Strona 31 z 66 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 653

Wątek: Kambodża - Fotorelacja Muminka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: Kambodża - Fotorelacja Muminka

Dalszy ciąg relacji znowu wciąga. Czytając tak czułem, że wzmianka o polach śmierci wywoła komentarze. Nie dziwota. Okazuje się, że "sposób na pozybcie się" przeciwników reżimu praktycznie w każdym zakątku świata jest taki sam, tylko raz na mniejszą, a raz na większą skalę. Najgorsze jest w tym to, że nigdy rąk sobie nie brudzi przywódca, tylko grupa jego zwolenników, ślepo w niego zapatrzona.
    The question is, who cares?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Ciekawą acz smutną tematykę poruszyłeś - mroczne czasy Pol Pota. Świątynie fajnie sfocone, zdjęcia dzieciaków przednie jak zwykle w Twoich wątkach.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar acidmk
    Mieszka w
    Mokotów
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Ech, z jednej strony pięknie i egzotycznie ale z drugiej smutne i wstrząsające. Dzięki!
    POzdrawiam
    Acidmk
    Mój wątek, moja Sicilia na forum oraz w necie LaBellaSicilia.pl oraz moje www

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Takie pytanie odnośnie sklepu z pamiątkami z kości słoniowej.
    Kupić prawdopodobnie kupi, po to wystawiają, lecz z wywiezieniem lub wwiezieniem do Europy byłyby kłopoty ? Zdaje się, że przepisy w tym segmencie są dosyć drastyczne.
    Komentarz do relacji - fantastyczna, podobnie jak zdjęcia. Świątynie przepiękne. I słowo o polach śmierci. Nie chciałbym aby to jakoś patetycznie zabrzmiało, ale tragiczną historię tego narodu warto poznać. Nie być tam, to tak jakby nie być i nie znać tego co się działo w Oświęcimiu.
    Być może Korea Północna też kiedyś odsłoni nam swoje tajemnice.
    Pozdrawiam Marcinie
    W Kambodży znajdziemy sklepy lub stoiska na targowiskach, gdzie oferowane są wyroby z kości słoniowej, skorup żółwi, skór węży i krokodyli, w tym przypadku musimy pamiętać, że nie wolno tego przywozić do kraju, na granicy po wykryciu próby wwiezienia takich przedmiotów będziemy mieć spore problemy, może to być uznane za przestępstwo.
    Zauważyłem, że takimi pamiątkami najbardziej zainteresowani są Rosjanie i kupują takie wyroby bez ograniczeń, kilka razy widziałem jak kupują spreparowane krokodyle.
    W Kambodży trzeba szczególnie uważać przy zakupie starych pamiątek, bo może się okazać na granicy, że są to cenne zabytkowe przedmioty. Już na granicy z Tajlandią mogą być spore problemy.
    Zakazane jest również przewożenie z Kambodży do Tajlandii kamieni szlachetnych, których ogromne ilości za niewielkie pieniądze oferowane są w każdym większym mieście.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

mój szwagier, który jest marynarzem, parę lat temu chciał przywieźć wypchanego krokodyla. nie świadom powagi sytuacji miał go schowanego normalnie w torbie. celnicy zarekwirowali co mogli, a szwagier 2 lata jeździł do sądu, skończyło się na grzywnie.
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria

Przed wyjazdem ze stolicy do bardziej oddalonych prowincji odwiedzamy po raz ostatni targowisko.

W tym dniu sprzedawcy oferowali wyjątkowo duże ilości ryb, różnej wielkości.
    Stoiska rybne znajdziemy zaraz przy wejściu na targowisko. Oferowane są ryby świeże i suszone na słońcu (to te w lewym dolnym rogu).
    338.

Ryby patroszone i czyszczone są na miejscu, bezpośrednio na ulicy. W całym kraju do ważenia używany jest tylko jeden model wietnamskich wag.
    339.

Ryby przywożone są na skuterach i rowerach w plastikowych koszach.
    340.

341.

To jedne z droższych okazów, mogą kosztować nawet 2$ za kilogram, takie ryby układane są najczęściej w plecionych koszch na liściach lotosu. Siadającymi muchami oczywiście nikt się nie przemuje.
    342.

Z większych gatunków ryb, kobiety przy pomocy łyżek zeskrobują po milimetrze mięso, uzyskują w ten sposób masę do wyrobu tradycyjnych okrągłych klusek jakie znajdziemy w zupach. Ulepione kulki nabijane są również na patyki i pieczone na grillu.
    343.

Oferowane są też żółwie.
    344.

Właściwie po dwóch godzinach po rybach nie ma już śladu. Pozostaje tylko zapach.
    335.

Część warzywna i owocowa tętni życiem do wieczora.
    346.

347.

348.

To są najbardziej popularne grzyby jakie znajdziemy w całym kraju, trochę przypominają naszą pieczarkę, która tutaj ze względu na wysokie temperatury nie jest uprawiana.
    349.

Nie może zabraknąć kwiatów bananowca, drobno pokrojone podawane są najczęściej z potrawami mięsnymi.
    350.
    cdn.

---------- Post dodany 10-05-13 o 00:26 ---------- Poprzedni post był 09-05-13 o 23:31 ----------

Targowisko to miejsce gdzie często spotykamy okaleczonych, żebrzących ludzi. Ten mężczyzna miał odciętą lewą stopę i prawą dłoń. Tacy ludzie proszą najczęściej o jedzenie.
    351.

Tak wygląda produkcja wiórków kokosowych. Dojrzała kopra z przeciętych na pół orzechów palmy kokosowej rozdrabniana jest na specjalnej frezarce. Jest to bardzo proste urządzenie, do silnika przymocowana jest miska, a na wale zamocowana jest frezarka. Przed kratami leżą łupiny pozbawione kopry.
    352.

Mężczyźni jako sprzedawcy to bardzo rzadki widok.
    353.

Na ich stoisku znalazłem podstawowe trzy odmiany bananów.
    Od lewej: dzikie banany pozyskane bezpośrednio z dżungli, bardzo smaczne, słodkie z dużą ilością twardych czarnych pestek, często karmią nimi słonie. Te pośrodku to odmiana deserowa. Ta odmiana często rośnie w przydomowych nasadzeniach i dziko przy drogach, podobnie jak trzecia odmiana, ta z prawej strony, sprzedawana jest wyłącznie w kolorze zielonym. Te banany są najczęściej stosowane w khmerskiej kuchni, krojone w całości ze skórką w cienkie plastry i ugotowane znajdziemy w wielu potrawach, smakują jak nieposolone, rozgotowane ziemniaki.
    354.
    cdn.

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Świetne zdjęcia. Szczególnie te z rybami.

Fajnie się je ogląda.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

byłem, pooglądałem i poczytałem, ciekawe to wszystko co pokazujesz i piszesz. Czekaam jak zwykle na dalszy ciąg, pozdrawiam

| OlyJedi Awatar kamil_andrzej
    Mieszka w
    ...gdzieś w Polsce...
    Siła reputacji
    85
    Moja galeria

Świetne, znakomicie się ogląda
    E5 + parę standardowych drobiazgów...
    Każdy z nas stworzony jest do tego, co robi ...
    moje podróże | moje spotkania z Kanarami ... | samoloty, samoloty, samoloty ... | mój profil | Japonia w obiektywie Gaijina

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

rybki, jak ja je lubię. tam są pewnie za grosze. niektóre wyglądają apetycznie
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie