Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Chciałabym kupic obiektyw do e-PL3, pomóżcie proszę :-)

Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Chciałabym kupic obiektyw do e-PL3, pomóżcie proszę :-)

Witam wszystkich, jestem tutaj nowa...zaczęłam czytać Wasze posty z nadzieją że odnajdę coś co mnie interesuje(jak w temacie)
    ale jestem poprostu zielona Robie zdjecia od lat, ale mniej profesjonalnie niz reszta Forumowiczów.

Jakis czas temu kupiłam Olympusa e-Pl3, jestem zadowolona, ale marzy mi sie inny obiektyw, ten ktory był w zestawie niestety nawet mnie nie satysfakcjonuje.

Czy jest tutaj ktos, kto moze mi doradzić jak obiektyw dokupić ? oraz co jeszcze jest mi potrzebne do robienia fajnych zdjęć.

Lampa ? ( ta ktora jest jest bardzo słaba i zdjęcia wieczorem wychodza koszmarnie)

Widzialam ze piszecie o jakiś adapterach...

Jeśli jest tu ktoś komu by sie chciało mi pomoc i wyjasnic co nie co ... to bardzo prosze !

Tym ktorzy mają ochote tylko się powymadrzać - dziekuje - prosze ominac ten watek !

jednak mam cichutką nadzieje ze znajde tutaj jakąc malutka pomoc, dziekuje i pozdrawiam !
    Magda

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Odp: Chciałabym kupic obiektyw do e-PL3, pomóżcie proszę :-)

Oj co kupić temat rzeka . Najpierw trzeba określić co chcemy osiągnąć - czy zależy nam na portrecie, krajobrazie, makro. Myślę, że siłą systemu m4/3 są małe jasne i bardzo dobre optycznie stałki. Najprościej sprawdzić na początku na jakiej ogniskowej masz zrobione najwięcej zdjęć. Rozumiem ze w zestawie jest jeden obiektyw (14-42). Na początek proponowałbym stałogniskowy obiektyw najbliższy najczęściej używanej ogniskowej - tz. mZD 45mm/ f1.8, ew. Panasonic 20mm/F1.7 lub MZD 17mm/f1.8. Otrzymamy obiektyw w każdym tym przypadku bardzo dobry optycznie, ostry i umożliwiający robienie zdjęć w słabszych warunkach oświetleniowych. Następne zakupy przyjdą z z czasem jak temat wciągnie i wtedy nie będzie już wątpliwości co kupić tylko za co
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez maguss Zobacz posta
    Witam wszystkich, jestem tutaj nowa...zaczęłam czytać Wasze posty z nadzieją że odnajdę coś co mnie interesuje(jak w temacie)
    ale jestem poprostu zielona Robie zdjecia od lat, ale mniej profesjonalnie niz reszta Forumowiczów.

Jakis czas temu kupiłam Olympusa e-Pl3, jestem zadowolona, ale marzy mi sie inny obiektyw, ten ktory był w zestawie niestety nawet mnie nie satysfakcjonuje.

Czy jest tutaj ktos, kto moze mi doradzić jak obiektyw dokupić ? oraz co jeszcze jest mi potrzebne do robienia fajnych zdjęć.

Lampa ? ( ta ktora jest jest bardzo słaba i zdjęcia wieczorem wychodza koszmarnie)

Jeśli jest tu ktoś komu by sie chciało mi pomoc i wyjasnic co nie co ... to bardzo prosze !

Tym ktorzy mają ochote tylko się powymadrzać - dziekuje - prosze ominac ten watek !

jednak mam cichutką nadzieje ze znajde tutaj jakąc malutka pomoc, dziekuje i pozdrawiam !
    Magda
    Napisz dokładnie czego Ci brakuje. Jeśli tylko zdjęć wieczornych, to kup statyw, a nie nowy obiektyw. Fotografia, to fotograf, przerwa, światło, przerwa, obiektyw, przerwa, reszta sprzętu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Pierw pokaż zdjęcia, powiedz co Ci w nich nie pasuje, czego oczekujesz, a wtedy doradzimy. Niestety nikt nie jest tu wróżką i nie domyśli się na czym Ci najbardziej zależy. No i o obiektywach masz na forum mnóstwo wątków, siądź poczytaj. Ja wiem, że każdy by chciał gotowe info, jednak pisanie po raz setny o tym samym jest trochę nudne.

Co do lampy, zobacz sobie FL-300, albo FL-600.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Magda
    Hej.

Nie tędy droga. To nie tak, że kupujesz obiekty żeby robić fajniejsze zdjęcia. Znaczy w teorii tak, ale nie ta kolejność

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie dlaczego Twój obiektyw Cię nie satyfakcjonuje.
    Zła ogniskowa ? Jeśli tak to jak zła ? za krótka ? za długa ?
    Pisząc kolokwialnie potrzebujesz bardziej przybliżać czy więcej zmieścić w kadrze ?

Nie wiem jaki masz obiektyw - sądzę że 14-42

Ale Ty muszisz wiedzieć czy potrzebujesz szerzej ( 7-14 , 9-18 , 12 itp itd ) czy bliżej ( bo fotografowane przez Ciebie obiekty są za małe ) a może potrzebujesz obiektyw makro - bo pod tym wzgledem nie zadowala Cie dotychczasowe szkiełko,,,

Słowem Ty musisz wiedzieć co Ci będzie potrzebne

Wspomniałaś o problemach fotografowania w nocy. Tu na pewno pomoże jasny obiektyw. Lampa też ale lampa wymaga umiejętnego posługiwania się nią. Też nie tak, że mając lampę nagle znikną problemy ze zdjęciami nocnymi. Jasny tani i dobry obiektyw to 45 1.8. Ale znów ciężko Ci doradzić czy polubisz tą ogniskową. Słowem - Zrób sobie analizę co fotografujesz co lubisz dlaczego dotychczasowy obiektyw Ci nie pasuje - w sensie pod jakim względem i dopiero wtedy szukaj szkieł które uzupełnią czy wymienią Twój obiektyw.

Oprócz szkieł przyinwestuj też toszke w wiedzę - czy czasowo w internecie czy jakąś książkę. Tak aby czuć i rozumieć różnicę między obiektywami wiedzieć czego potrzebujesz czym sie różni jasny obiektyw od ciemnego a czym obiektyw makro od fiszaja

jest wiele żeczy do wyboru. Ja bardzo lubie 9-18 i używam dużo ale być może to obiektyw całkiem Ci nie potrzebny

A inne rzeczy - oj jest tego masa lampy, statywy, filtry różne ale może softboxy i inne modyfikatory światła - też ciężko stwierdzić bo nikt nie wie czy chcesz fotografować krajobrazy czy packshoty

Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dziekuję Wam za odpowiedzi, jutro powrzucam parę zdjęć i rozwinę temat o co mi bardziej chodzi...
    powiem szybko, że napewno nie pasuje mi zbyt małe przyblizenie , głównie robię zdjęcia dziecka, wakacje, noi w pracy restauracja - wesela - tu przydałoby sie też dobre oddalenie ( szykuję sie tez do aranżacji wnętrz wiec tu tez mi potrzebny dobry obiektyw.
    wieczorne zdjęcia cholernie sie rozmazują, nie mogę złapać ostrości...
    poki co dzieki , przeanalizuje to i sie odezwę !
    Ostatnio edytowane przez maguss ; 27.01.13 o 20:50

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Dziekuję Wam za odpowiedzi, jutro powrzucam parę zdjęć i rozwinę temat o co mi bardziej chodzi...
    powiem szybko, że napewno nie pasuje mi zbyt małe przyblizenie oddalenie, głównie robię zdjęcia dziecka, wakacje, noi w pracy restauracja - wesela, ale tylko na własny użytek ( szykuję sie tez do aranżacji wnętrz wiec tu tez mi potrzebny dobry obiektyw.
    wieczorne zdjęcia cholernie sie rozmazują, nie mogę złapać ostrości...
    poki co dzieki , przeanalizuje to i sie odezwę !
    Z tego co piszesz, to na jednym obiektywie, to się nie skończy Zacząłbym od kupna mZD40-150 (będziesz mieć większe zbliżenie).

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

A ja bym zaczął od 45/1.8 - zbliżenie nie będzie większe, ale głębia inna, więcej światła - lepiej wieczorem i lepiej przy portretach.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

No cóż, człowiek chciał doradzić, pisząc prostym językiem, a dostaje tego typu czerwoną kartkę :

"zbliżeń, to sobie szukaj na innym forum"

Głodnemu chleb na myśli

Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    No cóż, człowiek chciał doradzić, pisząc prostym językiem, a dostaje tego typu czerwoną kartkę :

"zbliżeń, to sobie szukaj na innym forum"

Głodnemu chleb na myśli
    właśnie szukam tego obiektywu, pozdrawiam Wszystkich i jeszcze raz dzieki za zainteresowanie !

---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post był o 21:08 ----------

a co myślicie o takim obiektywie http://www.ceneo.pl/14264053;0280-0....b=click_scroll

---------- Post dodany o 22:40 ---------- Poprzedni post był o 22:34 ----------

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Hej.

Nie tędy droga. To nie tak, że kupujesz obiekty żeby robić fajniejsze zdjęcia. Znaczy w teorii tak, ale nie ta kolejność

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie dlaczego Twój obiektyw Cię nie satyfakcjonuje.
    Zła ogniskowa ? Jeśli tak to jak zła ? za krótka ? za długa ?
    Pisząc kolokwialnie potrzebujesz bardziej przybliżać czy więcej zmieścić w kadrze ?

Nie wiem jaki masz obiektyw - sądzę że 14-42

Ale Ty muszisz wiedzieć czy potrzebujesz szerzej ( 7-14 , 9-18 , 12 itp itd ) czy bliżej ( bo fotografowane przez Ciebie obiekty są za małe ) a może potrzebujesz obiektyw makro - bo pod tym wzgledem nie zadowala Cie dotychczasowe szkiełko,,,

Słowem Ty musisz wiedzieć co Ci będzie potrzebne

Wspomniałaś o problemach fotografowania w nocy. Tu na pewno pomoże jasny obiektyw. Lampa też ale lampa wymaga umiejętnego posługiwania się nią. Też nie tak, że mając lampę nagle znikną problemy ze zdjęciami nocnymi. Jasny tani i dobry obiektyw to 45 1.8. Ale znów ciężko Ci doradzić czy polubisz tą ogniskową. Słowem - Zrób sobie analizę co fotografujesz co lubisz dlaczego dotychczasowy obiektyw Ci nie pasuje - w sensie pod jakim względem i dopiero wtedy szukaj szkieł które uzupełnią czy wymienią Twój obiektyw.

Oprócz szkieł przyinwestuj też toszke w wiedzę - czy czasowo w internecie czy jakąś książkę. Tak aby czuć i rozumieć różnicę między obiektywami wiedzieć czego potrzebujesz czym sie różni jasny obiektyw od ciemnego a czym obiektyw makro od fiszaja

jest wiele żeczy do wyboru. Ja bardzo lubie 9-18 i używam dużo ale być może to obiektyw całkiem Ci nie potrzebny

A inne rzeczy - oj jest tego masa lampy, statywy, filtry różne ale może softboxy i inne modyfikatory światła - też ciężko stwierdzić bo nikt nie wie czy chcesz fotografować krajobrazy czy packshoty
    Dzięki biore do serca i zacznę zgłębiać odrobinę wiedzy ! pozdrawiam