12-50 był znacznie gorszy optycznie, szczególnie na szerokim końcu. Ale był lepszy mechanicznie, no i miał makro, uszczelnienia i power zoom na żądanie...
12-50 był znacznie gorszy optycznie, szczególnie na szerokim końcu. Ale był lepszy mechanicznie, no i miał makro, uszczelnienia i power zoom na żądanie...
E-M1, RX100, 12-40, 45.
Witam. Zakupiłem aparat DMC-G3K z obiektywem LUMIX G VARIO 14-42mm / F3.5-5.6 ASPH (KIT) i mam pytanie dot. pracy pierścienia zoom - jakoś tak ciężko pracuje przesuwanie obiektywu (trzeba trochę popracować dwoma palcami..wydawało mi się że lekko dotykam i już ). Dodam że to mój pierwszy aparat z wymienną optyka i może tak już jest. Sprzedawca potwierdził że niestety tak jest w tym obiektywie ale nie ma tego problemu w wersji 14-45 (made in japan)..tylko że sam obiektyw kosztuje prawie tyle co mój cały zestaw... czy któryś z kolegów miał podobne odczucie co do tego obiektywu?
miałem oba obiektywy, w nowszym 14-42 pierścień zmiany ogniskowej działał dość mocno skokowo. Opór pierścienia był ok, ani za duży ani za mały, ale zmieniał się nieco w trakcie obrotu co powodowało, że również zmiana ogniskowej nie była płynna. Szczególnie bolesne przy filmowaniu. W starym 14-45 pierścień działa dużo płynniej - wykonanie obiektywu made in japan jest zdecydowanie lepsze.
Ciężko powiedzieć jaki odczuwasz ten opór. Ogólnie większość obiektywów jakiegoś tam wysiłku wymaga przy zoomowaniu. Jednym palcem się nie da
Nie sprawdzałeś jakichś innych obiektywów w sklepie? Choćby w Media Markt zwykle jest wystawionych trochę lustrzanek.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Odczucia mam takie jak opisał wyżej szafir51 tj. zmiana oporu pierścienia w trakcie obrotu..ten opór nie jest jednakowy w trakcie odbioru i faktycznie sprawia kłopoty przy filmowaniu. Będę przy okazji w jakimś markecie to posprawdzam wystawione egzemplarze..![]()
Jednego tu nie rozumiem. Jeżeli nabył Lumix-a G3 to na pewno nie z obiektywem Lumix G Vario 14-42mm f/3.5-5.6 II Mega OIS (o którym jest ten wątek) tylko z Panasonic G VARIO 14-42 mm f/3.5-5.6 ASPH. M.O.I.S. Mam wersję II 14-42 jako kita do GX7 i zoomowanie oraz ostrzenie jest bardzo płynne tak jak w innych posiadanych obiektywach. Na temat kita do G3 się nie wypowiem bo nigdy nie miałem go w rekach. Miałem natomiast kiedyś 14-45 (do GF2) i tez nie miałem do niego żadnych uwag.
Jasand, wszystko się zgadza i jest tak jak piszesz. Zapytałem o Panasonic G VARIO 14-42 mm f/3.5-5.6 ASPH MEGA O.I.S na tym wątku żeby nie mnożyć niepotrzebnie tematów..man nadzieję że to nie kłopot... Moje wrażenia są takie że praca pierścienia zmieniał się w trakcie obrotu (nie był płynna i czasami tej "siły" trzeba użyć więcej) a obiektyw sprawia wrażenie "plastikowego"...to takie moje doczucia..
Wracając do obiektywu będącego tematem tego wątku. Panasonic prowadzi dziwną politykę, z której wynika , że są dwie odmiany tego obiektywu. Jedna z plastikowym bagnetem dodawana ( w Polsce ?) jako kit do aparatów z serii G , GX. Druga z metalowym bagnetem .Na dowód załaczam zdjęcia.
Moze ktoś wie więcej o co chodzi. Panasonic Polska nabiera wody w usta i udaje ,że nie ma takiej sytuacji.
Załącznik 119111Załącznik 119112
Katalogowe , nie katalogowe - to nie istotne. Jedno się w międzyczasie wyjaśniło na 100%. W Polsce obiektyw ten w kicie do aparatu ma plastikowy bagnet bez względu na klasę body. Wersja pudełkowa obiektywu ma natomiast metalowy bagnet. Troche dziwna polityka![]()