Strona 20 z 23 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 227

Wątek: Canon 40d - ma LiveView!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Cytat Zamieszczone przez sławekb
    Zgadzam się z The z00m'em.
    Najbardziej rozbawiło mnie to: "Irytuje także przypadkowe uruchamianie podglądu na żywo i przestawianie tylnego pokrętła nastawczego przez osoby lewooczne"
    RadioErewań to potwierdza ;p
    To niech se poobcinają nosy i nie marudzą .
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Krcze... ale to jest test, w którym dość negatywnie wypowiadaja się o aparacie... chyba po raz pierwszy!
    Przeczytałeś dokładnie podsumowanie? Przytoczę... "Canon EOS 40D nie daje komfortu łatwej i szybkiej oceny. Z jednej strony rozczarowuje małą rozdzielczością matrycy, pseudouszczelnieniem korpusu czy zbyt małą liczbą pól autofokusa. Jednak z drugiej strony zdjęcia nim wykonane są najwyższej jakości, a przecież to właśnie przede wszystkim ta cecha decyduje o klasie sprzętu fotograficznego. Spróbujmy zastanowić się, jak ocenić tę lustrzankę.

Po wzięciu aparatu do ręki wzbudza on od razu duże zaufanie, jego masa i jakość materiałów są świetnie dobrane. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Wystarczy zajrzeć pod pokrywy komory baterii i kart pamięci, aby rozczarować się poziomem ich uszczelnienia. Irytuje także przypadkowe uruchamianie podglądu na żywo i przestawianie tylnego pokrętła nastawczego przez osoby lewooczne. Skoro mowa o szczegółach, to zabrakło także większej liczby pól autofokusa i rozdzielczości matrycy, poziom 10 Mp odbiega od obecnego standardu w tej klasie, który wynosi 12 Mp. Jako wadę wymienimy też nieprecyzyjny wskaźnik naładowania baterii, który jest bolączką również w poprzednikach 40D.

A teraz czas na wymienienie zalet aparatu. Po pierwsze znakomita jakość zdjęć, która z pewnością może zrekompensować wymienione wcześniej braki. Nie można zapomnieć o doskonale opracowanym menu, które na dobrą sprawę może posłużyć jako wzór dla innych producentów. Zastosowanie technologii związanych z jakością obrazu wykorzystanych wcześniej w modelu EOS-1D Mark III też sprzyja nadaniu wysokich ocen. Nam szczególnie przypadła do gustu funkcja priorytetu jasnych obszarów zdjęcia. Także format zapisu sRAW może się okazać bardzo przydatny dla wielu fotografów. Podgląd na żywo z możliwością wykorzystania autofokusa podwyższa ocenę, choć konkurencja poszła już nieco dalej wprowadzając ocenę odległości opartą na detekcji kontrastu. Zastosowanie samych krzyżowych pól autofokusa wygląda bardzo dobrze na papierze, ale kiedy uświadomimy sobie, że jest ich tylko 9, trochę rzednie nam mina. Oddajmy jednak sprawiedliwość środkowemu czujnikowi, który został wzbogacony o czuły element ukośny. Jednak trzeba przyznać, że mieszane uczucia pozostały.".

Przyjmując ich kryteria musiałbyś skreślić E-3 jeszcze przed premierą. Dla nich 9 pól autofokusa to żenująca ilość, a 10 mpx matryca to poniżej standardu w semi-pro (ciekawy pogląd zważywszy, że profi nowość od Nikona D3 ma FF o tej wielkości ).

Żenujący jest poziom testu. 40D prezentuje się bardzo interesująco i sprzeda się zapewne bardzo dobrze.

W ogóle puszki Canona mają ogólnie fatalną opinię i chyba jedyny powód, dla którego są w ogóle kupowane, to jakość uzyskiwanych zdjęć.
    Reszta jest pod psem, albo raczej pod zdechłym azorkiem.

W trudnej sytuacji oświetleniowej - z konieczności - poszedłem na ISO 1600 i - po moich doświadczeniach z E500 - spodziewając się wszystkiego najgorszego.
    Potem wrzuciłem zdjęcia na komputer i szczęka mi opadła...

Pozdrówka

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    W ogóle puszki Canona mają ogólnie fatalną opinię i chyba jedyny powód, dla którego są w ogóle kupowane, to jakość uzyskiwanych zdjęć.
    A może warto byłoby sie zastanowić, co jest głównym - najwazniejszym zadaniem aparatu fotograficznego.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fachowiec25
    A może warto byłoby sie zastanowić, co jest głównym - najwazniejszym zadaniem aparatu fotograficznego.
    Nie przeszkadzać?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fachowiec25
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    Akurat niekoniecznie...
    Jeszcze nalez się zastanowić jakie są proporcje pomiędzy jakścią obrazu a mozliwościami puszki.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Akurat niekoniecznie...
    Jeszcze nalez się zastanowić jakie są proporcje pomiędzy jakścią obrazu a mozliwościami puszki.
    Dokładnie, a na tym polu Canon leży i kwiczy (poza 1D(s) mark)

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    grizz, jakość obrazu nie odzwierciedla możliwości puszki? Nie kumam.

40D ma wszystko, o co jest lament w Olku. Ma dobrą cenę, ma dobrą matrycę, podobno ma dobry wizjer, jest szybki. Takie pstrykadło akuratne, co by wyskoczyć z E-500, w półkę wyżej.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Jeszcze trzeba szkło kupić

Np. podstawowego jasnego zooma http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1660&start=0

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    grizz, jakość obrazu nie odzwierciedla możliwości puszki? Nie kumam.
    Wiesz hassebald ma jeszcze lepsza jakość, ale bym go do moich zdjęć nie kupił (pomijam cenę!) To, ze 5d ma supermatrycę jest wiadome... ale równie wiadomoe jest, ze prócz niej to nie oferuje nic co mają nawet nikony za 3-4 razy nizszą cene... (vide wątek KVM na CF o 5d)

Liczy się efekt ostateczny jaki otrzymam. A super dobry obraz z puszki to jeszcze nie wszystko

Co nie znaczy, ze się nie liczy! Kwestia jednak proporcji.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.