Wspaniała relacja! Czekam cierpliwie na ciąg dalszy![]()
Wspaniała relacja! Czekam cierpliwie na ciąg dalszy![]()
pozdrawiam
Jasiu z Rybnika
Swietna kolejna relacja.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Zdjęcia jak zwykle doskonałe, a relacja fantastyczna. Zaciekawiło mnie że do pagody z plecak ami nie wolno
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Czytam, oglądam i podziwiam.
Z ciekawości, czy brak możliwości fotografowania w pagodzie wynika z religii, czy jest to związane bardziej z finansami lub ochroną zabytków, przed mrugającymi fleszami?
The question is, who cares?
Nieszablonowe ujęcia, interesujące opisy, jest od kogo się uczyć.
spędziliśmy następny dzień w Kambodży, było super![]()
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
w końcu wiem jak lotos wygląda z bliska.....miałem tylko owoce w sprzedaży...![]()
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Myślę, że jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie przed kradzieżą zabytkowych eksponatów, gablot z drogocennymi drobiazgami pilnują policjanci i ochroniarze w cywilnych ubraniach, nie ma tam żadnych systemów alarmowych.
Względy religijne nie mają w tym przypadku znaczenia, ponieważ w innych świątyniach fotografowałem bez problemu. Z finansami również nie, nigdzie nie spotkałem specjalnych dopłat za możliwość robienia zdjęć.
Na ścianach znajdują się cenne malowidła i tu się zgodzę, że lampy błyskowe mogą zaszkodzić.
Myślę, że zakaz jest bardziej związany z ochroną samych eksponatów, w przewodnikach i w internecie praktycznie nie ma zdjęć z wnętrza Srebrnej Pagody. Trzeba pamiętać, że większość skarbów wywieziono z Kambodży. Dopiero od niedawna władze zaczęły pilnować, by za łapówki nie znikały dobra narodowe i to dzięki naciskom innych krajów, które finansują ochronę zabytków.
Dodam, że konkretnie w tej pagodzie, oprócz srebrnej podłogi, która właściwie w 90% jest zakryta dywanami, znajdują się najcenniejsze eksponaty, między innymi posiadająca wielką duchową rangę figura Szmaragdowego Buddy i naturalnej wielkości posąg Buddy zawierający 90 kg złota i prawie 10 tysięcy diamentów.
Pozdrawiam
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Laos oczywiście Tak, ale najwcześniej za trzy lata, chcemy wcześniej odwiedzić miejsca, które aktualnie bardzo szybko się zmieniają (cywilizują), już i tak wiem, że życia na wszystko nie starczy.
Pozdrawiam
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM