Strona 9 z 23 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 227

Wątek: Canon 40d - ma LiveView!

Mieszka w
    Cleethorpes
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    ... Mimo wszystko tłok do tortu jest spory a dla Olka nie widzę dużego kawałka
    ja też nie, canon faktycznie fajne body wypuścił,
    pozycja olka zależy tylko od tego jaki będzie E-next i za ile, jeśli faktycznie okaże się dobry rok temu, to znów kilka osób odejdzie z 4/3

w sklepie foto do którego przeniosłem się z zakupami po rezygnacji z jessops (ich "fachowość" mnie dobijała)
    sprzedają głównie tylko canony, no i nikony, E-510 maja w kicie, i tyle na temat 4/3,
    sprzedawcy polecają canona, i jak taki klient zobaczy cały sklep zawalony sprzętem canona, różne body analogowe i cyfrowe, pełno szkieł, lampy ... to raczej olka nie kupi, mimo że sprzedawca wie co sprzedaje, potrafi pokazać i zademonstrować,
    40D zabrało olkowi całą przewagę (podgląd, czyszczłka), a nie oszukujmy się, wygląd też swoje robi, canon wygląda bardziej profi, no i "You can, canon" było przez chwilę we wszystkich gazetach .....

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konopia
    w sklepie foto do którego przeniosłem się z zakupami po rezygnacji z jessops (ich "fachowość" mnie dobijała)
    sprzedają głównie tylko canony, no i nikony, E-510 maja w kicie, i tyle na temat 4/3,
    sprzedawcy polecają canona, i jak taki klient zobaczy cały sklep zawalony sprzętem canona, różne body analogowe i cyfrowe, pełno szkieł, lampy ... to raczej olka nie kupi, mimo że sprzedawca wie co sprzedaje, potrafi pokazać i zademonstrować,
    40D zabrało olkowi całą przewagę (podgląd, czyszczłka), a nie oszukujmy się, wygląd też swoje robi, canon wygląda bardziej profi, no i "You can, canon" było przez chwilę we wszystkich gazetach .....
    Jest dokładnie tak jak piszesz - ja Olka E-500 kupiłem przez internet nawet bez uprzedniego macania (miałem w rękach tylko E-300 .. ) bo nigdzie go nie było - byłem świadomy tego co chcę, a moja ocena bazowała tylko na podstawie opinii testerów i wyglądu (był kupiony tuż po premierze) i akurat nie żałuję, bo jestem z niego bardzo zadowolony. W przypadku innego systemu bym tak nie zrobił (problemy z jakością i powtarzalnością)
    Ale ja należę do tych co wiedzą czego chcą ... inni kupują to co im sprzedawca podsunie pod nos ... Dobrze, że Olek zrobił roadshow - może teraz go niektórzy polubią i będą chętniej polecać
    A co do reklam, to w swoim czasie E-500 miało 2-stronnicowe rozkładówki w bardzo wielu gazetach za granicą (nie pamiętam jak było w PL ... ) i podobno przyniosło to efekty Więc jakaś nadzieja jeszcze się tli

Z jedneej strony, to dobrze, że wyciekł ten pdf - gdyby nie to, to w tej sytuacji już nikt by nie pamiętał o E-X po takiej podwójnej premierze Canona ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Panowie stawiam na 24 sierpnia - ze coś zobaczymy od olka
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konopia
    40D zabrało olkowi całą przewagę (podgląd, czyszczłka)
    Jak czyszczałka działa tak jak w 400d to w sumie tak jak by jej nie było... przynajmniej z praktycznego punktu widzenia...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Nie zapominaj, jak duża jest siła marketingu - na forach internetowych nie wiele osób ma odwagę napisać, że coś jest ble, w sklepie sprzedawca nie powie, że Canon jest ble, więc jak się ma potencjalny nabywca o tym dowiedzieć?
    tym bardziej nie powinniśmy na forum Olympusa utrwalać mitów i bajek, jak to zamiar zrobić miał The Zoom. Fascynować się bajerami canona, kiedy o wiele lepsze udoskonalenia będą w zbliżającym się E3, dodajmy: udoskonalenia upakowane w zdecydowanie solidniejsza puszkę ze stabilizacją matrycy. Nie wiem, jak można się jarać czyszczałką Canona, która niczego nie czyści, mając w łapie E1 ...

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ktotek niekoniecznie musi być tak jak piszesz. Nie jest niezbędnym by OIS był w Zuiko, bo jest w Leice (Panas ma zamiar wypuścić jeszcze kilka szkieł z OIS). Kolejna sprawa to czyste wysokie ISO i jasne szkła... Może nie mamy ich tanio, ale przecież w systemie są najjaśniejsze długie tele 300/2.8 90-250/2.8 - gdzie znajdziesz jaśniejsze (przelicz to na odpowiednik ogniskowej). Ponadto powoli, bo powoli ale jednak Olek z poziomem szumów zaczyna dorównywać do stawki... Moje powyższe gdybanie ma szanse się udać przy spełnieniu kilku warunków, ale nie są one moim zdaniem niemożliwe
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Awatar Raptor
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez polek
    Fascynować się bajerami canona, kiedy o wiele lepsze udoskonalenia będą w zbliżającym się E3
    A można wiedzieć jakie to "wiele lepsze udoskonalenia" będą w tym E-3 ?

Nie ma co ukrywać, że po premierze 40D oly ma problem, bo jeżeli E-3 będzie kosztował, jak niektórzy z was piszą, 6,5K, to będzie to mniej więcej tyle, co 40D razem z 70-200L .
    Jeżeli oly chce poważnie powalczyć na rynku to E-3 powinien wyjść najwyżej z ceną 40D, ale ja coraz bardziej wątpię w walkę olego w tym segmencie.
    Przecież od jakiegoś czasu jest na rynku aparat w systemie 4/3 mający Live View i stabilizację w puszce i jakoś nie bije rekordów sprzedaży (nota bene w ostatnie 4 miesiące staniał gdzieś o 1000zł - niedługo go będą dawać gratis do leici 14-50).

Uzmysłowiłem sobie dzisiaj, że od momentu pojawienia się E-1 canon wypuścił trzy! "dwucyfrówki", a następca E-1 ciągle jeszcze tylko w postaci pdf-a.
    E-1, 14-54, 40-150, Fl-36+stofen, DCR-250.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Raptor jeśli do tej pory jeszcze nie doczytałeś, to napiszę ci dużymi literami:
    W PEłNI USZCZELNIONE BODY a nie pokrywka baterii
    STABILIZOWANA MATRYCA a nie dwa mydlane kity dla totalnych amatorów, z pseudo ISem
    CZYSZCZąCA CZYSZCZAłKA a nie bajer marketingowy
    mało?

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja wolę poczekać dłużej i dostać aparat, który jest konkretnie lepszy od poprzedniego, a nie co roku dostawać nieco usprawnioną puszkę i zastanawiać się, czy może lepiej poczekać, a może nie? Nie stać mnie na wywalenie 5-6tyś każdego roku, a tak wydam raz, a za kilka lat znowu.. tylko, że dostanę aparat, w który warto zainwestować, bo pod każdym względem jest lepszy od tego, który mam. Podoba mi się jak firma szanuje moje pieniądze, a nie doi jak głupią krowę.

Awatar Raptor
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pisałeś o udoskonaleniach poza stabilizacja, więc jej nie musisz powtarzać:
    Cytat Zamieszczone przez polek
    udoskonalenia upakowane w zdecydowanie solidniejsza puszkę ze stabilizacją matrycy.
    W pełni uszczelnione body? - 1) mam to w E-1, więc udoskonalenie to nie najlepsze słowo. 2) tak między bogiem a prawdą, to dla 95% użytkowników E-1 burza piaskowa albo ulewny deszcz nie są scenerią zdjęciową, więc to uszczelnienie, to może fajna rzecz jako argument w systemowych przepychankach, ale w tej klasie sprzętu niekoniecznie praktycznie potrzebna.

"Czyszcząca czyszczałka" - nikt jeszcze nie przetestował 40D, a już na pewno nie przetestował czyszczałki, więc na razie nie ma tematu. I nikt także nie przetestował jeszcze pdf-owego E-3, więc o jego czyszczałce także trudno się wypowiadać. Więc nie porównujmy niesprawdzonego z wyimaginowanym.
    E-1, 14-54, 40-150, Fl-36+stofen, DCR-250.