Wciąż śledzę z ogromną ciekawością. Dziękuję za to co do tej pory zostało pokazane.
Wciąż śledzę z ogromną ciekawością. Dziękuję za to co do tej pory zostało pokazane.
E-M10|20 1.7|45 1.8
E-510|14-42 3.5-5.6|40-150 4-5.6|Metz 48 AF-1
OM-2|24 2.8|35-70 4|50 1.8|135 3.5
Mój wątek | Moja Galeria | Flickr
Dziekuję za miłe słowa. Dla mnie wystarczającą nagrodą jest to, że odzwiedzacie ten wątek.
Będąc w Kratie mamy okazję obserwować delfiny krótkogłowe.
W Mekongu, na odcinku prawie 200 kilometrów od Kratie w kierunku granicy z Laosem żyje ich około 90 sztuk. Podobno jest to największa rzeczna subpopulacja na świecie.
Te delfiny słodkowodne dorastają do 3 metrów długości, aktualnie są krytycznie zagrożone wyginięciem, ze względu na zanieczyszczenie wody.
570.
WWF pomógł opracować projekt ochrony tego gatunku, wydany został dekret królewski zakazujący między innymi używania przez rybaków tradycyjnych sieci, w których delfiny umierały.
Najlepszą porą by wypłynąć na obserwację tych zwierząt jest wczesny ranek lub wieczór, tuż przed zachodem słońca.
571.
Delfiny bardzo rzadko wypływają ponad powierzchnię wody.
572.
A tak bawią się dzieci, między śrubami łodzi motorowych.
573.
Po Mekongu pływa specjalna policja, która pilnuje miejscowych rybaków.
574.
Poziom wody bardzo często się zmienia w zależnosci od intensywności opadów deszczu. Gdy woda opada, błotnisty brzeg utrudnia dostanie się do łódki. Przejście kilkudziesięciu metrów po takim podłożu zajmuje tubylcom nawet godzinę.
575.
cdn.
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Jadąc ponad 30 kilometrów na północ od Kratie dojedziemy do Sambor, znajduje się tutaj jedna z najwiekszych kambodżańskich świątyń Wat Sarsar Moy, jest to "Pagoda 100 Kolumn'.
576.
Świątynia była prawie całkowicie zniszczona przez reżim Pol Pota. Dawniej kolumny wykonane były z drewna, tylko te trzy ocalały.
577.
Jest tutaj kilka ołtarzy. Jeden na zewnątrz
578.
obok grobowców mnichów buddyjskich.
579.
Wewnątrz ołtarz główny, obok którego stale modlą się mnisi. Przychodzą tutaj mieszkańcy, składają ofiary prosząc o modlitwy w różnych intencjach.
580.
Po przeciwnej stronie znajduje się ołtarz poświęcony niedawno zmarłemu królowi, którego wszyscy Khmerowie bardzo kochają i czczą.
581.
Na ścianach wewnątrz świątyni namalowane są sceny z życia Buddy.
582.
Tak wygląda wizja piekła.
583.
Na zewnątrz stoją liczne posągi Buddy i tradycyjnie skarbonka na datki.
584.
585.
Przed świątynią stragany z ofiarami, które można składać na ołtarzu, są to przykładowo orzechy kokosowe przyozdobione kwiatami.
586.
Obok pagody stoi pozłacana stupa, jest to najprostsza buddyjska budowla sakralna.
587.
W pobliżu rosną przepiękne palmy.
588.
cdn.
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
Fajnie, że ten doświadczony kraj odżywa.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Jak widac religia jest wazna strona zycia mieszkancow. Swietne malowidla z zycia Buddy.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Ich wizja piekła jest dużo bardziej sielska od dantejskiej
Fajnie pooglądać i poczytać dalszą relację z Waszej wyprawy![]()
The question is, who cares?
Wrócę do delfinów. Jak przeczytałem, że to delfiny słodkowodne, to skojarzyłem z "inią" delfinem Amazonki / Orinoko.
Ciekawi mnie czy są jakieś powiązania hmmm genetyczne ? Południowo amerykańskie delfiny mają kolor od szarego po różowy.
Ale... ciekawa Twoja informacja, bo o słodkowodnych to tylko południowoamerykańskich słyszałem.
Dzięki![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Obejrzałem foty i przeczytałem wszystkie opisy od strzała. Gratuluje fotek opisów ,oraz szacun za włożoną pracę .
ależ to wszystko kolorowe. 571 - pekny wieczór.
dwie puchy, siedem słoików, szału nie ma
http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18842
http://apaziews.fmix.pl