Świetne foty, obróbka też bardzo dobra - wszystko w Lightroomie, czy poprawiasz w Photoshopie? Jak widać dwa zoomy 12-40mm oraz 40-150mm doskonale sprawdzają się w podróży.
Świetne foty, obróbka też bardzo dobra - wszystko w Lightroomie, czy poprawiasz w Photoshopie? Jak widać dwa zoomy 12-40mm oraz 40-150mm doskonale sprawdzają się w podróży.
Mi w Indiach przeszkadza niestety wszechobecny brud i śmieci (wiem, że u nas wcale nie bywa lepiej) i masa ludzi.
W dodatku Ci ludzie lubią być blisko - nie maja tego wyczucia dystansu i strefy prywatności, jaką ja bardzo lubię.
Co nie znaczy, że to nie jest ciekawy kraj - jak napisałeś niesamowitych kontrastów.
Są miejsca piękne i straszne.
Ja miałem na samym początku spotkania z Indiami niemiłą przygodę - w czasie fotografowania jakiejś świątyni/pałacu kilku gości uznało, że naruszam ich świętość i konicznie chciało mi odebrać aparat.
Miałem już na szczęście cyfrową lustrzankę Pentaxa i pokazałem im, że wykasowałem zdjęcia i dali mi spokój.
To oczywiście głównie moja wina, bo powinienem był wiedzieć, że nie wszędzie można robić zdjęcia, ale było nerwowo...
1210 - typowy obrazek z Indii - tłumy, optyczny chaos i wszędzie wiszące przewody![]()
Bardzo ciekawa relacja. Niesamowita ta plątanina kabli na 1210.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
@August68 - kasujesz zdjęcia przy delikwencie, potem wyjmujesz kartę a na jej miejsce wkładasz nową. Ze starej karty na spokojnie w domu odzyskujesz wszystkie skasowane zdjęcia.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Aż tak mi na nich nie zależało...
Bardziej bałem się o aparat bo Panowie byli naprawdę dość hmmm "napastliwi"![]()
W ogrodach Nishat I Shalimar Bagh w pobliżu miasta Srinagar - stolicy Kaszmiru. Ogrody założone w stylu perskim za dynastii Mogołów. Ogróg Shalimar Bagh częściowo w remoncie.
1216. Nishat Bagh
1217.
1218.
1219.
1220. Shalimar Bagh
1221.
1222.
1223.
1224.
Wszystkie fotki są świetne. Autor ma inklinację do portretów pojedynczych i zbiorowych w różnych konfiguracjach (nawiasem mówiąc portret, to trudny dział fotografii, bo najbardziej w nim chodzi o ducha, a nie tylko o zewnętrzną powłokę). To portretowanie, to ludzie plus otoczenie plus sytuacja i nastrój i to mu wychodzi koncertowo. Ilustruje kraj, który odwiedza.
TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 8.10.23 o 19:40
Wielkie dzięki!
Srinagar nad jeziorem Dal w Kaszmirze. Kaszmir nigdy nie był częścią Indii Brytyjskich. Brytyjczycy nie mogli kupić tu ziemi i się osiedlić, wybudowali więc nad brzegiem jeziora ogromne łodzie by w nich mieszkać i korzystać z uroków tego miejsca. Dziś w tych pięknych misternie zdobionych łodziach często pamiętajacych wiktoriańskie czasy, mieszkają turyści.
1225.
1226.
1227. Salon
1228.
Bardzo ciekawe te łodzie mieszkalne - i piękne wnęetrze (też łodzi?). Zdjęcia z ogrodów Nishat I Shalimar Bagh również obejrzałem z dużą przyjemnością.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)