1775.
1776.
1777.
1775.
1776.
1777.
te od 1774- kapitalne
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 8-25/f4+100-400/5.6-6.3+ 12/2 + 45/1.8 . Czasem S 23Ultra
Dzięki dzięki Ten leżący słoń już niestety nie żyje. Śmierć członka stada jest mocno przeżywana przez pozostałe słonie, co chyba nawet widać na zdjęciach.
Kolejne fotki z Etoshy
1778. W dali widać "serce" Etoshy, wyschnięte białe solnisko które zajmuje prawie 25% parku
1779. Gnu
1780. Samiec strusia afrykańskiego
1781. Orzeł płowy
1782. Dropik rdzawoczuby
1783. Springbok
1784.
Fakt, wyglądają na smutne.
Ostatnia wstawka znów budzi podziw dla surowego piękna tamtej przyrody. Wszystko wyschnięte na pieprz - domyślam się że gdy przyjdą opady roślinność błyskawicznie odżywa i pustynia zamienia się w zielony ogród. Wiesz może jak długo ten okres intensywnej wegetacji trwa?
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
No cóż, nie będę oryginalny Świetne foty, jak z National Geographic. Masz żyłkę reportażową, te etniczne fotografie znakomite , portretowe i "obyczajowe" (ta kobitka w stroju od Chanel ). Niesamowite fryzury maja te kobiety, chyba dosyć niepraktyczne i cieżkie, no ale czego się nie robi dla mody. To nie jest taki trochę skansen pod turystów? Naprawdę do dzisiaj tak żyją? Bo na cześci fotek ubrane tak bardziej zwyczajnie....
Ciekawe ze Herero do dziś wzorują się na strojach XIX wiecznych niemieckich kolonistów, a ci im wlaśnie zafundowali pierwszy holokaust XX w (taka wprawka przed tym właściwym). Wogóle mało kto chyba pamieta jakie zakusy kolonialne miały Niemcy w końcu XIX wieku, trochę spóźnili się na epokę kolonialną , ale dzielnie nadrabiali okrucieństwem stracony czas tworząc Niemiecką Afrykę Wschodnią i Zachodnią (tą właśnie na terenach Namibii)....A niesławne brunatne koszule używane przez bojówki niemieckie lat 20 i 30 wywodziły się z niedostarczanych wojskom kolonialnym mundurów....
Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 25.11.24 o 00:56
Pora deszczowa trwa od listopada do kwietnia, generalnie to jednak pustynny kraj.
Co do Niemców, pełna zgoda Herero i Himba ciągle jeszcze tak chodzą i to wcale nie pod turystów, może za wyjątkiem największych miast Windhuk i Swakopmund. Oczywiście młodzież może mieć już inne modowe preferencje.
Ciąg dalszy zdjęć z Etoshy
1785.
1786.
1787.
1788.
Pył i sadzawka - te w tej serii dla mnie super
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||