mnie totalnym nieporozumieniem, nie mogłem pojąć czemu ciągle to lustro???! małpy miały live view a drogie lustrzanki nie! pierwszym moim aparatem był sony F707... bardzo go lubiłem, był kosmicznie drogi ale wtedy wszystko było drogie potem kupiłem sony R1 był to cudowny aparat z bardzo wolnym AF... niestety ważył chyba z kilogram i po którejś wyprawie w góry powiedziałem DOŚĆ! plecy za bardzo bolały. wieczory po zejściu z gór to był koszmar, ból w plecach i ramionach skutecznie uprzykrzał mi odpoczynek wieczorny.
    i wtedy w saturnie pojawił się Panasonic G1... gdy wziąłem go do ręki, zobaczyłem wizjer i szybkość działania AF następnego dnia był mój... przeżył ze mną wiele wypraw w Polsce i za granicą, nie kręcił jednak filmów i trochę za bardzo szumiał jak na mmój gust więc zmieniłem go na identycznie wyglądający GH2, którego używam do dziś.
    w mojej torbie mam korpus i niezależnie od wszystkiego ZAWSZE 20mm f/1.7,
    gdy kupowałem swoją szklarnię Olympus nie miał w ofercie ciekawych obiektywów więc skupiłem się na ofercie Panasonica, polecam genialny 7-14 i 45 macro, oczywiście zachowałem kitowy obiektyw 14-45 z G1 sprzedając kita od GH2 (14-42 z plastikowym mocowaniem) jest taniutki i bardzo często go używam latem w ciągu dnia.
    Teraz sytuacja jest diametralnie inna, Olympus ma w ofercie świetne obiektywy i trochę ubolewam, że niestety nie wszystkie mają sens z korpusami Panasonica ze względu na brak stabilizacji...
    mimo to kuszą oprócz samego OM-D obiektywy 45, 75 oraz z oferty Panasonica 25 f/1.4 którą mam zamiar upolować w najbliższej przyszłości.
    Minęło już kilka ładnych lat odkąd używam MFT i nigdy nie żałowałemm tego wyboru. Ani przez sekundę chociaż na rynku fotograficznym naprawdę wiele się przez ten okres zadziało.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Janko Muzykant - i zaś namieszał i coś niedokładnie (ps: zgodnie z tradycją )
    pisałem o 30D NIE 300D - zaś G5 robił bardzo dobre fotki, a 300D, to już była późniejsza zabawka
    wielosystemowy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Janko Muzykant - i zaś namieszał i coś niedokładnie (ps: zgodnie z tradycją )
    pisałem o 30D NIE 300D - zaś G5 robił bardzo dobre fotki, a 300D, to już była późniejsza zabawka
    G5 - lipiec 2003, 300D - kwiecień 2003 czyli wcześniej, a nie później
    Przesiadłem się z G3 (lipiec 2002) właśnie na 300D. A 30D to było znacznie później (profi bratem 300D było 10D).