Fajny, ja ostatnio zakupiłem do Starta dwie sztuki, Weimara i Swierdłowsk, za 5 i 7 złociszy pod halą. I działają, w co szczerze wątpiłem
.
Fajny, ja ostatnio zakupiłem do Starta dwie sztuki, Weimara i Swierdłowsk, za 5 i 7 złociszy pod halą. I działają, w co szczerze wątpiłem
.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Fajne aparaciki. Mailem kiedys Altix-a, dobry niemiecki aparat.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Krakmanie - i ja wspominam czasy kiedy to światłomierz nieodzownym towarzyszem fotografa był a każda klatka, każdy kadr wymagał trochę czasu i szacunku
sepi19 - Grzegórzecka i pod halęTo moje ulubione miejsce choć czasami i na Kazimierzu można coś upatrzyć. Część moich zbiorów właśnie tam zakupiłem. Parę lat temu było sporo ciekawostek fotograficznych teraz nieco mniej. Ostatni mój zakup pod halą to radziecki (od stóp do głów) półautomat SOKÓŁ. Pierwszy negatyw już wywołany. Udanych klatek 34 na 36
. Muszę przyznać jakością fotografii dorównuje Zenitowi a może nawet ma nad nim przewagę. W swoim czasie pokażę go tutaj bo to ciekawy aparat.
waruga - nie pozbywaj się takich zabawek. Szkoda. Teraz Twój staruszek miałby ok.60 lat![]()
Altix mial bardzo dobra optyke, szkoda, ze juz go nie mam![]()
A ja mam, a to ładny kawałek niemieckiego przemysłu fotograficznego.
Aparat wyprodukował "VEB Altissa Kamera Werk". Początki tej firmy z Drezna, wtedy - „Photographische Manufaktur Ingenieur Richard Knoll“, sięgają 1904r. Przejęta przez Emil Hoferta w 1927 jako „Fabrik photographischer Artikel Emil Hofert vorm. Richard Knoll“ produkowała aparaty skrzynkowe, także stereo (w 1935 r.), wtedy też pojawiła się nazwa Altissa. Pierwszy Altix wyprodukowano w 1939r, zapoczątkował on niezwykle udaną serię aparatów.
W 1954r. wprowadzono na rynek Altixa V (ten model na zdjęciach) z wymiennymi obiektywami, czyli mamy klasyczny kompakt z wymienną optyką. W 1958 powstał jeszcze Altix nb z wbudowanym światłomierzem a także prototyp dalmierza.
Po kolejnych reorganizacjach Altissa weszła w skład utworzonego "VEB Kamera- und Kinowerke Dresden“ znanego pewnie wszystkim jako Pentacon.
Do Altixa V oferowane były obiektywy CZJ Tessar 2,8/50, Meyer Trioplan 2,9/50, E. Ludwig Meritar 2,9/50, Meyer Lydith 3,5/30, Meyer Telefogar 3,5/90, Meyer Primagon 4,5/35 a do nich wizjer Creel dla ogniskowych 35, 50 i 90 mm.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Alnico, bardzo dobra prezentacja i treściwy opis. Świetnie. Zapraszam ponownie. Niech ten wątek rośnie w siłę ).
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Altix piekny, dobrze robilo sie nim foty w latach 80-tych jak go mialem![]()
Wojtek1234, pod Halą jestem praktycznie co niedziela, na Nowym na Kazimierzu ostatnio z cenami swirują pod turystów z zagramanicy, czasami można coś trafić na giełdzie na Balickiej, a czasem na samochodowej.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo