Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Olympus XZ-10

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-10

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Filtr szumów masz włączony, czy wyłączony?
    pozdr
    To zdjęcie w kuchni na ISO 800 było z filtrem, bo ustawiłem na ON. Pozostałe fotki w trybie AUTO i nie wiem, kiedy odszumianie włącza się, a kiedy nie.
    Wrzucę jakieś porównanie.
    Co do szumów miałem wielką nadzieję, ze będą nawet trochę lepsze niż w E-420, ale niestety technika nie idzie tak szybko do przodu. Jest gorzej, ale nie przeszkadza to bardzo, bo znacznie ważniejsza jest teraz możliwość zrobienia ostrego zdjęcia bez lampy w słabszym świetle

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

W trybie auto to pewnie włączony. Spróbuj wyłączyć, powinieneś uzyskać większą rozdzielczość (ja tak mam w XZ-2). Ustawienie nazywa się Filtr szumów.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wiem, wiem, że można robić bez odszumiania. Rzeczywiście poprawia to rozdzielczość. Pytanie tylko, czy na odbitce 20x30 będzie tę kaszkę już widać?
    Mam te porównawcze. ISO 800 z kompresją słabą, mocną i bez odszumiania. Tryb STD jest we wcześniejszym poście.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6140004_bez_odszum.jpg
Wyświetleń:	368
Rozmiar:	1.022,4 KB
ID:	91798Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6140001slaba.jpg
Wyświetleń:	336
Rozmiar:	1,03 MB
ID:	91799Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6140002mocna.jpg
Wyświetleń:	384
Rozmiar:	814,3 KB
ID:	91800

I to samo E-420 ISO 800 ze STD redukcja szumów.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6142102_E.jpg
Wyświetleń:	339
Rozmiar:	923,1 KB
ID:	91801

E-420 ładniej odszumia i według mnie lepiej zachowuje kolory i ostrość obrazu.
    Wydaje mi się, ze nie chodzi tylko o ostrość samego obiektywu, bo ten jest niezły w XZ-10. Po prostu szum matrycy (jednak mniejszej) jest zbyt duży i gubi szczegóły.
    E-420 ma jednak dziwną wadę i nie wiem, czy to nie usterka mojego aparatu. Przy wysokich ISO i na jednorodnych powierzchniach mam takie delikatne poziome "linie". Jakby procesor obrazu dodawał coś od siebie w algorytmie odszumiania. Akurat w tym ujęciu tego nie widać. W każdym razie to zawsze mnie irytowało i zdjęcia były tylko do kasacji. Na szczęscie tego w XZ-10 nie ma.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

Zobacz jeszcze czy gradacja masz na "auto" czy na "normal". Na domyślnym "auto" aparat podbija ciemniejsze obszary, przez co wyłazi na nich kolorowy szum. Przestawienie na "normal" powinno ogranicznyć ten kolorowy szum. A co do "kaszki" to można ją zmniejszyć na większych czułościach dając ostrość na -2. Generalnie fajne jest że można sterować parametrami tworzenia JPG, można dojść do optymalnego ustawienia i np. zapisać sobie w swoich trybach.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów