Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Ostatnio edytowane przez goldiesr ; 30.01.13 o 20:39
Ja jeszcze dodam, że jeśli autor wątku jeszcze odrobinę popracuje na forum to będzie mógł zaglądnąć do cennika OJ.
Dla mnie największą wadą XZ-2 jest jego "niekompaktowość", jest dość ciężki i spory. W końcu jeśli wchodzi się w kompakty czy mirrorlessy to raczej ze względu na ich wielkość i wagę.
Gdybym jeszcze wiedział jak Janko obrabia zdjęcia z XZ-1 to pewnie bym się z XZ-1 nie rozstawał![]()
g15 duży, stały ekran, ale nie najgorszy, niezły zoom,
lx7 nie ma odchylanego ekranu,
rx 100 nie ma logicznego mocowania filtrów
xz-2 najbardziej optymalny, wystarczająco jasny,
no i pozostaje p7700, ode mnie +1 za zooma i przekręcany LCD,
EX2F - straszna ingerencja w jpg, samsung próbuje nadrobić słabości, ale tego się nie da zrobić na poziomie softu -jedna wielka mozaika.
e-pl3
Największą wadą XZ-2 jest niestety cena - w Polsce - 2250zł, podczas gdy xz-1 wisi na grouponie (od cyfrowe.pl) za 1099. IMHO - to jest przepaść.
e-pm2+czarne 2 ko(i)ty+lumix 20+m.zuiko 45mm+2 lampki (mała i duża).
GALERIA: I https://www.flickr.com/photos/169641089@N03/
Mój wątek na olympusclub.pl: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=77998
Nie dociera, bo nie ma żadnej złości. Nawet cienia.
Otóż jest odwrotnie. Odkąd nareszcie w kompaktach pojawiły się porządne i jasne-szerokozakresowe obiektywy, sprawny AF oraz używalne ISO 1600 (a nawet 3200) stały się one bardzo uniwersalne.
A co do dywagacji nad GO, to w obliczu kwoty podanej w temacie oraz wymagań podanych przez autora wątku - jej zmniejszenie na skutek mniejszej matrycy można zaliczyć akurat do plusów przemawiających za wyborem kompaktu.
Kiedy przyjdzie Ci fotografować np gromadkę dzieci na urodzinach, to i tak jasny obiektyw przypięty do PENa będziesz musiał przymknąć o 2-3 działki, aby je wszystkie złapać w GO, co w rezultacie da Ci np iso 6400, podczas kiedy XZ-2, będziesz mógł otworzyć przesłonę na maxa, co da Ci wynik ISO 1600.
e-pm2+czarne 2 ko(i)ty+lumix 20+m.zuiko 45mm+2 lampki (mała i duża).
i odpowiedziałeś bardzo dobrze to powinno być podsumowaniem oprócz ... jej zmniejszenie na skutek mniejszej matrycy można zaliczyć akurat do plusów przemawiających za wyborem kompaktu.
a powinno być - jej zmniejszenie powoduje to, że ŚWIADOMY fotograf ma dodatkową możliwość wyboru WIELKOŚCI matrycy celem osiągnięcia zamierzonego efektu głębi ostrości
wielosystemowy