Jazda na słoniu jest jedyna w swoim rodzaju.
Słoń porusza się bardzo wolno (tak około 6 km/h) i mało kto wie, ale on zawsze chodzi na palcach, dzięki temu chód jest bardzo płynny i miękki. Wchodząc na bardzo strome, błotniste i rozmoknięte zbocza, kroczy przesuwając tylko jedną stopę na zmianę.
Następny krok robi dopiero jak ułoży dokładnie stopę. Jest to niesamowite wrażenie, jak w niektórych momentach układa się nawet minutę, by zrobić kolejny bezpieczny krok.
Wchodzenie pod górę jest zdecydowanie bezpieczniejsze, miałem chwilę zwątpienia schodząc w kilku miejscach w dół, zwłaszcza jak słoń gwałtownie odwracał głowę w bok, w poszukiwaniu pokarmu.
Jazda w koszu jest bardzo bezpieczna i wygodna. Jeszcze dwie ważne rzeczy, po 4 godzinach jazdy byłem oblepiony pajęczynami, które zbierałem z drzew, a znając kilka nieciekawych gatunków pająków, miałem pewne obawy. Jeśli pojadę kolejny raz w ten sam sposób, to zapewne założę długie spodnie, włosy na głowie słonia są twarde jak w szczotce drucianej. Po powrocie, jeszcze przez długi czas leczyłem skórę na łydkach. Uszy są doskonałymi ochraniaczami od gałęzi, a ich wachlowanie dodatkowo nas schładza.
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 22:04 ---------- Poprzedni post był o 20:28 ----------
Po dotarciu na miejsce, czas na rozładunek.
649.
Chwila czułości.
650.
I podziękowanie w postaci kilku kilogramów bananów. Było widać radość w oczach słonia i nie tylko.
651.
W celu ochrony skóry słoni przed otarciem, pod kosze nakładane są grube maty.
652.
Po pracy słonie idą na kąpiel.
653.
Bardzo ciekawie klękają, by zejść do rzeki ze stromego brzegu.
Są doskonałymi pływakami, świetnie czują się w wodzie. Jak przechodziliśmy przez rzeki to zatrzymywały się tam na dłuższą chwilę i wypijały duże ilości wody.
654.
Kąpiel trwa ponad godzinę, słonie są dokładnie szorowane.
655.
656.
657.
Jeden z przewodników wyjął z plecaka proszek do prania. Byliśmy pewni, że do mycia słoni, jednak myliliśmy się
nasypał go sobie na głowę.
658.
cdn.
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
Porywająca lektura! Pięknie podana porcja egzotyki. Brawa dla Autora!
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
W czasie, kiedy słonie się kąpią jest czas na naprawę koszy, w których przewożeni są ludzie i bagaże. Są one wykonywane ręcznie z naturalnych materiałów.
659.
660.
Towarzyszyły nam również dzieci, przyszły razem ze słoniami z pobliskich wiosek. Były nami bardzo zainteresowane.
661.
662.
Ten chłopiec przyjechał z nami. Co ciekawe, na nogach miał odwrotnie założone kalosze, do tego w połowie wypełnione wodą i drobnymi kamieniami.
663.
664.
Przyszła również starsza kobieta z plemienia Pnongów.
665.
666.
667.
cdn.
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
Bomba![]()
The question is, who cares?
Tez juz nadrobilem, rewelka.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Słoniowa seria doskonała, a Pani Muminkowa karmiąca słonia rządzi
Masz super oko do dzieci, nie pierwszy raz zresztą zdjęcia z ich udziałem są kapitalne.
No do tego wątku trzeba zaglądać![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ostatnie serie ze słoniami świetne ale mnie najbardziej podobają się te z miejscową ludnością. Dzieciaki wychodzą Ci świetnie. bardzo podoba mi się szatańskie zdjęcie666. Super, że nie koncentrujesz się na miłych dla oka krajobrazach ale na miejscowej ludności
![]()
Zarówno słoniowa seria jak i z miejscową ludnością ekstra.
Zdjęcia z dziećmi faktycznie bardzo ciekawe.
Zawsze z ciekawością tutaj zaglądam.
Piękne zdjęcia, rewelacyjne opisy.
Można poczuć klimat zwiedzanych przez Was miejsc.
Dziękuję![]()