Strona 21 z 23 PierwszyPierwszy ... 111920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 227

Wątek: Canon 40d - ma LiveView!

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Cytat Zamieszczone przez Fachowiec25
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    W ogóle puszki Canona mają ogólnie fatalną opinię i chyba jedyny powód, dla którego są w ogóle kupowane, to jakość uzyskiwanych zdjęć.
    A może warto byłoby sie zastanowić, co jest głównym - najwazniejszym zadaniem aparatu fotograficznego.
    Akurat niekoniecznie...
    Jeszcze nalez się zastanowić jakie są proporcje pomiędzy jakścią obrazu a mozliwościami puszki.
    Tjaaaa... na ocenę body niedługo zacznie wpływać liczba ficzerów. Już widze te pytania na forac... czy można otworzyć przy pomocy tego body metalową konserwę? Na biwaku bezcenne Czy jest wbudowany kompas? Czy ma korkociąg itd. Jak scyzoryk szwajcarski

...To, ze 5d ma supermatrycę jest wiadome... ale równie wiadomoe jest, ze prócz niej to nie oferuje nic co mają nawet nikony za 3-4 razy nizszą cene... (vide wątek KVM na CF o 5d)

Liczy się efekt ostateczny jaki otrzymam. A super dobry obraz z puszki to jeszcze nie wszystko
    Tylko Ci wszyscy co kupili 5D przyznają, że mimo tych dolegliwości nie zmienią puchy BO JAKOŚĆ ZDJĘĆ JEST NAJWAŻNIEJSZA... przynajmniej w ich wypadku I tyle jeśli chodzi o teorię, że ocena aparatu zależy od czegoś innego jak jakość obrazu

Ficzery są istotne pod warunkiem, że uzupełniają matrycę nie zaś mają zniwelować jej kiepską jakość.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Cytat Zamieszczone przez Fachowiec25
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    W ogóle puszki Canona mają ogólnie fatalną opinię i chyba jedyny powód, dla którego są w ogóle kupowane, to jakość uzyskiwanych zdjęć.
    A może warto byłoby sie zastanowić, co jest głównym - najwazniejszym zadaniem aparatu fotograficznego.
    Akurat niekoniecznie...
    Jeszcze nalez się zastanowić jakie są proporcje pomiędzy jakścią obrazu a mozliwościami puszki.
    Tjaaaa... na ocenę body niedługo zacznie wpływać liczba ficzerów. Już widze te pytania na forac... czy można otworzyć przy pomocy tego body metalową konserwę? Na biwaku bezcenne Czy jest wbudowany kompas? Czy ma korkociąg itd. Jak scyzoryk szwajcarski
    Nie ficzerów... Nie rozumiesz. Ja bym bardzo chęnie kupił canona... ale nie poniżej smarka...
    Poco mi mega gładki obraz na ISO 1600 jak robie zdjecia w warunkach, w których iso 200 starcza? Za to, aparat ciągle na wilgoś jest narażony... sorki, ale 5d bym nie taszczył jak po niej snieg pada!

Wkurza mnie twierdzenie, ze coś jest w ogóle-NAJ! Bo nie jest! Sprzęt może byc naj do konkretnych zastosowań.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Ficzery są istotne pod warunkiem, że uzupełniają matrycę nie zaś mają zniwelować jej kiepską jakość.
    Krótko mówiąc- wszystkie analogi na film 135 były jednakowo dobre. Bo ich jakośc zależała od elementu światłoczułego ( filmu) jaki do niego założyłeś.

A reszta.. reszta to ficzery.

The z00m
    Gość
    Nie ficzerów... Nie rozumiesz. Ja bym bardzo chęnie kupił canona... ale nie poniżej smarka...
    Poco mi mega gładki obraz na ISO 1600 jak robie zdjecia w warunkach, w których iso 200 starcza? Za to, aparat ciągle na wilgoś jest narażony... sorki, ale 5d bym nie taszczył jak po niej snieg pada!

Wkurza mnie twierdzenie, ze coś jest w ogóle-NAJ! Bo nie jest! Sprzęt może byc naj do konkretnych zastosowań.
    Wiesz grizz, gdyby sprzęt służył do ściśle określonych zastosowań to byś musiał kupić kilka różnych zestawów chyba, że decydowałbyś się na maksymalne zawężenie pola swojego działania. Nie chcę byś mnie źle zrozumiał, ale nie róbmy sobie sami papki z mózgu Wystarczy, że robi to za nas Pan stający na magnezowym korpusie Ludzie robią zimą zdjęcia od początku powstania cyfry, a większość foci nieuszczelnionymi aparatami. Na zawilgocenie aparatu częściej niż padający śnieg ma wpływ amplituda temperatur. Kondensacja pary wodnej będzie miała kiejsce i w przypadku uszczelnionego korpusu jeśli będziesz postępował w niewłaściwy sposób. Wiadomo, że lepiej mieć uszczelniony zestaw, ale pod warunkiem, że nie jest to element mający równoważyć przeciętną jakośc obrazu. To tak jak pierniczenie o braku hermetyczności Nikona bo przecież nie ma uszczelnianych obiektywów. Sam głosiłem kiedyś takie poglądy uwiedziony świadomością posiadanie uszczelnianych ZUIKO Słyszałeś kiedyś o zamokniętym Nikkorze? Myślę, że równie skuteczne jak uszczelka jest dokładne spasowanie elementów oraz sama budowa obiektywu. ZUIKO są szczelne, ale taki 50 Macro potrafi zaparować, a do 14-54 i 50-200 wleść pył. Nie ma co się łądować. Robią to za nas.

PS. Wiosnę zobaczymy jak wiele osób podzieli Twój punkt widzenia. Spodziewać się należy (po ilości userów, którzy delkarują, że dla nich uszczelnienia są niezwykle ważne) wysypu E-3 na forum.

Cytat Zamieszczone przez Koriolan
    Krótko mówiąc- wszystkie analogi na film 135 były jednakowo dobre. Bo ich jakośc zależała od elementu światłoczułego ( filmu) jaki do niego założyłeś.

A reszta.. reszta to ficzery.
    To co napisałeś jest delikatnie pisząc nieporozumieniem. Film nie miał najmniejszego wpływu na ocenę aparatu bo to Ty mogłeś zdecydować jaki zastosujesz. Dziwne, że tego nie dostrzegasz

Pozdrawiam...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Zoom, Koriolan napisał to z sarkazmem .
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Zoom, Koriolan napisał to z sarkazmem .
    Taaaaaaak Jakoś mi się nie wydaje Chyba brakło buźki Jeśli jednak to przepraszam

Ech siedzę tu częściej niż na canon-board.info czy nikon.org.pl Cały czas wierzę, że E-3 czymś zaskoczy.

Zestawik E-3 z 12-60 SWD oraz 50-200 SWD byłby piękny. 50-200 SWD w futeraliku na ramieniu do tego EC-14 w kieszeni i w zasadzie w plecaku mógłbym nosić tylko kanapki

Kurna chata. Czuję sentymęt do Olka. Wkurza mnie to

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Raczej chodziło mi o sprowadzenie do absurdu Twojego stwierdzenia że aparat= element światłoczuły +(daleko daleko) ficzery

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan
    Raczej chodziło mi o sprowadzenie do absurdu Twojego stwierdzenia że aparat= element światłoczuły +(daleko daleko) ficzery
    Aparat cyfrowy to przede wszystkim MATRYCA (gdzie to kolego użyłem określenia "element światłoczuły"?), a później cała reszta. Ważniejszym od uszczelek dla większości fotografujących jest jak sobie dany aparat radzi z błyskiem lampy. Jednak nigdzie nie widziałem testów jak poszczególne aparaty radzą sobie w tym temacie. Zastanawiające... prawda? Jak widać nie dostrzegasz różnicy między możliwością decyzji jaki film założysz do aparatu analogowego, a brakiem możliwości podjęcia takiej decyzji w przypadku matrycy aparatu cyfrowego.

Pozdrawiam...

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Ależ to ja użyłem tego określenia. Zasady powstawania fotografii się bowiem specjalnie nie zmieniły- Matryca stała się kolejnym elementem rywalizacji. No bo jest stała a nie wymienna.
    Czy jest ważniejsza niż szkło? Śmiem twierdzić że gdzieś na równi.
    Trudno to przełożyć na liczby. Myśle że szkło i matryca mają po 35% a pozostałe 30% to są pozostałe elementy.

Pamiętaj jeszcze o prostym fakcie, że decyzje zakupowe są w pewnym zakresie irracjonalne.
    Na ten temat to są grube tomy i nie ma co się wymądrzać.

Kupno w zasadzie każdego sprzętu elektronicznego zaraz po premierze to pewna wtopa- pionierzy płacą więcej i testują sprzęt za swoje pieniądze. A ceny dość szybko spadają.
    Ja nie bronię ani tych którzy czekają na E3 jak na wybawienie od fotograficznych trosk wszystkich ani tych, którzy już uważają go za kupę hałasu z przewagą kupy.

Mniej więcej wiemy czego możemy spodziewać się po Olympusie E-3. Wiemy co byłoby miłym zaskoczeniem. I wiemy też- czego raczej nie możemy się spodziewać.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    hmm... przy okazji wydania modelu eos 40D z Live View niektórzy sugeruja zagrozenie dla systemu 4/3 nie zgodzę sie z tym
    Jestem żywym przykładem: wszystkim firmom które produkuja lustrzanki biznes napedzaja osoby które przesiadaja sie z kompaktów na lustrzanki (tak jak kiedyś z analogów na cyfraki ale nie w takim stopniu). Ja chcąc zmienic mojego A70 nastawiłem sie na wydatek ok 5 tyś zł, ale po miesiacu spedzonym na forach, testach i sklepach doszedłem do wniosku że wystarczy wydać 3 tys a w tym przedziale nie ma bata na olka, dlatego ten system sie bedzie rozwijał, szkła kitowe sa dla mnie (czyli newbie) bardzo dobre, co z tego wiekszość chchałaby mieć cnaona albo nikona fakty przemawiaja za olkiem no chyba że dla kogoś 1200-1300 złoty nie robi róznicy. A czy fotografowie przejda jeden z tego systemu na drugi to nie ważne, dla firm ważna jest rzesza zamieniajacych kompakty na lustrzanki bo tu w najblizszych latach jest kasa do zarobienia
    Pozdro
    sry za błędy
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com