Chyba lepiej olympusa 40-150 dobry optycznie i kosztuje polowe mniej. Ja jednak zdecydowanie wolalbym 45mm/f1.8 - a mam oba
Chyba lepiej olympusa 40-150 dobry optycznie i kosztuje polowe mniej. Ja jednak zdecydowanie wolalbym 45mm/f1.8 - a mam oba
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
maguss, najpierw warto sie upewnic: wiesz co to jest jasnosc obiektywu ? albo iso ? albo ogniskowa ?
tylko nie obrazaj sie jesli to jest oczywiste...
jesli masz bardzo zroznicowane potrzeby to jednym obiektywem nie zalatwisz tematu.
dla kogos kto nie chce wnikac w technikalia kompakt z jasnym zoomem moze byc najlepszy.
jak juz bedziesz wiedziala co oznaczaja te rzeczy o ktore pytalem wyzej to zobacz sobie xz-2.
Ostatnio edytowane przez ciukacz ; 30.01.13 o 20:56
robienie zdjęć z lampą to sztuka wypracowania sobie metody, ze swojego doświadczenia powiem Ci, że z każdym aparatem jaki miałem musiałem. wypracować sobie inny sposób robienia zdjęć z lampą. Na początek ważne żebyś wiedziała, że im jaśniejszy posiadasz obiektyw, tym łatwiej będzie Ci wykonać zdjęcie w "niesprzyjającym" oświetleniu zarówno z lampą jak i bez. Jeśli posiadasz tylko obiektyw z zestawu spróbuj przy robieniu zdjęć z lampą zwiększyć czułość ISO na np ISO 400... może więcej... sprawdź przy jakiej wartości ISO szumy na zdjęciach są jeszcze dla Ciebie akceptowalne... pozwoli Ci to na wykonanie zdjęć z jaśniejszym tłem i o lepszych kolorach a co za tym idzie ciekawszych bo tło będzie naświetlone podobnie do pierwszego planu... Możesz potem próbować wydłużyć czas naświetlania, ale jeśli robisz zdjęcia dzieciom to raczej uzyskasz rozmyte ich postacie, ręce lub twarze bo dzieci są bardzo żywe i wykonują tysiące ruchów na sekundęco czasami daje fajne rezultaty ale często zdjęcia takie są po prostu do skasowania.
Osobiście nie jestem zwolennikiem kupowania dużej ilości sprzętu licząc że to zmieni mnie w super-fotografa, warto poeksperymentować z tym sprzętem jaki posiadasz, a dopiero gdy nadal będziesz czuła, że chcesz więcej, lub nie możesz zrealizować swoich wizji ze względu na ograniczenia sprzętowe kupiłbym nowy obiektyw lub lampę...
Całe szczęście, że do Pena możesz skompletować bardzo dobry zestaw obiektywów za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Do fotografowania dzieci potrzebujesz obiektywy z szybkim ustawianiem ostrości, dosyć jasne by móc użyć krótkich czasów oraz dość szerokim kącie by móc fotografować w domu gdzie przez ponad pół roku nie jest zbyt jasno ze względu na nasze położenie geograficzne...
wg mnie świetnymi propozycjami cenowymi jest obecnie Sigma 19 mm f/2.8 którą można dzisiaj kupić w okolicy 600-700 zł, rewela
cyjną propozycją jest niezmiennie Olympus 45 mm f/1.8 znajdziesz go za ok 1000 zł jest on już nie tak dobry do zdjęć we wnętrzach ze względu na dość duże przybliżenie ale do fotografowania zdjęć dzieci, portretów, śluby itp. nada się świetnie.
jeśli chcesz fotografować architekturę i potrzebujesz fotografować raczej szerokie kadry zamiast detali to niezbędy będzie obiektyw szerokokątny - bardzo dobry i za rozsądne pieniądze jest Olympus 9-18mm - jednak fotografowanie tak szerokokątnym obiektywem wymaga wiele wprawy i dbałości o wiele elementów na raz (temat rzeka)...
45-175 mm o którym piszesz to ciekawy obiektyw, miałem okazję nim fotografować, ale jak dla mnie zakres zbliżenia jaki oferuje jest taki nijaki trochę (osobiście miałem Panasonica 45-200mm i sprzedałem gdyż jedak jakościowo nie był zbyt dobry, mimo to te 200mm już się "czuło")
reasumując:
zostaw sobie obiektyw zakupiony z aparatem, świetnie się sprawdzi latem w słoneczne dni, sigma 19mm oraz Olympus 45mm dadzą Ci możliwość wykonywania świetnych jakościowo zdjęć w trudniejszych warunkach oświetleniowych, zaś z fotografowaniem architektury i uzyskiwaniem większych zbliżeń dokładnie bym się zastanowił i doprecyzował swoje potrzeby gdyż te obiektywy są już jednak dość drogie, a po drodze może się okazać, że tym co masz, sobie doskonale poradzisz, zmieniając to i owo w sposobie wykonywania zdjęć![]()
Co do zdjęć w domu - policz sobie jakiej wielkości masz mieszkanie i jaka ogniskowa da Ci odpowiednie kadry.
Może być tak, że 45 (czyli 90 dla FF) Ci wystarczy, a może być tak, że nie.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"