Przepraszam, czy ktoś widział moderatora?
Przepraszam, czy ktoś widział moderatora?
tak. o co chodzi ?Zamieszczone przez motoko
było sobie życie
Jezuuuuuu... czy ta dyskusja ma sluzyc nabijaniom licznikow postów ?
Jesli ma tak wygladac moze warto byloby zamknąć - bedzie dobrym przykladem łechtania swoijego EGO.
...był Olek jest A6000
Spokojnie, będziemy się przyglądać, jak będzie się dalej tak działo, to polecą ostrzeżenia.
było sobie życie
Ekhm podaj odpowiednik 14-54 w canonie... bo jakos nie mogłem się doszukać?Zamieszczone przez m_o_b_y
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
14-54 nie jest najlepszym przykładem. Każdy wie, że to szkło jest dosyć wyjątkowe i bezpośredniego odpowiednika nie ma. Konkurencja ma mniejszy zakres ogniskowych oferując za to stałe światło 2.8 w całym zakresie, Canon ma dodatkowo stabilizację i USM, Nikon SWM, Sigma i Tamron są tańsze. No a 14-54 ma za to uszczelki.Zamieszczone przez grizz
Ja bym chciał odpowiednik Sigmy 10-20 w naszym systemie, no i co mam zrobić?
ale 10-20, to szkiełko wyspecjalizowane, nie każdemu potrzebne.
Ja mówie o zupełnie podstawowym "kicie" szkle uniwersalnym, które ma się podpięte praktycznie przez 50%-95% czasu...
I tu canon przy całym swoim bogactwie nie rozpieszcza...
Canon EF 17-40mm f/4L USM jest znacznie droższy
a Canon EF-S 17-85mm f/4-5,6 IS USM to plastik fantastik i ciemnica
Jest sigma 18-50 f2,8... ale to Sigma... na główne szkiełko bym nie brał, bo się niestety sypie![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
No jest jeszcze Canon EF-S 17-55mm f2.8 IS USM, fakt że droższe, ale z USM i stabilizacją. I Tamron AF SP 17-50mm f2.8 XR Di-II LD ASP IF. No chyba że rozpatrujemy tylko produkty "firmowe". Czy Sigma jest taka wyspecjalizowana to bym się posprzeczał. Dużo ludzi czeka na olkowy szeroki kąt z niższej półki, który ma wyjść w przyszłym roku.
A jak na razie to podsumowując można napisać: "Olympus kit-em stoi".
Mimo wszystko, ja rowniez nie znajduje odpowiednika u Canona dla ZD 14-54. Przy tak krotkich ogniskowych, jak 17-55, stabilizacja nie jest tak bardzo uzyteczna, jak przy powiedzmy 70-200 lub wiecej. USM owszem, plus, bo ZD 14-54 moglby byc troche cichszy. Troszke jasniejszy jest 17-55, ale o ile krotszy. ZD 14-54 ma naprawde niesamowicie uniwersalny zakres. A ZD 12-60 to bedzie dopiero uniwersalny obiektyw... Patrzac na roznice w cenie miedzy 14-54 a 17-55 nadal nie widze alternatywy dla 14-54.
Za 3,5k! Dwa razy więcej niz zuiko!Zamieszczone przez motoko
Tak, tamron sigma... tylko dlaczego wszyscy znajomi, którzy nawet je mieli, to zmieniają potem na "firmówki" i przyznają się, ze firmy 3 to jednak nie to?I Tamron AF SP 17-50mm f2.8 XR Di-II LD ASP IF.
10-20?Czy Sigma jest taka wyspecjalizowana to bym się posprzeczał
Portrcik?
Makro?
Typowe spacerowe chodzenie? (35mm to jednak szeroko)
Nie przekonasz mnie, ze 10-20 to uniwersalne szkiełko... co nie znaczy, ze nie jest ciekawei duzo ludzi czeka na odpowiednik w 4/3 (na wiosnę powinien byc - oby)